Grillsuksess: 10 gode tips til grillfesten i bakhagen

Pølser på grillen, potetsalat i kjøleskapet – og noen kalde bajere stående klare til gjestene.

Dette er bare noen av tingene som kan være med på å skape en skikkelig god grillfest i norske hager.

Som selverklærte grilleksperter, så har vi i Boligmag skrevet ned 10 bunnsolide tips som gjør grillingen til en suksess. Disse tipsene er like relevante til deg som griller til den nærmeste familien – og til deg som har en godt arrangert grillfest med 50 mennesker.

1. Klargjør mye av maten før gjestene ankommer

Du kommer kanskje til å merke at disse tipsene i stor grad baserer seg på feil jeg har gjort da jeg har invitert til grillfester tidligere. Og det første tipset – om å lage så mye av maten før gjestene kommer – er noe veldig mange verter pleier å feile på. Ikke bare vil det minimere stressnivået ditt, men du vil også klare å servere gjestene maten mye kjappere.

  • Skjær opp alt av grønnsaker på forhånd slik at ting ligger klart
  • Legg frem alt kjøttet i riktige skiver ved grillen

Du ønsker ikke at gjestene ankommer mens du står ved skjærebrettet og kutter opp tomater.

2. ALLTID ha nok gass (for gassovn) eller kull (for vanlige griller)

Kan jeg få lov til å si at jeg føler meg skyldig igjen…?

Denne tabben har jeg nemlig gjort. Når man må meddele selskapet at man «bare skal en tur over til naboen for å høre om de har noe kull», så er det forholdsvis pinlig.

Det verste er at det kan føre til at det ligger noen halvstekte burgere på grillen som ikke har fått nok varme. Når du endelig får fyrt opp varmen igjen, så skal det mye til for at hamburgerne smaker som de ville ha gjort med en jevn, sterk varme…

Med andre ord: vær sikker på at grillen kan holde seg varm gjennom hele festen.

3. Be gjestene om å ta med sideretter

Dette er et tips jeg har faktisk fått god respons på fra gjestene selv.

Det virker som at folk er svært glad for å kunne vise alle andre hvor gode de er til å lage «mac’n cheese», bakte bønner, pommes frites eller andre sideretter som passer inn i grillfesten.

Hvis du, i tillegg til å gjøre klar flere kilo kjøtt, også skal lage en haug med sideretter, så kommer du til å måtte sette av hele helgen.

4. Server maten med et godt biffknivsett

Her på Boligmag har vi utført veldig mange forbrukertester. En av de hyggeligste testene var da vi testet forskjellige biffknivsett – og er en artikkel du kan lese ved å trykke her.

Du vil kanskje ikke tro det, men gjestene dine kommer til å bli ufattelig imponert over at de kan spise kjøttet med et bestikk som faktisk klarer å skjære gjennom selv de møreste kjøttbitene.

Hvis du forventer deg mange gjester, så finnes det også billige biffknivsett du kan kjøpe.

5. Sett opp en bolle med snacks/potetgull et stykke unna grillen

Ingenting irriterer meg mer enn gjester som kommer tidlig og skal stå OPPÅ grillmesteren.

En kokk trenger den plassen han kan få!

Derfor har vi funnet en genial løsning på problemet: et bord med nachos, hjemmelaget salsa, noe Kims potetgull og et par andre søtsaker.

Den type matvarer fungerer som et fluepapir på sultne middagsgjester – og gir også grillmesteren ro og fred til å gjøre ferdig maten.

6. Hold drikken kjølig med isbiter i en bøtte

Ingenting, og da mener jeg ingenting, er verre enn lunken drikke til varmt kjøtt.

Som vert skal du sørge for at både barn og voksne har kontinuerlig tilgang på kald brus, juice og alkoholhodige drikker.

Da vi testet isbitmaskiner, så skjønte vi at dette var den mest geniale løsningen for deg som skal ha en stor grillfest. Disse maskinene lager kilovis med isbiter på noen få minutter – og sørger for at du gjennom hele kvelden kan holde drikken kjølig.

Anbefales.

7. Sett opp noen leker som barna kan kose seg med

Da vi bodde i USA, så ble vi introdusert for et hagespill som heter «cornhole«.

Til tross for at vi aldri har sett at det har blitt solgt i Norge, så klarte vi å importere et par slike spill fra en forhandler i USA. Spillet er veldig enkelt. Det består av en lang, plankelignende konstruksjon med et lite hull i. Spillerne skal stå et stykke fra konstruksjonen og prøve å kaste inn erteposer.

Det høres kanskje enkelt ut, men det holder våre unger opptatt i timesvis hver gang vi har hagefest! 🙂

8. Ikke prøv å lag fancy grillmat

Med fare for å «snobbe ned» og «være en del av folket»: ikke gjør ting for fancy.

Det er et par vinnere som alltid fungerer når du griller til mange mennesker:

  • Hamburgere
  • Kyllingfilet (bør være godt krydret for å gi noe smak)
  • Ribeye
  • Pulled pork
  • Pølser fra butikken

Det er ingen grunn til at du skal lage entrecote, hjemmelagde pølser eller noe annet fancy. Folk trenger det ikke.

Nordmenn er såpass høflige at de vil gi deg komplimenter hvis du har gjort det lille ekstra. Men de aller fleste vil, i sitt stille sinn, tenke:

«Arh, skulle ønske vi bare fikk noen gode pølser, potetsalat og en hamburger!»

9. Lag en quiz for de voksne

Antall pubquizer i Oslo overgår snart antall mennesker i hovedstaden.

Nordmenn elsker quiz.

Som vert er dette noe du kan dra nytte av. Kjøp inn en eller annen morsom gave til vinneren og kom opp med noen semi-vanskelige spørsmål.

Verre er det ikke.

10. Tenk sikkerhet & miljøvennlighet

Det siste tipset går på å tenke på miljøet og sikkerheten når du griller. Dette trenger ikke gå på bekostning av hvor moro dere har det.

Men det kan være greit å sette opp noen enkle regler som:

  • Minimer matavfall
  • Hold barna unna grillen
  • Skru av grillen rett etter at all maten er ferdigstekt

Ellers må vi bare bruke anledningen til å ønske deg lykke til med grillfesten.

Har du kommentarer, spørsmål eller kritikk? I så fall ber vi deg legge igjen en kommentar i kommentarfeltet under artikkelen.💖

3 kommentarer om “Grillsuksess: 10 gode tips til grillfesten i bakhagen”

  1. Fin artikkel! Vi skal ha en grillfest nå neste uke, og jeg er ganske sikker på at det kommer til å være kaldt i Bergensområdet hvor vi bor.

    Et par gode tips til grillfester som skal holdes når det er kaldt ute:

    1) Si fra tydelig i invitasjonen at man skal være UTE. Det er kjipt å grille ute, men ende opp inne.

    2) Kald øl? Vel, prøv noe glødd med rødvin i 😀

    3) Ha det gøy !! Og vær klar over at grillen må settes under tak hvis det regner

    Svar
    • Fine tips! 🙂

      Selv ville jeg aldri turt å holde en grillfest på en dag detikke var 100 % sikkert at det ble over 15 varmegrader. Men vi er vel alle forskjellige type mennesker, og bra er vel det! hehe

      Svar
  2. Vi tar vel en for laget og kjøper oss noen grillkniver!!

    Skakke stå på pænga

    Svar

Legg igjen en kommentar