Bo i et oppussingsobjekt – gode tips & råd

«Skal man pusse opp eller skal man la være?»

Spørsmålet er det naturligvis mange som stiller seg hvert eneste år. Den potensielle gevinsten er enorm. Det er lett å drømme seg bort til et nyoppusset bad, nye hvitevarer på kjøkkenet eller en flunkende ny terrasse i hagen.

Men det er også viktig å tenke på at oppussing kommer med en betydelig kostnad: du er nødt til å bo i et oppussingsobjekt.

Jeg har selv nylig pusset opp over en periode på 20 dager. I denne artikkelen deler jeg mine beste tips til deg som skal bo i et hus eller en leilighet som pusses opp.

1. Sett en start- og sluttdato

Ingenting er mer frustererende enn å bo i et rør.

Du våkner opp til lukten av sagmugg. Og du legger deg svett og ekkel etter å ha dunket ned fliser på badet en hel kveld.

Men enda verre bli det hvis du ikke har kontroll på når det skal være ferdig.

Du bør alltid ha en krystallklar og presis plan på hvor lang tid oppussingen skal ta. Sett gjerne også opp en kalender med hva som skal være gjort hver eneste dag.

Min plan så nogenlunde slik ut:

august 1, 2020

Start

Dette var dagen da vi begynte å rive ned kjøkkenet og kontakte IKEA for ny planløsning.

august 1, 2020
august 6, 2020

Etter seks dager…

Her skulle vi allerede ha blitt enige med IKEA om full planløsning. Elektriker og rørlegger skal komme om et par dager.

august 6, 2020
august 13, 2020

Soverom fikset

Nå har vi flyttet seng, garderobeskap og nattbord inn på det gamle kjøkkenet. Nå gjelder det bare å få montert et fullt funksjonelt kjøkken ute i «stua».

august 13, 2020
august 19, 2020

Ferdig

Nå er vi lei av å bo i et oppussingsobjekt. Den siste spikeren er hamret. Den siste frustrasjonen tilbakelagt. Vi har et nytt hjem. 🙂

august 19, 2020

Til tross for at det ikke var en særlig hyggelig periode, så var det helt nødvendig å ha en slik plan å lene seg på.

2. Sett opp et budsjett til levekostnader

Når man driver med oppussing, så er det helt 100 % nødvendig å kalkulere hvor mye man skal bruke på materialer, rørlegger og snekker.

Men det er få som tenker på at du også skal sette av en pose med penger til mat, husleie (=nedbetaling av lån) og andre faste kostnader. Du bør ha en trygg buffer som gjør at du også kan dekke uforutsette utgifter i denne perioden.

Når man pusser opp, så er man ikke bare utsatt i form av tid og energi. Mange setter seg også i en svært skjør økonomisk situasjon.

Det bør du prøve å unngå.

Eksempel på budsjett til oppussing

Elektriker2400,-
Rørlegger1800,-
Materialer + IKEA-kostnader48,500,-
Maling10,000,-
Uforutsette utgifter5000,-

3. Be om ferie fra jobben

Noe av det mest irriterende med å pusse opp er at det blir en ekstrajobb.

Etter å ha jobbet 9-4 på sin vanlige «fulltidsjobb», så skal man plutselig hjem og sette opp garderobeskap. Det er ikke rart folk blir utbrent i det landet her.

Det er to krystallklare fordeler med å ikke jobbe fulltid samtidig som man pusser opp:

 • Man har mer energi og fokus på å gjøre jobben i huset/leiligheten
 • Det er ikke alle borettslag som aksepterer at folk jobber med leiligheten (støy) etter klokken 17:00

4. Ta vare på forholdet

Bo i et oppussingsobjekt - gode tips & råd

Det kan være utrolig frustrerende å være èn person i et oppussingsobjekt.

Men tro meg: det er enda verre å være to.

Hvorvidt man deler på oppgavene eller gir alt til èn person er egentlig ikke så farlig. Det viktigste er at man blir enige om fordeling av arbeidsoppgaver før man begynner.

Et par jeg kjenner skulle pusse opp hele kjøkkenet og badet i løpet av desember måned. De bestemte seg i samråd om at kvinnen i huset skulle dra hjem til hjembyen sin og bo med foreldrene. Begge visste at oppussingen kom til å ende i krangel og støy – og at mannen fikk de beste arbeidsvilkårene hvis han var alene.

Finurlig løsning, men det fungerte i hvert fall for dem.

Samlivsterapeut Trine kunne i Side2 avsløre at hun «aldri vil foreslå oppussing som et par-prosjekt». Dette ble skrevet i en artikkel med overskriften «Nordmenns oppussing går på forholdet løs«.

5. Pass på farlige stoffer

Det er mange materialer man bør holde seg unna hvis man skal ha helsen i behold.

Pusser du opp soverommet, så bør du ikke sove der i den perioden. Det er veldig mange farlige partikler som kan ligge i luften og i veggene. Bare noe sånt som et åpent malingsspann vil føre til at det vrimler av farlige løsemidler rundt i rommet.

Det er ikke å anbefale.

Denne videoen handler om spraymaling, men er også relevant for å forklare hva som skjer med kroppen hvis du sover i samme rom som farlige stoffer:

6. Få styr på barna dine!

Et kjærestepar jeg kjenner pusset opp stuen sin. Det tok litt lengre tid enn de hadde regnet med.

I og med at de hadde et lite barn på fire år, så var det konstant løping rundt i stua og fikling med diverse bygningsmateriell. Det gikk så langt at de måtte sette opp et stort barne-hegn for å unngå mer trøbbel.

Hvis du har barn, så bør du virkelig ha en plan for hvordan de skal opptre når de er hjemme.

Barn kan være helt fantastiske. Men i en oppussingssituasjon kan det utvikle seg til å bli litt rotete…

7. Heng opp et bilde av det ferdige resultatet

Du har kanskje en plantegning eller en visjon om hvordan boligen skal se ut til slutt?

Bra!

I så fall bør du henge det opp slik at det kan brukes som motivasjon. Det er ikke særlig motiverende å gyve løs på dag 20 av en oppussing hvis alt som møter deg er sagmugg, støv og stygge vegger.

Menneskehjernen fungerer på den måten at man liker å se på flotte ting. Og hvis en illustrasjon av ditt kommende kjøkken/stue kan hjelpe deg, så bør du absolutt gjøre det. 🙂

PS! Selv hang jeg min tegning fra IKEA på kjøleskapet. Det hjalp veldig mye.

Det finnes også mange hyggelige Youtube-videoer du kan se på for å motivere deg selv.

Søker du på «renovation house before and after» på Youtube, så finner du slike:

4 kommentarer om “Bo i et oppussingsobjekt – gode tips & råd”

 1. Budsjettering er så ufattelig viktig. Ikke vær redd for å ta tre-fire telefoner til elektrikere rundt omkring for å høre hva det kostet. I mitt tilfelle var det en forskjell på godt over 10,000 kroner fra den dyreste til den billigste.

  Jeg lurer: hvordan kan dette egentlig skje? Oppussing bør egentlig alltid legges ut på anbud. Problemet med anbudstjenester er at de favoriserer de som er villig til å gå helt ned i pris – ikke nødvendigvis de beste. Problemet er åpenbart: du kan få noen håndverkertjenester som bruker dårlig materiale m.m.

  Svar
 2. Det med farlige stoffer har jeg ikke tenkt på. Finnes det noen tommelfingerregel på hvor lenge man bør holde seg unna soverommet når det er nymalt? Er det sånn at man bør booke hotell et par uker ?

  Stanken er jo ganske sterk hvis man bruker enkelte type malingsspann. Forstår at det ikke er sunt for kroppen.

  Svar
  • Hei Torun, jeg kan svare for deg her. Har jobbet med maling og løsemidler i flere år.

   Ja, du bør i hvert fall ikke sove i et rom så lenge det LUKTER maling.

   Tommelfingerregelen er to måneder.

   Derfor anbefaler jeg alle som pusser opp å male FØRST , og deretter begynne å tenke på annet møblement. Hvis man tar malejobben til slutt, så vil man ende opp med å utsette innflyttingen enda mer.

   Det er problematisk.

   Svar
 3. Vi måtte ta hele ungeflokken på 3 stykker og leie oss en AirBNB. Det var ikke snakk om at vi bodde i leiligheten når den skulle pusses opp – av mange årsaker.

  Dette med farlige kjemikalier er det kanskje mange som ler litt av og trekker på skuldrene av. Men det er ikke like kult når man har fått i seg masse løsemidler og kroppen kjennes helt fryktelig. Et godt tips: ikke bo i et oppussingsobjekt bare for å spare penger. Det kan gi negative effekter på livet til både deg og dine nærmeste.

  Svar

Legg igjen en kommentar