Advent og jul: Gjør hjemmet ditt klart til juletiden

Advent er en kristen høytid som markerer forberedelse til juletiden. Navnet kommer fra latin adventus Redemptoris eller adventus Domini, «Frelserens ankomst» eller «Herrens ankomst».

Første søndag i advent er den søndagen som kommer nærmest 30. november (festen for St. Andreas), og kan falle mellom 27. november og 3. desember.

Adventstiden ble tidligere markert som faste- og botstid i alle kirker, men dette er ikke lenger universelt. Den tradisjonelle botsfargen er fiolett, og den dag i dag er det denne fargen som preger adventstiden.

Advent og jul: Bilder til inspirasjon

Tips: Start juleforberedelsene tidlig

Det å starte pyntingen til jul allerede sent i november er selvfølgelig lov. Det å ha en nydelig adventstid er noe av det koseligste med desember. Vi fyller hjemmene våre med adventskranser, adventsstjerner og adventskalendere. Masse lys i alle variasjoner er stikkordet i en mørk førjulstid.

Her er noen bilder vi i Boligmag selv har tatt fra våre hjem:Hvorfor feirer vi jul?

Jul er en årlig høytid. Den er en opprinnelig hedensk fest som ble feiret i flere kulturer fordi sola snudde. I kristen tradisjon feires den til minne om Jesu fødsel. Navnet jul stammer fra norrønt jól eller jólablót, fra den opprinnelige norrøn offerfeiringen av midtvinterdagen den 12. januar.

Moderne julefeiring har tatt opp i seg flere slags fester i ett. I nordlige strøk er det årets mørkeste tid og en fest for lyset, det er i store deler av verden en fest for familien og slektninger (i eldre norsk tradisjon også for avdøde slektninger), det er en fest for grøde og fruktbarhet (ved Middelhavet etter innhøstingen, i nordlige strøk markeres det ved eviggrønne vekster) og det er en av de viktigste kristne høytidene.

I multireligiøse samfunn og sekulære stater blir det kristne aspektet nedtonet ved å la julen være en vinter- eller solvervsfest, og for eksempel i USA ønsker man hverandre «happy holiday».

Vask og pynt boligen til jul

De fleste av oss vasker og pynter i alle rom til jul. Tradisjoner står sterkt i julen, og mange minner er knyttet til julepynten som kommer fram hvert år. Men vi ser også at vi ønsker å fylle på med ny julepynt som blandes med de gode gamle. Hvert år kommer det det nye trender innen farger og temaer på julepynten. Utvalget av nisser, stjerner, julekrybber og juletrepynt er stort. Noen velger julepynt fra Disney, andre velger tradisjonsrik norsk julepynt.

Barnas hjemmelagde julepynt pryder jo hjemmet med mer sjarm enn noe annet! Likevel kan det være fint å fylle inn med noe mer der det trengs.

Skal vi tro ekspertene så er sølv tingen i 2021. De samme ekspertene sier at det er sannsynlig et sterkt retropreg, og at med at årets jul vil bli en mer åpen jul at det skal dekoreres skikkelig både ute og inne.

Gjør måltidet til en fest med litt julepynt på maten og drikken!

Julen er også tid for å samles rundt et godt måltid mat, enten med familien eller gode venner. Hvorfor ikke sette på en liten nisselue på vinflasken som du gir i vertinnegave?

Her er et bilde av hvordan vi i Boligmag har løst det:

Andre artikler som kan inspirere deg til å få et flott hjem

I tillegg har vi en forbrukertest som er direkte relatert til julen:

Har du noen kommentarer eller tips til hva man kan gjøre for å få jule- og adventsstemningen i hus? Legg igjen en kommentar under!

Legg igjen en kommentar