Grønne planter: Slik bør du innrede hjemmet ditt med planter

Å få naturen tettere på gjør seg ikke bare gjeldende i fargenyanser og naturmatrerialer på interiøret vårt. Også de grønne plantene har fått en renessanse. De fleste er relativt enkle å stelle og få til å trives, og gjør en enorm forskjell på uttrykket i rommet. For den hageglade er det en fryd å få stelle med planter også gjennom vinteren.

Det er imidlertid viktig at ikke jorden i blomsterpotten alltid er fuktig da dette kan være et egnet sted for muggdannelse. Den største feilen folk gjør er å vanne for mye.

Mange nordmenn liker å fylle opp hjemmene sine med blomster og andre levende planter. Men veldig mange velger feil planter når de drar ned på Plantasjen.

Det ønsker vi i Boligmag å gjøre noe med. Etter å ha kjøpt og dekorert med blomster og planter i et titalls år, så er det på tide å lære bort litt av kunnskapen vår.

Lyst på grønne planter i hjemmet? Her er noen bilder som kan inspirere deg:

Hvorfor bør alle ha planter i hjemmet sitt?

Levende planter gjør i tillegg en positiv forskjell til innemiljøet vårt, da de opptar CO2 og avgir oksygen- populært kalt fotosyntese. I tillegg til å produsere oksygen, renser plantene luften for usunne stoffer i denne prosessen. Blant disse er benzen som ofte finnes i maling, og formaldehyd som frigis fra lim i ulike treprodukter.

De nevnte gassene vil vi hest ikke ha i rommet da de kan forårsake tretthet, hodepine, nedstemthet og stress.

Ekstra liste: derfor bør du ha planter i livet ditt

Det store amerikanske nettstedet The Sill har publisert en artikkel som går litt mer i dybden på hvilke positive ting som skjer med kroppen når du omgir deg med planter.

Vi har oversatt deres liste. Dette er de positive tingene som skjer når du har planter i hjemmet:

  • Forbedrer humøret ditt, produktiviteten, konsentrasjonen og kreativiteten din

  • Hjelper med å redusere stress, sår hals og forkjølelse

  • Hjelper på en renere luft innendørs

  • Reduserer støy i hjemmet (dette er spesielt viktig om du bor i byen)

Hvor i huset bør man plassere grønne planter?

Det er en rekke steder i huset grønne planter kan passe inn. Men det er veldig viktig at hvert rom har sine egne individuelle regler.

I de neste avsnittene skal vi fortelle deg hvorfor.

Soverommet

planter soverom

Her er en liste med planter som egner spesielt godt på soverommet:

  • Arekapalme. Den skal aldri stå i sollys, og skal være den planten som best renser luften for karbondioksyd og skadelige stoffer.

  • Aloe Vera. Planten er en kjent ingrediens i fuktighetskremer og salver mot solbrenthet. Ikke bare har den en helende effekt, men den lagrer vann i tørre tider som er fint for den til tider varme og tørre luften i et soverom.

  • Bjørkefiken. Denne planten skal være en av de som renser luften best, bla stoffer som frigis fra tekstiler som vi helst ikke skal puste inn.

  • Svigermors tunge. En gammel kjenning som stueplante, ikke bare er den lettstelt, men sies å ha en god virkning på luftveiene våre og noen mener sågar at den hjelper mot hodepine og høyt blodtrykk.

  • Bregne. Er blant de beste luftrensende planterne, og sies å ha en avstressende virkning når vi sover.

Baderommet

grønne planter baderom

Det kan være vanskelig å finne planter som trives på badet siden dette rommet ofte ikke har noe naturlig lys og luftfuktigheten er høyere enn i andre rom. Et godt tips er å velge planter som kommer fra tropiske strøk. Vet du om planter som anbefales å dusjes, så vil disse trolig trives på badet. Aloe Vera, Sjømannstrøst og sukkulenter er helt klart trygge alternativer.

Ønsker du bare å ha en grønn fargeklatt på badet, er det også en mulighet å kjøpe en kunstig plante. Det er ofte vanskelig å se forskjell på disse og levende planter.

Kjøkken

Planter på kjøkkenet forbinder vi gjerne med urter og andre spiselige vekster. Kjøper du de vanlige urteplantene i matvarebutikken, husk å potte de om med en gang så holder de mye lenger og du vil ha glede av de i lang tid.

Har du plass til en sitrusfruktbusk på kjøkkenet, er den både dekorativ og ikke minst er frukten anvendelig i mange matretter.

Stue

Stuen er oftest det rommet med størst plass hvor man kan innrede med større planter som gjør litt ut av seg og som blir som et møbel i rommet. Blant de større plantene er Yucca palme, Fiolinfiken, Kroton, Elefantfot og Kentialpalme.

Men det er jo ingenting i veien for andre og mindre planter heller. Bruk fantasien og miks gjerne ekte planter med tørkede eller plastplanter. Hvorfor ikke sette sammen ulike typer kaktuser, det er lettstelte og stilige planter som er blitt svært populære i den siste tiden. Andre fordeler med kaktusen er at den både er allergivennlig og klarer seg fint alene hjemme i noen uker.

Velg gjerne blomsterpotter i rustikk keramikk til de grønne plantene dine, for å treffe flere trender på én gang – de tunge, store pottene er tilbake for fullt og finnes i utallige vakre farger. Etter hvert som planten vokser, trenger den også en større potte. Dette gjelder for alle planter, så pass på at du potter om til en større potte når du ser at det er behov for det.

Andre artikler som omhandler planter og blomster

Ofte stilte spørsmål

✅Hvordan tar jeg vare på plantene mine innendørs?

Det beste du kan gjøre er å sikre at jorden plantene står i verken er for fuktig eller tørr. Mange tror at «jo mer jo bedre»-strategien når det kommer til vanning er bra. Så feil kan man ta.

Man bør absolutt ikke vanne mer enn nødvendig.

✅Hvordan holder man sine grønner planter levende?

Vedlikehold av planter er et veldig stort fag. Men vi kan fastslå at det handler om å velge riktig potte, bruke god jord, ikke vanne for ofte, gi nok lys samtidig som man sikrer at rommet ikke er for kaldt eller varmt.

Om du følger disse enkle reglene, så kommer du veldig langt i å holde plantene dine levende.

✅Er temperatur viktig for å holde planter og blomster levende?

Absolutt!

Temperaturjustering er uhyre viktig. Det er en grunn til at det er enkelte planter som kun finnes i varmere strøk. En av de verste tingene du kan gjøre for blomster og planter er å justere temperaturen opp og ned hele tiden. De aller fleste levende organismer trives best i et jevnt klima.

Har du noen kommentarer eller tips til å kjøpe inn eller ha gode planter hjemme? Legg igjen en kommentar under!

Legg igjen en kommentar