Guide: Slik bygger du en BILLIG og flott bar din egen bolig

Da vi skrev artikkelen om konseptet mannehuler (mancaves), så oppdaget vi noe ganske viktig.

Det finnes nemlig ikke noen god norsk guide til hvordan man skal bygge en bar i kjelleren.

Mange vil mene at en bar er selve hjertet til en kjellerleilighet. I stor grad kan vi være med på den idèen.

Derfor slo vi hodene våre sammen og tenkte at vi skulle skrive en god artikkel om alt du måtte vite om å bygge en bar i din egen bolig. Vi har også i stor grad fokusert på å anbefale løsninger som er lite tidkrevende og billige.

Hva må en bar i kjelleren inneholde?

Det som er deilig med et sånt prosjekt er at du står 100 % fritt til å ta dine egne valg når det kommer til materialer og hva baren skal inneholde. Allikevel er det noen ting som er veldig vanlige å inkludere.

Selve rammeverket

All aktivitet kommer til å sentrere seg rundt baren. Det er derfor viktig at denne er i tipp-topp stand. Du må ta et tidlig valg: skal det være en stor variant hvor du kan ha flere folk som sitter på barkrakker? Eller skal det bare være en liten bar hvor folk kan hente seg drikke – og hvor man skal oppbevare alkohol og glass?

Barstoler

Barstolene skal være høye, komfortable og skal være plassert slik at folk liker å sosialisere. Du kan skaffe sånne stoler fra flere forskjellige forhandlere i Norge (men dessverre har ikke vi i Boligmag prøvd noen av dem).

Husk at høna ofte kommer før egget. Det vil si: du bør ikke kjøpe inn barstoler før du ser hvor høyt bordet skal være hvor folk skal sitte og drikke øl.

Kjøleskap

Et godt kjøleskap er selve hjertet i baren. Det er litt kjedelig å gå for et grått kjøleskap fra Miele.

Mange øl-merker selger sine egne kjøleskap. Hvor kult hadde det ikke vært med et grønt Heineken-skap fylt med iskald Heineken?

En utslagsvask

Èn av de mer kompliserte tingene med å bygge en bar er å få til en utslagsvask. Ofte henger det sammen med at man må ha noen rørleggerarbeid i hus, og det er ikke akkurat gratis.

Men det kan være veldig fint å ha en bitteliten vask tilgjengelig hvor man kan både helle ut øl som ikke blir drukket opp – og eventuelt oppbevare isbiter. Har man ikke en vask i baren sin, så gir det en god del begrensninger.

Vinstativ

Mange menn tenker nok “ØL, ØL, ØL!” når de skal på bar. Men den norske vinkulturen har faktisk blomstret i stor grad de siste årene. Dagens Næringsliv har til og med skrevet en artikkel om at norske vinfarmer har begynt å produsere Riesling (!).

Da har vi kommet langt.

Med andre ord: det kan være fint å kjøpe inn et fint vinstativ til baren din.

Vi har for øvrig skrevet en lengre artikkel om anbefalte vinstativ. Den kan du lese ved å trykke her. Dette er elegante stativ som du kan få kjøpt billig gjennom norske nettbutikker.

Små gjenstander du trenger i baren din

  • Blender: Hvis du ønsker å lage drinker, så trenger du en blender. Det er ikke bare Strawberry Daiquiri som kan lages med en blender – du kan også skvise sammen alt av frukt, is og alkohol.

  • Isbitmaskin: Jo, seriøst. Du bør skaffe deg en isbitmaskin. Hvis du hele tiden må vente 3-4 timer på at isbitene skal fryse i fryseren, så bruker du unødvendig lang tid. Vi har faktisk laget en god og lang forbrukertest om isbitmaskiner – og du kan finne Norges beste maskin ved å trykke her.

  • Mikrobølgeovn: En liten mikro kan være fint å ha i baren. I tilfelle man skulle ønske noe snacks eller popcorn.

  • Kaffemaskin: Har du hørt om Irish Coffee? 🙂

1-2-3: Slik bygger du en bar i boligen din fra scratch

Nei, vi skal ikke gå inn og velge materialer for deg. Vi skal heller ikke velge størrelse – ei heller skal vi velge design.

Dette er du selv nødt til å finne ut av. Men vi skal hjelpe deg med planleggingsprosessen. For hvor begynner man egentlig når man skal bygge en bar? Hva er første tiltak?

#1: Planlegg alt

Og med “alt” mener vi ALT.

  • Hvor mange flasker skal stå bak baren?
  • Skal du ha øl, vin OG sprit? Eller bare èn av delene?
  • Trenger du en vask?
  • Skal du ha elektrisitet til mikrobølgeovn, isbitmaskin og blender? I så fall: skal alle brukes samtidig?
  • Hvor stor skal baren være?

….oooooog så videre. Det er veldig mange ting du må ta høyde for når du planlegger. Jeg vet at planleggingsfasen er den desidert kjedeligste (spesielt på detaljnivå), men det er helt essensielt at du gjør det.

Video: design-idèer for bar i bolig

Hvis man mangler inspirasjon til noe, så er det èn nettside man alltid kan stole på: Youtube.

I videoen under kan du se hvordan andre barelskere har laget sine egne varianter. Her snakker vi om høy grad av kreativitet:

#2: Kontakt elektriker eller rørlegger

Ring noen håndverkere du stoler på. Forklar dem planene dine.

Et godt tips når du skal leie inn håndverkere til et slikt prosjekt er å ALLTID be om et prisoverslag. Hvis de begynner å jobbe på timepris, så kan du regne med at ting blir gjort mye saktere enn planlagt. Det er også her planleggingen kommer inn. Hvis du klarer å illustrere en tydelig plan på hva du skal ha gjort, så er det mye enklere for håndverkerne å gi deg en realistisk pris.

Alt av rør og ledninger skal trekkes frem og ordnes før du kan begynne på snekkerjobben.

#3: Kjøp inn materialer, bygg, mekk, dekorèr og pynt

Neste steg er å kjøpe inn alt du trenger til baren.

Deretter gjenstår den morsomme delen: å faktisk bygge den. Mange velger å leie inn en håndverker for en dag eller to. Andre synes at det er både lett og morsomt å sette opp en bar selv.

Du velger naturligvis selv hvilket alternativ du går for. Men du skal vite at det å få en håndverker til å gjøre jobben som oftest gir et bedre resultat.

Fortsatt litt nysgjerrig på hvordan man spikrer sammen en bar i hjemmet?

La oss se på denne Youtube-videoen for å se hvordan en amerikaner snekret opp baren sin på 1-2-3:

Konklusjon

Vårt mål er at du nå vet akkurat hva du skal ha i baren. Vi ønsker også at du har en oversikt over hvilke ting du må kjøpe inn for å få en fullstendig bar i boligen.

I tillegg er det viktig å kjenne til arbeidsprosessen. Ikke nødvendigvis kun HVA som skal gjøres, men også HVEM som skal gjøre det. Husk at det ikke er noen skam å anerkjenne sine egne begrensninger.

Hvis man både er interessert i å få noen til å gjøre jobben med planlegging og bygging, så er det også mulig. Da skal man ofte ha tak i både interiørdesigner, rørlegger og tømrer. I tillegg kommer elektrikeren på toppen av det hele hvis man også trenger å legge nye kabler.

Har du noen erfaring med å bygge en bar i boligen din? Noe spesielt du lurer på eller ønsker å kritisere? Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet under! 🙂 🍺

Legg igjen en kommentar