3 flotte spisestoler for barn

Det finnes en handleliste så lang som et vondt år når man skal gå til innkjøp på babyutstyr til en kommende baby. Selv om de er små, er det jammen mange hjelpemidler som kan være nyttige når de har kommet til verden, for å gjøre hverdagen deres trygg, samt å gjøre foreldrerollen litt mer praktisk og enkel. En spisestol er en selvfølge på listen, da det å samles rundt spisebordet skaper hyggelige tradisjoner og inspirerer til sosiale aktiviteter. Selv om de minste babyene ikke behøver fast føde før de er mellom 4-6 måneder, er det likevel hyggelig å kunne få spise uten en baby i armkroken. Da er den beste måten å la babyen være med rundt spisebordet og observere matvanene deres. Det er også ideelt dersom man har flere barn, slik at både barna og babyen føler samvær og samhold rundt spisebordet.

Selv om jakten på den riktige spisestolen kan virke som falming i mørket, er det enkelt dersom du vet hva du er på jakt etter. Det finnes nemlig et stort utvalg spisestoler for baby og barn, og prisklassene varierer mellom alt fra noen hundrelapper til flere tusenlapper. Alt avhenger av merke, design, sikkerhet og funksjonalitet. Hvilken du velger, avhenger av mange faktorer. Noen av de viktigste faktorene når det kommer til spisestoler er:

  • Hvor tidlig ønsker du at barnet skal sitte i spisestolen? Spedbarn skal ikke sitte selv, og er heller ikke egnet for å sitte i spisestoler. Derimot har mange produsenter tenkt på dette, og det finnes derfor egne spedbarns innsatser man kan kjøpe (som regel ved siden av basisstolen) for å kunne plassere den nyfødte rundt spisebordet også. 
  • Vokser den med barnet? En billig stol som må byttes etter noen måneder eller ett år med en ny billig stol, etterfulgt av kanskje enda en stol, kan føre til at man heller kan kjøpe en i en høyere prisklasse med en gang dersom stolen vokser med barnet.
  • Passer den til resten av interiøret rundt spisebordet? Kanskje det høres jålete ut, men det er faktisk lurt å tenke om barnestolen gjenspeiler temaet dere prøver å skape rundt spisebordet. Dersom du velger et tungt, barnslig og billig design og setter det rundt et stilrent og gjennomtenkt interiørkonsept rundt spisebordet, kan det absolutt bli irriterende etterhvert. Husk at dette er en stol som gjerne skal stå der i 3-6 år, og da kan det være lurt å tenke på om du virkelig ønsker å se stolen stående der døgnet rundt.
  • Hvor god plass har du? Det er selvfølgelig gunstig å alltid ha spisestolen stående rundt spisebordet, da barn spiser 4 ganger om dagen, og ofte blir satt i spisestolen for andre aktiviteter, eller mens du vasker opp eller rydder også. Derimot kan det hende dere inviterer til en voksen aften, enten når barnet er i seng eller hvis barnet er på overnatting etterhvert. Da kan det være lurt å kunne klappe sammen spisestolen og sette den bort; eller eventuelt sette den direkte inne på barnerommet. Husk også at noen barnestoler kan gjøres om til voksenstol ved hjelp av noen få klikk, og tåler så mye som 85 kg.

Vi har satt sammen en liste med tre flotte spisestoler, slik at falmingen blir litt enklere.

Tripp Trapp fra Stokke

Den mest klassiske barnestolen, som både er anerkjent og populær

Selv om du kanskje hadde en Tripp Trapp stol selv når du var barn, har Stokke vært innovativ i alle de ørten årene Tripp Trapp-systemet har vært på markedet (fun fact: Tripp Trapp ble lansert i 1972!). Det betyr at de har forbedret den med tiden, men konseptet forblir det samme: du trenger kun én stol, helt fra du holder den nyfødte i armene til barnet har flyttet ut og kommer hjem på søndagsmiddag. Stokke Tripp Trapp tåler nemlig hele 85 kg, og er evolusjonær etterhvert som barnet ditt vokser opp. 

Den er enkel å montere, og kan brukes helt fra fødselen (Newborn Set kjøpes separat). I tillegg kan man kjøpe masse annet stilig ekstrautstyr, blant annet matbrikke, sele, sittepute og bøyle for småbarn. Alt tilbehøret er det innovative utstyret som har kommet i senere tid: selve basisstolen er fortsatt den gamle, velkjente Tripp Trapp som har eksistert i flere tiår. 

Kinderkraft Høystol, FINI

Stilrent design og organiske former som fryder øyet

Dersom du ønsker en unik spisestol som virkelig har wow-faktor i designet, er Fini fra Kinderkraft veien å gå. Selv om spisestolen ikke kommer med nyfødt innsats, kommer den i et så lekkert design at det nesten er verdt ventetiden til baby blir 6 måneder. Fra babyen kan sitte selv er stolen helt fabelaktig, med både eget matbrett og benstøtte. I tillegg er den utstyrt med en 5-punkt sele slik at barnet sitter trygt under måltidet. Alle disse tre funksjonene kan enkelt tas av når barnet vokser til; og resultatet blir nok en stilren barnestol som kan brukes til ca. 5 år. 

Stolen er belagt med kunstig lær, noe som gjør den enkel å rengjøre, samtidig som den ikke ser ‘billig ut’ med kun en hard plastoverflate. Fini er alt i alt en spisestol som egner seg for barnet og foreldrene, takket være et funksjonelt og stilrent design. 

IKEA Blåmes

En stiligere variant av økonomiske spisestoler

Den anerkjente, rimelige IKEA stolen Antilop som finnes i tusenvis av norske hjem har fått seg en dyktig konkurrent: IKEA Blåmes. Dersom du er på utkikk etter noe i nedre prisklasse, er Blåmes et godt valg. Selve stolen er laget i et solid treverk, noe som gjør den stiligere enn plastvarianten Antilop. I tillegg har de særegne linjene i stolen et stort pluss i designet. Den tar nokså stor plass, og kan kun brukes fra barnet kan sitte selv opp til 15 kg. For å skape en “one size” stol, har IKEA plassert justerbare seler på stolen, som da fungerer bra for at barnet skal sitte trygt. Det store runde spisebrettet er enkelt å ta av og på, og også enkelt å rengjøre. Alt i alt er Blåmes et økonomisk og enkelt valg, uten noen særegne trekk.

Legg igjen en kommentar