Personlig fotobok test: 7 beste fotobok-nettsider i Norge

En personlig fotobok kan være noe av det absolutt hyggeligste man får bestilt på nettet.

Men det å sette de sammen manuelt hjemme med lim, saks og eget papir er ikke alltid like suksessfullt. I hvert fall ikke for vårt vedkommende. Derfor tenkte vi i Boligmag at det var nødt til å være mange gode produsenter der ute som gjør jobben for oss.

Alt man trenger å gjøre er å laste opp bildene, redigere utseendet på boken – og vipps, så får du den tilsendt i posten.

Og joda. Det finnes tre gode og fire middels gode produsenter av fotobok i Norge. Samtlige av disse har vi nøye gjennomgått – og vi har også nøye testet de tre på topp. Her kan vi gi en god oversikt over de nettsidene som selger fotobøker i Norge.

PS! Vi har merket at mange «best i test»-artikler i denne produktkategorien baserer seg på tredjepartsinformasjon. Slik har ikke vi i Boligmag gjort. Vi har faktisk gått nøye til verks og testet samtlige av nettsidene vi anbefaler i denne artikkelen.

Om du skal kjøpe deg en fotobok, anbefaler vi primært disse tre nettsidene: Fotoknudsen (nr 1), Cewe.no (en god nummer to) og Smartphoto.

Vinnere av vår fotobok-test

I oversikten under ser du en rask oversikt over de nettbutikkene som i skrivende stund selger fotobøker til norske kunder. Skal du ønske å vite mer informasjon om hver nettside før du bestemmer deg, så kan du lese deg videre nedover i artikkelen.

#Produkt
1Fotoknudsen – Vår absolutte favoritt!
2Cewe Photo Fotobok – En rutinert traver i bransjen
3Smartphoto.no – Med markedets beste vareutvalg
4Elitefoto – En helt OK utfordrer
5Photobook Worldwide – En internasjonal gigant med frakt til Norge

1. Fotoknudsen – Vår absolutte favoritt!

Vi har sett at Fotoknudsen har seilet opp som den største fotobok-nettsiden i Norge. Dette er stedet nordmenn først går til når de ønsker en profesjonell fremstilling av de fysiske bildene sine.

Derfor var vi spente da vi skulle se sluttresultatet. Og vi ble ikke akkurat skuffet. En soleklar vinner!

 • Veldig enkelt brukergrensesnitt.
 • Selv gamle mennesker kan klare å lage en god fotobok hos Fotoknudsen!
 • Bildene leveres i skyhøy kvalitet.
 • Boken føles ekte og er av et design og kvalitet som definitivt fungerer fint som gave.
 • Lav pris (og har ofte pågående kampanjer…)

Fotoknudsen er en bedrift som de fleste nordmenn kjenner til. Dette er et rykte de har bygget seg opp gjennom flere år i bransjen. Den unike kombinasjonen av brukervennlighet, lav pris og høy kvalitet er sjelden i fotobransjen.

Men Fotoknudsen klarte det fint da de hadde fysiske butikker rundt omkring i landet. Nå har de lagt seg på samme kvalitets- og servicenivå på nettet. Etter å ha selv testet Fotoknudsens fotobok-funksjon, så er vi mektig imponerte. Det samme kan sies om andre brukere – vi har nemlig trålet nettet etter gode og dårlige tilbakemeldinger.

De aller fleste er meget gode.

Hvordan fungerer det å lage en fotobok hos Fotoknudsen?

Steg 1: Velg hva slags bok du ønsker å lage.

Til å begynne med får du tre muligheter:Du kan enten velge å lage en helt egen fotobok fra bunn. Dette er litt vanskelig å få gjort på en flott estetisk måte. Derfor anbefaler vi enten å bruke «Smart Assistent» eller «Forhåndsdesignede temaer».

Steg 2: Velg tema.Som du ser, så finnes det haugevis med forskjellige temaer å velge mellom. I skrivende stund er det rundt 230 forskjellige ferdigstilte maler du kan bruke.

Steg 3: Opprett konto og last opp egne bilder!

Du kan når som helst i prosessen gå tilbake og endre mal eller måte å lage fotobok på.

Fotoknudsen er en ufattelig fleksibel leverandør av fotobøker. Denne nettsiden er, utvilsomt, Norges beste og tryggeste til dette formålet.

Nybegynnervennlig

Hvis vi kan si èn ting om prosessen til Fotoknudsen, så er det at den fungerer for alle. Dette er en nettside som er laget for at både Mathias på 18 år og bestemor Gitte på 78 skal kunne lage en fotobok. Og dette setter vi utrolig stor pris på.

Man trenger ikke dyptgående datakunnskaper for å klare dette. Når du har brukt noen minutter på å lære deg hvordan du laster opp bilder, så klarer nettsiden resten. Det fine med malene er også at du slipper å være noen design-ekspert for å få det til å se fint ut.

Det er veldig lett å laste opp bilder, dra bildene rundt til ulike steder i boken. I tillegg får du boken tilsendt din egen postkasse i løpet av få dager.

Video – Slik lager du fotobok hos Fotoknudsen

Caroline Berg Eriksen, ofte omtalt som «Fotballfrue», har laget en video som viser hvordan hun lager en fotobok hos Fotoknudsen.

Her kan du se videoen:Vår dom

Vi i Boligmag har virkelig trålet markedet etter ulike leverandører av fotobøker på nett. Ingen kan komme i nærheten av Fotoknudsen. For her er det virkelig mange faktorer som gjør at vi kårer dette anerkjente firmaet til «best i test». Prisen. Kvaliteten. Leveringstiden. Og ikke minst hvor brukervennlig nettsiden deres er.


2. Cewe Photo Fotobok – En rutinert traver i bransjen

Den noe mindre kjente produsenten «Cewe» har kommet seg inn på en god andreplass i vår test.

Dette er et firma som har jobbet hardt de siste årene med å gjøre nettsiden sin enkel og brukervennlig. Men det mangler fortsatt litt for at de skal kapre førsteplassen fra Fotoknudsen.

 • Kan lage fotobøker i nettleseren, via mobilapp eller ved et nedlastet program
 • Internasjonalt selskap som er kjent i hele Europa
 • Tilbyr en 100 % fornøydhetsgaranti
 • Har en lang rekke av forskjellige produkter; blant annet mobildeksler og årbok
 • Tilbyr en rekke forskjellige omslag, bildekvalitet og omslag

Der Fotoknudsen er det trygge norske alternativet, så er Cewe den internasjonale storebroren. Cewe er et selskap som selger titusenvis av fotobøker i hele Europa. Og de gjør det godt.

Etter å ha testet nettbutikken deres for noen år siden, så var vi mindre imponerte. Den gangen krevdes det nemlig en ekstern programvare for å lage en fotobok. Nå er det enklere. Du kan enkelt designe boken online i løpet av få minutter.

Dog skal det også nevnes at det som kalles «CEWE FOTOPROGRAM», som er et nedlastet program, anbefales av Cewe. Men dette er ikke noe vi mener at de fleste skal måtte gjøre for å lage en enkel fotobok til venner og/eller familie.

Brukervennlig og trygg

Det går veldig kjapt å lage en bok med egne bilder hos Cewe. Alt du trenger å gjøre er å velge omslag, papirkvalitet og effektlakk på denne siden:Deretter kan du også krysse av om du ønsker at boken skal komme i en gaveeske. Desto høyere kvalitet på tilleggsproduktene du velger, desto høyere blir prisen.

Naturlig nok.

Kjapp og enkel opplasting av bilder

Deretter kan du gå i gang med å laste opp bildene dine hos Cewe. Om du allerede har lastet ned fotoprogrammet, så går det veldig kjapt og enkelt. Skal du bruke design-funksjonen i nettleseren, så tar det litt lengre tid å laste opp bildene.

Vi i Boligmag mener at hele prosessen gikk veldig kjapt og fint for seg. Det er lett å justere bildene akkurat slik du ønsker dem. På den måten får du gjort designet personlig og flott!

Vår dom

Det eneste som trekker ned hos Cewe er at funksjonene fungerer mye bedre hvis du installerer deres programvare. Vi ønsker effektivitet når vi bestiller og skal designe en fotobok. Nettopp derfor heller vi litt mot Fotoknudsen.

Men om du jobber på PC, så skal det gå helt fint å bruke Cewe. Det er lett å laste opp bilder og gjøre de endringene man ønsker. Du får også veldig hyggelige priser her – i tillegg til at boken kommer i din postkasse i løpet av få dager. Alt i alt hadde vi en kjempefin opplevelse med denne leverandøren!


3. Smartphoto.no – Med markedets beste vareutvalg

Èn ting er at man kan bestille standard personlige fotobøker hos Smartphoto. Det er noe de aller fleste bildeleverandører kan fikse.

Men her kan du også få en rekke andre produkter, som blant annet: fotokort, bilder, plakater, kalendere, rammer, forskjellige fotogaver, personlige hundesenger og… you name it!

 • Et ufattelig stort utvalg av forskjellige varer med personlige bilder
 • Lave priser
 • Helt OK kvalitet på bøkene man mottar
 • Litt lengre leveringstid enn de raskeste konkurrentene
 • Veldig god brukersupport

Om man følger med på norske kvinnelige influencere, så har man kanskje fått med seg merkevaren Smartphoto. Dette er en bedrift som har satset stort på å bli kjent gjennom kvinner med stor følgerskare på Instagram.

Og det forstår jeg godt. For kolleksjonen til Smartphoto handler primært om å sette personlige bilder på kopper, kalendere, plakater, tallerkener og utstyr til hunden. Det finnes knapt et produkt i hjemmet som ikke kan gjøres personlig.

Det er vel og bra. Men hva med fotobøkene? Er det enkle å lage: og kan Smartphoto lage en personlig fotobok i høy kvalitet?

Fire størrelser

Det første du gjør hos Smartphoto er å velge bokens størrelse. Den vanligste størrelsen er «Large» – men du får dem også i Medium og XL. Om du ønsker å lage en veldig liten utgave, så kan du gå for det som heter «hefte».

Deretter får du en rekke valg. Blant annet:

 • Skal formatet være kvadratisk?
 • Hvis det skal være rektangulært: ønsker du at bildene er stående eller liggende?
 • Skal du ha et hardt omslag?
 • I så fall: hvilken farge og kvalitet skal det være på omslaget?
 • Ønsker du å lage fotoboken som en spiralperm?
 • Og mye mer.

Det som er veldig fint er at du hele tiden kan følge med på prisen når du gjør de forskjellige valgene. Enkelte omslag er naturligvis dyrere enn andre. På denne måten kan du være sikker på at du aldri får noen dårlig overraskelse når du kommer til kassa og skal betale.

Skjermbilde – Slik ser det ut å lage fotobok hos Smartphoto

Her er et skjermbilde vi i Boligmag tok da vi bestilte fotobok hos Smartphoto:Brukergrensesnittet er enkelt, lett å forholde seg til og «eldre-vennlig».

Lang leveringstid?

Vi vet ikke om vi prøvde å bestille bok på et dårlig tidspunkt. Det gjorde vi rett før jul.

Og det er vel et tidspunkt hvor «alle» skal kjøpe seg fotobøker i gave.

Men da vi så denne meldingen poppe opp nederst:….så ble vi skeptiske. Vi kan ikke tillate oss en 13 dagers leveringstid på en fotobok fra en «norsk» leverandør.


4. Elitefoto – En helt OK utfordrer

Elitefoto skriver på sine nettsider at de har holdt på siden 1985 med å levere kvalitet til norske forbrukere.

Etter vår mening er dette en helt OK leverandør, men blir slått av de tre foregående på listen.

 • Kan lage fotobok kjapt med det som heter «ekspress fotobok»
 • Hvis du ønsker å lage en profesjonell bildebok, så må du laste ned en programvare kalt «Book Creator»
 • Helt OK priser
 • Et stort utvalg av forskjellige tjenester

Det skal være verdt å merke seg at vi IKKE har prøvd Elitefotos tjenester. Det vil si: vi har brukt bilderedigeringsprogrammet som finnes på nettsiden deres. Men vi tok oss aldri bryet med å faktisk bestille en bok.

En grei utfordrer i bransjen

Likevel anser vi nettsiden som veldig enkel å bruke. Når du også sjekker andres erfaringer på nett, så kommer Elitefoto sånn forholdsvis greit ut.

Om alle de tre tidligere nettsidene (Fotoknudsen, Cewe og Smartphoto) skulle krepere, så kan du vurdere denne nettsiden.

Gode instruksjoner

En av de tingene vi spesielt liker med Elitefotos nettside er hvordan de går gjennom prosessen steg for steg FØR den begynner.

Det gode brukergrensesnittet kan illustreres gjennom dette skjermbildet:


Skjermbilde: Elitefoto.no

Veldig, veldig bra. Når man først er klar over alle stegene i prosessen før man går i gang med å bestille en fotobok, så har man også mer tålmodighet til å fullføre.

Tommel opp!


5. Photobook Worldwide – En internasjonal gigant med frakt til Norge

Det finnes utrolig mange grunner til å kjøpe fotobok fra norske leverandører.

Men hvis du skulle la deg friste av utenlandske aktører, så kan Photobook Worldwide være det du ser etter.

 • Sender internasjonalt, også til Norge.
 • Frakt- og momskostnader kommer i tillegg.
 • Lang leveringstid.
 • Brukervennlig nettside.

Photobook Worldwide er en nettbutikk som skryter av å kunne gi brukeren en «hel verden av muligheter». Og det stemmer. Via denne nettbutikken kan du bestille en rekke forskjellige produkter.

Krus, årskalender, pute med et personlig bilde på – og mye mer.

Et OK brukergrensesnitt og dyr frakt

Skal vi være ærlig, så er det ingenting som gjør denne nettbutikken bedre enn de beste norske. Med unntak av den originale prisen. For prisen her er jo litt billigere – ser det i hvert fall ut som. Problemet er bare at du må betale dyrt for å få fotoboken fraktet til Norge.

Og det er et problem.

Til tross for at nettsiden er veldig enkel å bruke, så veier ikke dette opp for ulempene.

100 % fornøydhetsgaranti

Om du ikke skulle være fornøyd med produktet du får fra Photobook Worldwide, så kan du returnere det gratis. Problemet er at ordet «gratis» kommer med modifikasjoner.

For det er nemlig slik at du selv må betale frakten frem og tilbake for produktene. Lite hendig.


Har du lyst til å bli inspirert av flotte bilder med venner og familie? Her er noen inspirasjonsbilder du kan se på:


Viktige ting å tenke på når du skal velge leverandør av fotobok

Vi i Boligmag elsker å være helt åpne om hvilke testkriterier vi bruker i våre forbrukertester. Denne informasjonen kan være en sikkerhetsventil for deg som forbruker.

Kanskje ser du etter noe helt annet enn det vi gjør? Kanskje verdsetter du brukervennlighet – når vi tenker mer på pris?

Nettopp derfor kan vi her gi en oversikt over hva vi har fokusert på da vi har vurdert de ulike leverandørene i denne testen.

 • Nettleser-vennlig. Du skal unngå å måtte laste ned en ekstern programvare for å lage fotoboken.

 • Brukervennlig. Selv en gammel bestemor eller bestefar skal klare å trykke seg frem til de viktigste funksjonene. Dette er et veldig viktig for oss.

 • Skal fungere på alle plattformer. Det skal ikke ha noe å si om du bruker Safari, Google Chrome eller Firefox. Alle funksjonene skal fungere like fint på PC, Mobil, Mac og nettbrett – samt i ulike nettlesere.

 • Bilder og papir av høy kvalitet. Når du først mottar fotoboken i posten, så skal den være presentabel. Bildene skal være sylskarpe og papiret skal være tykt og fint. Alt i alt skal fotoboken være så flott at den kan gis som en gave.

 • Pris. Hvis alle de andre kriteriene er i boks, så ønsker vi heller ikke å betale for mye. La oss si det sånn: det er STORE forskjeller på pris i denne bransjen. Derfor har vi utelukkende anbefalt leverandører som kan tilby god kvalitet til en lav pris.
gammel fotobok

Hvorfor er en fysisk fotobok en god idè å bestille?

Det er et godt spørsmål.

Selv får jeg selv papiravisen levert på døren hver eneste morgen. Det gjør jeg fordi det noen ganger er deilig å se bort fra en skjerm og faktisk lese noe «fysisk». Man blir ikke sliten i øynene. Og bildene tar seg mye bedre ut i en fysisk avis sammenlignet med hva de gjør på mobiltelefonen min.

De samme mekanismene spiller inn når man bestiller en personlig fotobok. Det er veldig lett å vise frem bilder til gjester uten at man må være avhengig av å ha strøm på mobilen. I tillegg fungerer en slik fotobok utmerket som gave.

Selv pleier jeg å gi en fotobok med bilder av hele familien til onkel, tante og bestefar. Det er nemlig en utmerket måte å oppsummere hele året på.

Samtidig er en fotobok en fysisk gjenstand som ikke krever noen digital kompetanse. Når du først har fått fotoboken i hus, så trenger du ikke bekymre deg for at bildene blir slettet eller går tapt. Du har de alltid tilgjengelig i huset ditt.

lage fotobok på nett med Macbook

Relaterte artikler til bilder, plakater og veggpryd

Helt til slutt

Du husker kanskje tilbake til barndommen hvor du satt med klistremerker, lim og prøvde å lage din egen fotobok på tykt papp-lignende papir?

Vi har alle vært der.

Dagens teknologi gjør det heldigvis betydelig enklere å produsere disse personlige bøkene. Opplastingen av bilder er uhyre enkel. Og i stor grad kan du ta i bruk design-maler og andre funksjoner hos leverandørenes nettsider for å gjøre det pent. Det har faktisk blitt så enkelt å lage fotobøker at selv den eldste generasjonen kan få det til!

I denne testen har vi nøye gått gjennom og testet alle leverandørene på det norske markedet. Vår konklusjon er veldig tydelig: Fotoknudsen er best. Det er en bedrift som har en brukervennlig nettside, en rekke design å velge mellom – og en utrolig hyggelig pris.

Ofte stilte spørsmål

📷Er det vanskelig å lage en personlig fotobok på nett?

Nei, det er det ikke. Spesielt hos Fotoknudsen, som er vår anbefalte leverandør, så er det utrolig lett.

Brukervennlighet har vært en av våre absolutt viktigste kriterier i testen.

📷Hvor mye koster en fotobok som er kjøpt på nett?

De fleste fotobøker kommer med en pris på mellom 200 og 450 kroner. Prisen er i stor grad avhengig av hvor mange bilder (og derfor sider) du skal ha.

Men det vil også bli en høyere pris hvis du går for premium kvalitet på bildene eller bruker noen litt «fancy» maler når du lager boken på nett.

📷Kan man bruke utenlandske leverandører?

Ja, men det anbefales absolutt ikke. Det finnes veldig mange amerikanske fotobok-nettsider som er villige til å sende produktene sine til Norge. Vi har prøvd disse utenlandske aktørene. De hadde to ting til felles: lang leveringstid og at det resulterte i ekstrakostnader på frakt og moms.

Hold deg til norske leverandører. Det sparer både mye hodebry og tid.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Kommer du selv til å bestille en fotobok på nett? Legg igjen en kommentar under da vel!

7 kommentarer om “Personlig fotobok test: 7 beste fotobok-nettsider i Norge”

 1. Prøvde en gang å bestille fotobok fra en av de amerikanske leverandørene. Etter ett sekund fikk jeg bekreftelsesmail om at varen var på vei. Supert! Eller…?

  Etter 3 uker hadde jeg ikke hørt noe. Ingen måte å kontakte selskapet på uten å ringe fra et amerikansk nummer. Jeg ga opp og bestilte ny fotobok fra norsk leverandør. Fikk boken i posten etter rundt en uke.

  Og den amerikanske boken?

  Vel. Den fikk jeg etter 10 uker. I elendig kvalitet. Aldri igjen.

  Svar
  • Wow, takk for fint innspill!

   Her i Boligmag prøver vi alltid å støtte lokalt og nasjonalt. Selv når vi handler på nett.

   Svar
 2. for meg er kvaliteten på papiret, bildene og omslaget den største fordelen. dette er noe dere ikke skriver alt for mye om i testen her.

  samtidig står det et par avsnitt om at fotoknudsen er best i test. det er jeg enig i. har selv jobbet som fotograf i mange år, så vet at noen av de «billige-kjedene» ikke har særlig bra fotokvalitet i slike forbrukerprodukter.

  Svar
 3. Takk for en super liste. 🙂 Jeg skal bestille fotobok til en liten jente nå, så det er viktig at det er mye bilder og lite tekst. Mye skal kanskje til for at bildene blir veldig små?

  Tror ikke jeg gidder å laste ned en ekstra programvare for å kjøpe en fotobok på nettet. Det ser litt kronglete ut.

  Svar
  • Hei Ian, det er veldig lett å justere bildestørrelsen når du lager fotobok. Samtlige av de produsentene vi anbefaler innehar et veldig enkelt og greit redigeringssystem. Skal vi være ærlige, så anbefaler vi også at du unngår å laste ned programvare. Lag fotoboken rett i nettleseren hvis du kan.

   Håper at den lille jenta blir glad! 🙂

   Svar
 4. først hadde jeg tenkt til å lage en foto bok fra en kinesisk leverandør. Men så kom jeg på at jeg nok måtte bruke sikkert to måneder før den kom i posten. Så veldig bra at dere lager en sånn liste

  Svar
  • Ja, for all del. Ikke bruk utenlandske aktører. Lang leveringstid er ganske ille. Men det er også slik at du etter all sannsynlighet må betale toll og moms når boken ankommer Norge.

   Svar

Legg igjen en kommentar