Åpen eller lukket kjøkkenløsning: fordeler & ulemper

For et par måneder siden flyttet jeg inn i en ny leilighet. Leiligheten var en ett-romsleilighet med separat kjøkken. Etter mange diskusjoner med eiendomsmegler, foreldre og venner har jeg bestemt meg for å lage det om til en åpen kjøkkenløsning.

Men det har vært en lang reise før jeg kom frem til den avgjørelsen.

I denne artikkelen skal jeg gå gjennom:

 • Hvilke fordeler og ulemper som kommer med LUKKET kjøkkenløsning
 • Hvilke fordeler og ulemper som kommer med ÅPEN kjøkkenløsning
 • Ting du neppe har tenkt på hvis du ønsker å bytte planløsning
 • En del ekte personlige erfaringer fra utbyggingsprosessen

1. Fordeler og ulemper med ÅPEN kjøkkenløsning

Åpen eller lukket kjøkkenløsning: fordeler & ulemper

La oss begynne med en åpen kjøkkenløsning.

I og med at dette var en løsning jeg ønsket meg, så har jeg gjort ganske grundig research på både norske og utenlandske interiørnettsider.

I tillegg har jeg snakket med noen “interiør-eksperter” som vet hva de snakker om. 🙂

Hvorfor vil man ha en åpen kjøkkenløsning?

 • Perfekt for familier. En venn av meg har småbarn, og han sa at en åpen kjøkkenløsning gjorde det mye lettere for han å se til ungene mens han lagde middag. Tidligere måtte han nærmest løpe mellom stue og kjøkken, noe som gjorde det vanskelig å bruke tid på kjøkkenet.

 • Kjøkkenet virker lysere og større. Det er ingen tvil om at en åpen kjøkken/stue-løsning gir en følelse av at rommet er ufattelig mye større. Denne Youtube-filmen er et perfekt eksempel på hvordan det å slå ned en kjøkkenvegg kan gi en større romfølelse:


 • Du kan bruke det gamle kjøkkenet til soverom eller kontor. Dette gjelder bare hvis du skal flytte kjøkkenet ut i stua. Har du bare planer om å smelle ned en vegg, så gjelder ikke dette for deg. Personlig flyttet jeg hele kjøkkenløsningen ut i stua – og fikk dermed et separat soverom. Plutselig bodde jeg i en 2-romsleilighet, noe som økte verdien på boligen betraktelig. 🙂

 • Effektivitet. Tro meg: du sparer MYE tid på å slippe å dekke på i et annet rom. Tidligere måtte jeg åpne dører, hoppe over lister og bære alt kjøkkenutstyret frem og tilbake fra ulike rom. Det trenger jeg ikke lengre. En åpen kjøkkenløsning gjør deg rett og slett til en mye mer effektiv kokk.

Hvorfor vil man ikke ha det?

 • Investering. De fleste boliger i dag er utstyrt med lukkede kjøkkenløsninger. Åpen kjøkkenløsning er noe som for alvor ble populært på 2000-tallet. Derfor betyr det at du mest sannsynlig må bruke ganske mye penger på å pusse opp og bygge om leiligheten.

2. Fordeler og ulemper med LUKKET kjøkkenløsning

Åpen eller lukket kjøkkenløsning: fordeler & ulemper

Så hva er det egentlig man kan si om en lukket kjøkkenløsning?

Hvorfor vil man ha det?

 • Støy. Hvis jeg ser Premier League på TV, så er det veldig lite kult at samboeren min skal lage smoothie med stavmikseren knapt fire meter unna. Det skaper ufattelig mye lyd. Med en lukket kjøkkenløsning, så har man som regel alltid en dør man kan lukke, noe som vil minimere støy.

 • Lukt. Hvis man skal ha gjester klokken 9, så er det litt vanskelig å lage noe veldig “illeluktende” klokken 7 til middag. Selv om man kanskje ikke alltid kjenner det selv, så er lukt noe som begynner å sitte i møbler og vegger veldig lett. Med en lukket kjøkkenløsning, så har man ofte en dør til å stenge os/duft ute – samt et vindu man kan bruke til lufting.

 • Størrelse. Mange lukkede kjøkkenløsninger er betydelig større i størrelse enn åpne varianter. Du har altså et større kjøkken. Selv om en åpen kjøkkenløsning kan VIRKE større, så er det som regel mindre plass å lage mat på.

Hvorfor vil man ikke ha det?

 • Det tar mye plass av leiligheten. For mange mindre leiligheter virker det bare utrolig irriterende å bruke masse plass på at kjøkkenet skal ha et separat rom med store vegger.

Du kan selv se at det er en del fordeler og ulemper ved begge løsninger. Og du får selv definere hva som er viktig for deg.

Hvis du likevel bestemmer deg for å gjøre om boligen din, så har jeg en del erfaringer du absolutt bør lese. 🙂

5 ting du neppe har tenkt på (men som du bør tenke på) når du gjør om kjøkkenløsningen

Som tidligere nevnt har jeg bygd om hele planløsningen min for å få et separat soverom. Hvis du vurderer noe av det samme, så gir jeg deg her fem «Inside tips» til hva du bør og ikke bør gjøre.

Dette er en liste over ting jeg ble nærmest litt overrasket over da jeg skulle bygge åpen kjøkkenløsning. Og det er helt sikkert et par ting på denne listen du også bør tenke på.

1. Hvem skal rive kjøkkenet? Og hvordan skal det gjøres?

Da mamma kom inn og så på leiligheten første gang var hun klar over at jeg ønsket å pusse opp. I det sekundet hun tok et steg inn på kjøkkenet, så sa hun:

“Ja…så hvem er det egentlig som skal rive alt dette og få det fjernet?”.

bekymret mor…

La meg si det sånn: det er ikke “bare-bare” å fjerne en haug med hvitevarer og kjøkkenskap når man bor sentralt i Oslo. Her snakker vi helt sikkert om godt over 150 kilo med avfall. Det er ikke en jobb som er enkel å gjøre alene.

Min løsning: gå på Google og søk på “Riving av kjøkken”. Det første som kom opp var en bedrift som kom og rev ned hele greiene for 6000,- NOK. De tok også jobben med å bestille en container til alt avfallet. Se skjermbilde under. 🙂


Åpen eller lukket kjøkkenløsning: fordeler & ulemper
Som du kan se, så er det mange bedrifter villige til å rive kjøkken i Oslo. Foto: Skjermbilde, google.no søk.

2. Bestill tegnetime hos flere selskaper

Et kjøkken er nødt til å tegnes på papir før du kan få bestilt de riktige møblene og hvitevarene.

IKEA. Elkjøp. HTH.

Alle disse selskapene tilbyr gratis tegnetime sammen med en “interiør-ekspert”. Ta presise mål hjemmefra og sett opp minst to tegnetimer. Gå for det forslaget du synes er best.

3. Finn ut hvor du skal bo & hvor lenge du skal pusse opp

Dette har jeg faktisk skrevet en egen artikkel om. Den heter “Bo i et oppussingsobjekt – tips og råd”.

Og den anbefales varmt. 🙂 

4. Før du drar på tegningstimen: finn ut om du skal ha integrerte hvitevarer eller ikke

Åpenbart er dette superviktig å ha tatt stilling til på et tidlig tidspunkt. Enkelte hvitevarer kan KUN komme som en integreringsløsning. Og andre hvitevarer er det ikke mulig å integrere i enkelte skap, og bla bla bla…

Jeg vil i hvert fall sterkt anbefale at du tar stilling til det snarest mulig.

5. Vær fleksibel

Du har kanskje allerede sett et bilde på internett og tenkt: “Yes! AKKURAT sånn kjøkken skal jeg ha!”

Det hadde nemlig jeg.

Og jeg fikk meg en ganske grei realitetsorientering da jeg fant ut at slike løsninger verken var særlig praktiske eller mulige å utføre. Jeg hadde nemlig vannrør inne i en annen vegg, noe som gjorde at vi måtte tegne helt om det jeg egentlig hadde tenkt.

Du må derfor være åpen på at den åpne kjøkkenløsningen din neppe kommer til å se helt ut som du hadde tenkt. 🙂

Sammendrag og føring av debatt

Forhåpentligvis har du blitt litt klokere på hva du skal velge. Jeg håper i hvert fall at jeg har satt i gang noen tankeprosesser.

Hvis du fortsatt har spørsmål eller kommentarer, så kan du legge igjen det i kommentarfeltet under. Det er alltid veldig interessant å høre hvilke løsninger andre mennesker har gått for – og hvorfor de har gjort det.

2 kommentarer om “Åpen eller lukket kjøkkenløsning: fordeler & ulemper”

 1. Hvis man har en familie og ønsker å lage mat i fred, så vil jeg faktisk si at lukket kjøkkenløsning er bra. Du skriver i artikkelen at det kan være greit å ha åpen løsning, men det er vel noe du snakker om når det gjelder de aller minste barnene, ikke sant? 🙂

  I så fall er jeg enig. Men da er de så små at de nesten burde sitte trygt i en barnestol eller lignende når man lager mat. Så kan de se på Peppa Gris .

  Svar
 2. En åpen kjøkkenløsning er ufattelig plass-besparende. Et eget rom for kjøkken i små leiligheter i store norske byer?

  No, no, no.

  Alle arkitekter og interiørarkitekter vil si det samme. Det er en løsning som i stor grad er på vei ut. Nå begynner også kjøkkenløsningene å bli såpass «smoothe» at de glir rett inn i et ellers fint design. Så det er ikke noe grunn til å lage et eget separat rom. I mine øyne.

  Men jeg forstår at folk kan være uenige.

  Svar

Legg igjen en kommentar