Feng Shui – Alt du må vite om å skape harmoni i boligen

Feng Shui (Kinesisk: 風水) er en eldgammel kinesisk tradisjon som viser oss hvordan innrede og arrangere rom for å oppnå harmoni. På kinesisk betyr «feng» vind, og «shui» betyr vann.

Ugunstige plasseringer kan få uheldige konsekvenser, mens en harmonisk plassering og innredning av en bolig vil kunne sikre beboere glede, sunnhet og rikdom (www.snl.no).

I denne artikkelen skal vi lære deg alt du trenger å vite om Feng Shui. Det inkluderer interiørtips, flotte bilder samt de EKTE Feng Shui-reglene som har blitt nedskrevet i Asia for mange tusen år siden.

Feng Shui: inspirasjonsbilder

Rydd og kast – bli kvitt energityvene

Først og fremst må vi unngå rot. Feng Shui handler veldig mye om å rydde. Sett av noen dager, gjerne sammen med de du bor med, og gå systematisk gjennom alle tingene i hjemmet. Liker du de? Trenger du de? Gir de deg en god følelse? Ofte samler vi på ting vi har fått av andre av plikt, skyld eller dårlig samvittighet. Noe kan sikkert kastes, og mye kan gis bort f.eks. til loppemarked.  

Få ting ut av hjemmet, ikke flytt problemet til et annet rom. Denne renselsesprosessen gjør deg godt da den er med på å frigjøre mye energi. Ifølge kinesisk kultur er alt i den fysiske verden utstyrt med en “livsenergi” kalt “Chi” (Wikipedia-lenke). En viktig betingelse er at energien skal være god og strømme fritt. Chi beveger seg som luften som sirkulerer rundt oss.

feng shui katt

Feng Shui og fargevalg

Farger og former på interiøret er viktig, og har stor innvirkning på oss. Fargelæren innen Feng Shui sier blant annet at hvis du liker en farge veldig godt, kan det være for at du har behov for den energien fargen gir deg.

Dette betyr de ulike fargene:

 • Hvit er renselse, et behov for granskning og bevisstgjøring. Hvit representerer fornyelse, å starte med nye ark, blir bevisst på drømmer og mål.  Passer godt inn på et baderom.

 • Grått er stille og mangler energi, siden det er en blanding av sort og hvit representerer den også rettferdighet og mekling. Denne fargen bør unngås på soverommet.

 • Sort er en farge som er innadvendt og symboliserer makt, den handler om at vi setter grenser og vet våre verdier.

 • Blått er naturlig nok fra vannelementet og symboliserer klarhet og inspirasjon. Blåfarger fremmer konsentrasjon, ro og avslapning for kropp og sinn. En god farge til et soverom.

 • Turkis står for kommunikasjon, og har egenskaper fra grønt og blått som klarhet og balanse. Vil virke kjølende og forfriskende for kropp og sinn.

 • Grønt skaper balanse og ro, grønt viser til kvalitet og ikke kvantitet. Grønt referer mye til naturen, og grønne planter passer spesielt godt på badet. Grønt har en beroligende og harmoniserende effekt som vil passe i mange rom.

 • Gult er en tydelig farge og er en perfekt farge for egoet. Gult stimulerer tankegangen og logikken, og egner seg derfor ypperlig på hjemmekontoret.

Video: Velg riktige farger hjemme (i Feng Shui-tradisjon)

Denne videoen er like enkel som den er kort. I løpet av to minutter finner du raskt ut hvilke valg som ligger til grunn når man skal velge farge på veggene i typiske «Feng Shui»-hjem.

Det anbefales at du tar en rask titt. Mye nyttig informasjon er presset inn på kun to minutter. Det bør du ha tid til.Slik innreder du boligen din i Feng Shui-stil (ulike rom)

Forandring på plasseringen av møbler kan gjøre underverker. Hvis energien som kommer inn i hjemmet ditt flyter harmonisk, vil det gi næring til rom og de som bor der. Hvis energien er ubalansert, vil mangelen på harmoni kunne skade helsen din og stjele energien din. Skal man ha full effekt av Feng Shui, må det tilpasses hver enkelt med hensyn til farger og interiør.

Men alle kan gjøre enkle tilpasninger i hjemmet sitt.

Inngangspartiet

Inngangspartiet/gangen er der energien strømmer inn, og her må det være enkelt å gå gjennom uten små eller større hindringer. Entrèen skal være ryddig og ha god belysning. Speil i inngangen må ikke henges mot inngangsdøren.

Store speil som lar deg se deg selv i hel profil skal ha en gunstig effekt på helsen.

Kjøkken

I Feng Shui er kjøkkenet hjertet i huset. Komfyren bør plasseres vekk fra kjøleskapet og vasken. Vasken kan gjerne være plassert under et vindu med en interessant utsikt. Spisebordet bør være rundt eller ovalt.

Romslige skap bidrar til å hindre at mye rot blir plassert på benker og bord.

Soverom

Soverommet er den plassen hvor elementene har størst betydning tilknyttet til helse og kjærlighet. En nøkkelregler er å ikke plassere sengen på vindu-dør linjen. Senger bør være plassert lengst mulig inn i rommet vekk fra døren. Sengens hodegjerde bør være inntil veggen, det gir trygghet. Speil bør henges slik at den som sover ikke gjenspeiles i det, da dette vil forstyrrer energien til personen som sover.

Soveværelset skal være ryddig og innbydende. All oppbevaring på soverommet bør skje i esker eller bak lukkede skapdører. Bøker stimulerer intellektet og hører ikke hjemme på soverommet. Det gjør heller ikke elektronikk, som data, telefon og TV. Det gir ikke god hvile.

Hjemmekontor

På hjemmekontoret er det viktigste møblet skrivebordet. Ifølge Feng Shui bør det plasseres slik at personen som sitter ved bordet ikke har ryggen mot en dør eller vindu. Dette skaper ubevisst en utrygghetsfølelse. Man får ikke konsentrert seg eller slappet godt av.

Løsningen er å flytte kontorstolen mot en vegg, slik at man får støtte bak seg,

Stue

En ideell stue ifølge Feng Shui bør ha to vegger som går mot utsiden, og skal helst ikke ligge sentralt eller i midten av huset. Passe på at rommet har nok plass slik at Chi kan flyte lett gjennom rommet, derfor er det veldig viktig å plassere møblene riktig. Sette gjerne sofaen opp mot en solid vegg, frittstående sofaer gir dårlig energi og anbefales derfor ikke.

Man bør heller ikke se døråpningen fra sittegruppen.

Stoler, puffer o.l. skal helst samles rundt et rektangel eller kvadrat som f.eks. et bord. Selv om avrundede former er godt likt i Feng Shui er skarpe hjørner som i sofabord absolutt innenfor. En annen motsetning til de fleste andre rom i Feng Shui er at elektronikk er velkomment i stuen, men det anbefales at tv-en er på veggen mot nord eller sør. Pass på at gardinene ikke stjeler alt lys fra vinduene, bruk gjerne persienner eller rullgardiner som gode alternativ.

Generelle Feng Shui-regler

 • God belysning i alle rom er veldig viktig, og sørg for mest mulig av det naturlige lyset som skaper energi.

 • Ren luft er essensielt. Vinduer bør åpnes ofte, – også om vinteren. Fyll huset med sunne planter som er med på å forbedre luftkvaliteten. Du kan også rense huset med røkelse, bruk gjerne eteriske oljer som rosmarin og lavendel til dette.

 • Hold hjemmet ryddig og rent. Støv og skitt og rot skaper bare negativ energi.

 • Ikke kjøp nytt før du har kvittet deg med noe gammelt.

 • Husk at hjemmet ditt skal reflektere de som bor der, så innen Feng Shui er det alltid viktig at du gjør det personlig. Feng Shui er ikke en fasit, men anbefalinger og tilpasninger for å skape et hjem der du oppnår påfyll av energi.

Andre artikler som omhandler det å oppgradere hjemmet

Ofte stilte spørsmål

✅Krever det mye jobb for å få en «Feng Shui»-bolig?

Ikke nødvendigvis. Noen ganger er det bare små endringer som skal til.

I denne artikkelen har vi nevnt både større og mindre grep som du kan ta for å sikre at boligen din følger Feng Shui-reglene.

✅Hvor stammer Feng Shui fra?

Kina.

✅Bør man ha et speil på soverommet?

De fleste som praktiserer Feng Shui fraråder å ha et speil på soverommet. Det kommer fra idèen om at når du sover, så kan sjelen forlate kroppen din.

Når sjelen skal tilbake til kroppen din (når du våkner), så kan sjelen bli forvirret på hvorvidt den skal returnere til din ekte kropp – eller til speilbildet.

Har du noen kommentarer til det å lage et typisk Feng Shui-hjem? Legg igjen en kommentar under!

Legg igjen en kommentar