Bæresjal test: 5 beste sjalene for mor og far

Mange ønsker å holde barnet sitt i nærheten av sin egen kropp. Ikke bare skaper det en hyggelig relasjon til barnet. Det er også veldig praktisk. Når far eller mor bruker et bæresjal, så har man nemlig mulighet til å bruke begge hendene til viktige ting.

Nettopp derfor ser mange småbarnsforeldre til enten bæresjal eller bæresele. I denne artikkelen har vi primært satt søkelys på bæresjal. Dette er et produkt som ofte kommer litt i skyggen av bæresele. Dog er det fortsatt mange småbarnsforeldre som ønsker å bruke et sjal – rett og slett for å få den ultimate nærheten til barnet sitt.

Vi i Boligmag har brukt veldig mye tid og ressurser til å finne de beste sjalene på markedet i dag. Informasjonen har blitt hentet inn fra nettbutikker, produsenter og ulike forhandlere. I tillegg har vi sondert det internasjonale markedet for å finne brukeranmeldelser fra folk i andre deler av verden. Det er heller ikke til å stikke under en stol at vi har nær kontakt med småbarnsforeldre som sitter på verdifull erfaring.

Om du skal kjøpe deg et bæresjal, anbefaler vi disse nettbutikkene: Jollyroom.no og Babyshop.no.

Vinnere av vår bæresjal-test

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter kan du scrolle deg lengre ned for å finne ut av hva vi mener om hvert enkelt produkt.

#Produkt
1 Aldoria Bambu Soft Bæresjal – Best i test!
2 Ergobaby Aura – Internasjonal bestselger i hele verden
3 Najell Wrap – For deg som ønsker hudkontakt med babyen
4 Baby Ktan Bæresjal Active – Kombinasjon av sjal og sele
5 Babylonia Tricot Slen bæresjal – Passer også for pappaen i familien

1. Aldoria Bambu Soft Bæresjal – Best i test!

Aldoria Soft er, etter vår bedømming, det beste bæresjalet på det norske markedet. Dette er spesielt bra for deg som ønsker å bruke sjalet hele året – også om sommeren.

 • Laget i bambus
 • Føles veldig deilig mot huden
 • Leder bort varmen (akkurat på samme måte som et ullplagg)
 • Du knytter det selv
 • Svært god kvalitet
 • Miljøvennlig
 • Passer best for nyfødte og veldig små barn
 • Vaskes i maskin på 40 grader

Aldoria er en bedrift som har spesialisert seg på å lage babyutstyr av høy kvalitet. Dette bæresjalet er både vakkert og svært praktisk. En av de beste egenskapene er måten det transporterer varme bort fra mamma/pappa på. På den måten sikrer man at både barn og forelder ikke blir overopphetet.

Og nettopp derfor mener vi i Boligmag også at dette er et utmerket helårsprodukt.

Allergi- og miljøvennlig

Det er, naturlig nok, mange småbarnsforeldre som er redd for at barnet skal utvikle allergier. Skal vi tro Norges Asta- og Allergiforbund, så er det mer enn 40 % av oss nordmenn som får allergiske reaksjoner i løpet av livet.

Grunnlaget for allergien legges ofte i barndommen. Derfor er det spesielt viktig at barneprodukter er frie for kjemikalier som kan fremkalle allergiske reaksjoner. Aldoria Soft er laget i bambus, noe som er et naturlig materiale.

Knyttes selv

Til tross for at dette er vår testvinner, så er det ikke alt med produktet som er positivt. Blant annet er det noen fedre og mødre som synes at det er litt vanskelig å knytte bæresjalet selv. Vi i Boligmag mener at dette er noe du blir vant til relativt kjapt.

Du får også med et veiledningshefte på kjøpet som viser hvordan det skal knyttes.

To farger

Aldoria Bambu kommer i to farger: svart og grått.

Begge to er i skrivende stund tilgjengelig på markedet. Dog er dette et produkt som er så uhyre populært at det ofte blir utsolgt. Vær på vakt.


2. Ergobaby Aura – Internasjonal bestselger i hele verden

Du kan besøke foreldre i Malaysia, Kina, USA og Tyskland. Det er stor sannsynlighet for at de alle sammen har hørt om merket «Ergobaby».

Dette er et amerikansk merke som har produsert et utmerket bæresjal kalt «Aura».

 • Veldig enkelt å knyte
 • Lav pris
 • Materialet er lett og elastisk
 • Kjøpes hos to forskjellige nettbutikker
 • Stoffet føles både luftig og godt
 • Kan vaskes i oppvaskmaskin

Aura er et klassisk produkt som er tilpasset til hele verden. For det første er det ganske lett og luftig. Hvis du trenger et sjal som gir litt ekstra varme om vinteren, så bør du nok gå for en annen modell.

Dette er ikke utelukkende et produkt som selges kun i Skandinavia – for å si det mildt.

Lav pris – men høy kvalitet

Ergobaby Aura er en av de bæresjalene på det norske markedet med lavest pris. Men det går ikke ut over kvalitet.

Dette er et sjal man selv er nødt til å knyte. Men du må også tenke på at det å knyte sjalet gir deg muligheten til å justere det akkurat slik du ønsker. Vår mening er at dette er et sjal de aller fleste klarer å knyte veldig lett. Det er tross alt 100,000ener av mødre som har prøvd før deg.

Du får også hjelp av de fargekodede sømmene. Disse er laget for at mor eller far enklere skal knyte sammen sjalet kjapt og effektivt. Spesielt viktig er det for nybegynnere.

Enkel rengjøring og lett materiale

Når man først kjenner på materialet til Ergobaby Aura, så tenker man at man skal være litt forsiktig med det. Det virker veldig lett og som om det kan revne. Men sånn er det ikke. Grunnen til at det er lett er fordi det er så fryktelig elastisk.

Dette er også en av bæresjalene som kan vaskes i vaskemaskin. Som småbarnsforelder trenger du naturligvis all den tiden du kan ha. Enkel rengjøring er derfor uhyre viktig.

Navnet på materialet Aura er laget i er…viskose.


3. Najell Wrap – For deg som ønsker hudkontakt med babyen

Najell er et veldig tynt bæresjal som skiller seg fra de andre konkurrentene når det kommer til utforming og funksjoner.

Et godt valg for mødre som ønsker direkte kontakt med babyens hud.

 • Kommer ferdigknyttet i pakken
 • Gir deg mulighet til å ha kroppskontakt med babyen
 • Veldig nøytral farge – glir fint inn med dine hverdagslige klær
 • Laget i henhold til det som heter Oeko-tex-standard (høy kvalitet)
 • Veldig stilig
 • Kommer i fem forskjellige størrelser

Dette sjalet er veldig enkelt utformet. I tillegg er det laget på en helt annen måte enn konkurrerende produkter.

Ferdigknytt og praktisk

For det første er det ferdigknyttet. Det vil si at du ikke trenger å bruke en hel masse energi på å knytte selv hver gang. Skal vi være ærlige, så tar det under 10 sekunder å sette på sjalet.

I tillegg ligger babyen helt inn mot kroppen til mor eller far. Dette sikres gjennom at det ikke er noe tøystykke mellom deg og barnet. Hvis du skulle gå uten klær, så vil kroppskontakten alltid være der.

Najell har derfor utfordret sine konkurrenter litt ved å velge en slik løsning. Noen liker det – og andre hater det.

Kan også brukes av far

Vi i Boligmag er litt opptatt av at barneutstyr skal kunne brukes av både mor og far. Det er godt med likestilling her i landet – men det må gå begge veier. Najell har heldigvis produsert et bæresjal som er helt svart. Dette designet kan ikke engang de mest maskulinene småbarnsfedrene klage på.

Når produktet også er laget i et elastisk materiale som er Oeko-tex-verifisert, så begynner man å se konturene av et produkt i svært høy kvalitet.


4. Baby Ktan Bæresjal Active – Kombinasjon av sjal og sele

Hvis du ikke klarer å bestemme deg for om du skal kjøpe et bæresjal eller en bæresele, så kan du gå for Baby Ktan.

Dette er et kombinasjonsprodukt som er uhyre populært.

 • Transporterer svette vekk fra kroppen
 • Føles ikke tungt å ha barnet liggende
 • Veldig enkelt å sette på kroppen
 • Et veldig tynt stoff
 • Kjennes komfortabelt mot huden (kan brukes på bar overkropp)

Baby Ktan er et veldig spesielt produkt. Er det et bæresjal? Eller er det en form for sele?

Det har jo helt klart utseendet til et sjal – men noen av funksjonene til en sele. For eksempel er det utrolig godt til å jevne ut vekten på begge skuldrene. Dette er noe man ser hos mange bæreseler. Baby Ktan har nemlig veldig store stropper. Disse hindrer at enkelte deler av skuldrene føles tunge etter en stund.

Komfortabel

Konkurrerende produkter kan i liten grad stille opp mot den komforten som Baby K’tan Active gir.

Men dette er ikke det dyreste sjalet. I skrivende stund er det nemlig det produktet på denne listen som koster aller mest.


5. Babylonia Tricot Slen bæresjal – Passer også for pappaen i familien

En av de mer maskuline produktene på listen er produsert av Babylonia. Produsenten har til og med valgt å bruke en mann som modell!

 • Laget av et firma i Belgia
 • Enkel å tilpasse etter individuelle behov
 • Kan holde babyer som veier helt opp mot 18 kilo
 • Produsert av miljøvennlig økologisk bomull
 • Brukes også av fedre

Babylonia er et bæresjal som er laget i et elastisk materiale. Det gir en myk følelse for både forelder og barn. Grunnen er like enkel som den er grei: dette produktet er laget i økologisk bomull.

I tillegg hjelper det myke materialet på å sette sjalet rundt far eller mor. Du kan knytte det i utrolig mange ulike posisjoner – og sørge for at begge parter er komfortable. I tillegg følger det med en instruksjonsbok. Denne boken gir deg informasjon om de seks mest normale bæreposisjonene.

Tung baby? Ikke noe problem

Det er veldig få sjal som har en bærekapasitet på hele 18 kilo. Dette betyr at du i hvert fall kan ha en «aldrende» 2-åring liggende foran på magen. Dette er også en indikasjon på at Babylonia Tricot Slen er ment for fedre.

Det «mandige» designet er også noe veldig mange menn setter pris på.

Vår dom

Babylonia har laget et utmerket bæresjal. Dette kan nemlig vaskes i vaskemaskinen. På den måten slipper du å stå og gnukke bort flekkene for hånd. I tillegg er det veldig praktisk i form av at du kan knyte det på mange forskjellige måter.


Er du glad i småbarnslivet? Her er noen bilder for inspirasjon for hyggelige stunder med baby og småbarn:


Skal man kjøpe bæresjal eller bæresele?

Boligmags ansatte har tatt et klart valg: vi foretrekker bæresjal. Men det er ganske store forskjeller på disse produktene. I oversikten under gir vi deg en kort introduksjon til de viktigste tingene å tenke på.

Hvorfor bør du gå for et bæresjal?

 • Veldig enkelt å ta med seg rundt omkring. Hvis du skal på ferie med barnet ditt, så kan det enkelt pakkes ned i bagen.

 • De fleste sjal er også veldig varme. Dette er en helt klar fordel om vinteren i Norge.

 • I tillegg vil veldig mange mene at et bæresjal er mer «moteriktig» enn en bæresele».

 • Det er veldig fleksibelt. Du kan tilpasse størrelsen og hvor stramt sjalet skal sitte på en veldig enkel og effektiv måte.

…og hva er grunnen til at du bør velge bæresele?

Først må vi si at vi ikke har noe imot bæreseler. Vi mener bare at sjal er mer praktisk. Men hvis vi skal se på grunnene til at en sele kan fungere godt, så kan vi helt fint gjøre det:

 • En sele gir mye mer stabilitet.

 • De fleste modellene er veldig enkle å sette på kroppen.

 • Noen menn mener at en bæresele er et mye mer «mandig» plagg enn bæresjal. Et sjal vil ofte ha et litt feminint trekk over seg.

 • Barnet får noen ganger mulighet for litt mer aktivitet og bevegelse i en sele.

Til slutt kommer det naturligvis an på hva du ønsker. Barnets velvære er naturligvis det aller viktigste. Men vi anbefaler at du begynner med et sjal først og deretter kan du ta en avgjørelse på om du ønsker å kjøpe sele eller ei.

bæresjal baby

Funksjoner og andre viktige ting

Her er en oversikt over de tingene vi har vurdert som primærkriterier i vår forbrukertest. Det gir deg bedre innsikt i hvordan vi har tenkt når vi har anbefalt produktene.

Ulike typer sjal

Noen produsenter fokuserer på at sjalet skal gi mye varme til både deg og barnet. Andre produsenter har mobilitet og barnets bevegelighet i tankene. I tillegg er det noen produkter som har som hovedformål å gi elastisitet og fleksibilitet til mor og far.

Det er med andre ord veldig mange ulike typer på markedet. Du er nødt til å finne ut hva du ønsker å få ut av et bæresjal – og deretter velge det produktet som treffer dine preferanser best.

Barnets vekt

Vekten på barnet spiller også en stor rolle. Noen bæresjal kan klare å holde på barn/babyer opp mot 20 kilo.

Andre kan knapt klare å holde halvparten.

Det er viktig å opplyse om at de aller fleste nettbutikker er veldig tydelige på vektbegrensning.

Enkel å knytte

Noen modeller er betydelig mer elastiske enn andre. Hvis du skal bruke mer enn 2 minutter på å ta på bæresjalet hver gang, så kommer du etter hvert til å miste piffen. Da slutter du å bruke det. Det er også verdt å merke seg at de aller fleste produsenter legger ved et lite hefte i pakken.

Dette heftet fungerer som en instruksjonsbok som skal vise hvor lett det er å knytte sjalet rundt kroppen.

Her er en video som viser hvordan de aller fleste sjal knyttes rundt mor/far:Design

Designet handler ikke så mye om hvor «flott» babyen din ser ut. Det er ikke slik at 0-2 år gamle barn bryr seg veldig mye om hvordan de ser ut.

Men det handler i stor grad om villig far er til å bruke det.

Selv gjorde vi kjempetabben med å kjøpe et rimelig feminint bæresjal – og du kan tro det var vanskelig å få pappa til å bruke annet enn hendene sine når han bar på babyen.

Er du på utkikk etter flere produkter til barnet ditt?

Her er noen av våre mest leste forbrukertester som kan være interessante for småbarnsforeldre:

Helt til slutt

Vi har sett på de beste bæresjalene som per dags dato er tilgjengelig til kjøp hos ulike nettbutikker. Denne informasjonen kommer fra en rekke ulike kilder. Det har ført oss til den aller største forbrukertesten på det norske markedet.

Du har kanskje sett at det ikke er særlig store prisforskjeller når det kommer til våre anbefalte produkter. Dette er naturligvis en fordel for deg. Ofte er det slik at det finnes ett premium-produkt som har alle gode funksjoner – men som «koster skjorta». Da er man nødt til å se på budsjettet sitt og avgjøre om man ønsker å betale alt for mye.

Sånn er det ikke med bæresjal. Her ligger prisen veldig jevnt mellom de beste alternativene på markedet.

Ofte stilte spørsmål

👶Er det vanskelig å knytte et bæresjal?

Nei, det er det ikke. Første gang kan være litt frustrerende og vanskelig. Man er ofte litt paranoid for at barnet ikke sitter helt trygt. Naturlig nok.

Men trening gjør mester. Etter å ha eid et bæresjal i et par dager, så klarer du å tulle det rundt kroppen din på mindre enn 15 sekunder.

👶Hva er vektbegrensningen på et bæresjal?

De fleste sjal takler å bære barn mellom 10 og 20 kilo. Alle nettbutikkene vi anbefaler skriver vektbegrensningen i produktbeskrivelsen.

👶Hvor gammel bør barnet være før de «henger» i et sjal?

Noen sjal kan brukes av nyfødte. Derfor kan et bæresjal være en utmerket «babyshower»-gave.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar