Gulvlampe test: 8 flotte gulvlamper som gir god belysning

Det var da vi besøkte IKEA på jakt etter gulvlampe at vi forsto behovet for denne artikkelen. Det svenske gigant-møbelhuset hadde kun èn modell til under 2500 kroner. Den var til gjengjeld treffende lik den gulvlampen som SAMTLIGE studenter i hele Norge har stående på hybelen sin.

Med andre ord: vi var kanskje ute etter en litt mer fasjonabel modell.

Gulvlamper kommer i mange forskjellige modeller og med ulike funksjoner. Det er faktisk ganske viktig å tenke over hvordan man ønsker å lyssette rommet før man kjøper belysning. Dette skal vi kommer innpå senere i artikkelen. På generelt grunnlag kan vi si at vi kjøpte inn svært mange gulvlamper til denne testen. Kun et fåtall av dem besto våre strenge kriterier.

Det er verdt å merke seg at det er utelukkende testvinnerne vi har omtalt i denne artikkelen.

Om du skal kjøpe deg en gulvlampe, anbefaler vi disse nettbutikkene: Lampemesteren.no og Lampegiganten.no.

Snarveier

Vinnere av vår gulvlampe-test

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt produkt. Ønsker du å lese mer om hver lampe, så kan du scrolle deg ned under tabellen.

#Produkt
1Noa Gulvlampe & Cale Gulvlampe fra Dyberg Larsen – Best i Test!
2Knit Wit 45 Round Gulvlampe – For deg som tenker utenfor boksen
3Austere F Gulvlampe i Messing fra Trizo21 – Elegant og prangende
4Agnoli Stålampe– Italiensk design på sitt beste
5Yndig Stålampe fra Pozzo– Håndlaget gulvlampe i premium kvalitet
6LED-Lampe Lindby Smart Ibbe – Styres med mobiltelefonen
7Trefots Stålampe fra Fiby– Testens mest stabile
8Ekstravagant Lichtturm Stålampe– For deg som vil ha noe spesielt

Noa Gulvlampe & Cale Gulvlampe fra Dyberg Larsen – Best i Test!

I denne testen har vi TO favoritter – og de er nærmest kliss like. Disse lampene fra Dyberg Larsen vinner vår test.

 • Svært høy kvalitet
 • Passer perfekt inn i skandinaviske hjem
 • Godt priset
 • Kommer i en behagelig høyde (135 & 140 cm)
 • Stilrent og skarpt design

Tidløst design

Hvis vi skulle velge ut en gulvlampe som passer i nær sagt alle hjem, så må vi gå for disse to modellene fra Dyberg Larsen. De er flotte, har et rent design og er uhyre populære på det norske markedet. En annen grunn til at de blir testvinnere er fordi de kan bruke i nær sagt alle rom. Vi prøvde disse lampene både bak sofaen under Gullrekka, som leselampe på soverommet og da vi innredet vårt første «gaming-rom».

Det viste seg at de var perfekte til alle anledninger.

Lav pris og høy kvalitet

Prisen på disse herlighetene ligger rundt tusenlappen. Det er svært billig for en gulvlampe som vil være med deg fra dagen du kjøper den og i mange år fremover.

Merk også at Dyberg Larsen er et dansk merke. Og som vi alle vet: dansk design er det høy klasse over.

Produktinfomasjon

Høyde135 & 140 cm
PrisRundt 1000,- kroner
ProdusentDyberg Larsen

2. Knit Wit 45 Round Gulvlampe – For deg som tenker utenfor boksen

Flott rispapirlampe med lekre detaljer.

 • Gir et behagelig lys som passer perfekt til mørke rom
 • Karakteristisk design
 • Fungerer som en 360-graders-lyskilde
 • Kommer i hele 10 forskjellige farger!
 • Tre tynne ben som gir god stabilitet

Et eksentrisk produkt av høy kvalitet

Denne gulvlampen fra «Made by Hand» splitter gjengen i Boligmag. Noen synes den er, sitat, rålekker. Andre mener at den er utrolig stygg.

Men vi kan alle være enige om at detaljene i lampen er utrolig gode. Produsenten har helt klart fokusert på å lage en gulvlampe som skal vare i lang tid. Nettopp derfor skal man også ut med en god del penger for å kjøpe den.

Det kan absolutt være en idè å plassere denne gulvlampen sentralt i rommet. I så fall vil den kunne lyse opp rommet i alle retninger, noe som er ganske unikt. Vi forsto ikke hvor god denne muligheten var før vi faktisk hadde fått den tilsendt og testet lampen.

Produktinformasjon

Høyde85 cm
MerkevareMade by Hand
Type lampeGulvlampe

3. Austere F Gulvlampe i Messing fra Trizo21 – Elegant og prangende

Austere F er en flott, men tynn gulvlampe.

 • Tynn «lys-stråle» fra lyspæra
 • LED-lyskilde allerede innebygget i lampen
 • Enkelt og fint design
 • Internasjonal bestselger
 • Har en forholdsvis lav høyde (1,2 meter)

Det enkle er ofte det beste

….det sier i hvert fall Rema-reklamen. Hvis det også gjelder ditt forhold til gulvlamper, så kan denne modellen fra Trizo 21 være noe for deg. Lampen består av en tynn messing-konstruksjon som strekker seg 1,2 meter over bakken. Det er litt snaut sammenlignet med andre konkurrerende produkter.

I tillegg er den integrerte LED-lyskilden forholdsvis smal. Med en lampeskjerm som omfavner lyspæra, så kunne vi kjapt konstantere at denne lampen er best til å lyse opp et ganske lite område. Dette er altså en lampe som kanskje fungerer veldig godt som leselys, men er verre til å fungere som hoved-lyskilde i et rom.

Produktinformasjon

Høyde120 cm
MerkevarenavnTrizo21
LyspæreIntegrert LED-lyspære
Dominant materialeMessing

4. Agnoli Stålampe– Italiensk design på sitt beste

En god og funksjonell stålampe fra deg som ønsker en spartansk stil hjemme.

 • Passer godt til både stue og soverom
 • Italiensk design
 • Lampefoten er laget av eksklusivt Travertin-marmor
 • Gode og sterk metallkonstruksjon gjennom hele lampen
 • 190 centimeter høy

Spartansk, men klassisk og minimalistisk

Hvis man skal strippe en lampe for «alt» med unntak av det aller mest nødvendige, så får man denne stålampen fra Agnoli. Lyspæren er plassert høyt oppe på en 190 centimeter stang, noe som gir god belysning ut over hele rommet. Det medfølger ingen skjerm til denne stålampen, noe som gjør den forholdsvis unik.

Lampen er også utstyrt med det som kalles Cronalux-lys. Dette er en teknologi som gjør at brukeren lett kan justere hvor man ønsker at lyset skal treffe i rommet. Hvis man har en litt større stue eller oppholdsrom, så er dette svært hendig. Du kan også snu lampen inn mot veggen for å skape en litt lunere atmosfære, noe vi i Boligmag hadde svært god nytte av under testen.

Den minimalistiske stilen gjør at lampen passer inn i nærmest ethvert oppholdsrom.

Materialer av ypperste kvalitet

Selv om lampen kan se litt enkel ut, så er den bygget av materialer som representerer kvalitet. Foten er laget av Travertin-marmor (Wikipedia-link). Dette er en type kalkstein som er vanligst å bruke i flotte skulpturer som står utendørs – og er spesielt mye brukt i Italia.

Stangen er laget i metall, noe som er kjent for å vare i lang tid. Det skal også påpekes at til tross for at lampen har fått energimerking E, så finner det forbedringspotensialet. Du kan gjøre den mer energieffektiv ved å bruke andre lyspærer.

Teknisk informasjon

ProdusentOLUCE
PrisRundt ~9000,- NOK
Total høyde190 cm
EnergiklasseE

5. Yndig Stålampe fra Pozzo– Håndlaget gulvlampe i premium kvalitet

Flott gulvlampe som gir en rustikk og syd-europeisk stil i stuen. Premium kvalitet – premium pris.

 • Stor glasskule (som er blåst for munn)
 • Buet form på stangen gjør den ideell til å stå inn mot veggen
 • Gir et godt og lunt lys i både små og store rom
 • Stangen er laget i rustfritt stål
 • Tipp-topp energimerking (A++)

Et godt og miljøvennlig alternativ

Siru Pozzo stålampe er et veldig godt alternativ. Ikke bare er materialene svært gode – og designet en sikker vinner. Men med en energimerking på A++, så får du en veldig energieffektiv lampe på kjøpet. Dette sparer både din privatøkonomi i form av store strømregninger, men også miljøet.

Skaper en lun stemning uten dimme-funksjon

Mange av gulvlampene vi testet hadde et ganske skarpt og intenst lys. Det gjaldt ikke denne lampen fra SIRU. Dette er en lampe du kan ha nærmest helt oppi sofaen når du ser på TV uten at lyset er sjenerende. Glasskulen er produsert i noe som heter amberfarget scavoglass. Dette er et materiale som er kjent for å skape et behagelig lys for deg som sitter både nær og litt lengre unna.

Vi skal innrømme at det ikke gir deg optimale leselyset, men det er perfekt til oppholdsrom hvor man skal utøve aktiviteter som brettspill eller se på TV.

Unikt design og høy pris

Hver eneste versjon av denne gulvlampen er laget for hånd. Det sier veldig mye om kjærligheten som ligger bak i produksjonen. Men det betyr også, dessverre, at det er en lampe som tilhører øvre prisklasse. Lampen har en totalhøyde på 191 centimeter. I bredden ligger den på 31 centimeter, noe som er forårsaket av den buede formen på stangen.

Teknisk informasjon

ProdusentSIRU
Total høyde191 cm
EnergimerkingA ++

6. LED-Lampe Lindby Smart Ibbe– Styres med mobiltelefonen

Flott LED-lyslampe med et svært moderne design.

 • Syltynt design
 • Du kan justere farge, temperatur og lysstyrke via en mobil-applikasjon
 • Fungerer best som ekstrabelysning i mørke hjørner
 • Svært god pris
 • Fungerer også perfekt som leselys til soverommet

Smarttelefon eller mobil-applikasjon

Hvis du ikke ønsker å laste ned alt for mange apper på mobilen, så følger det også med en trådløs fjernkontroll. Med fjernkontrollen kan du benytte deg av en rekke forskjellige innstillinger – som blant annet tidsinnstillinger. Hvis du ønsker at lampen skal vekke deg akkurat klokken 8 om morgenen hver dag, så er det mulig. Eventuelt kan du skru på noe som heter «dagslys»-funksjon. Dette er en mer intens lysstyrke enn hvis du velger «kvelds-lys».

Antall innstillinger, kombinert med den lave prisen, gjør at vi mener at Lindby Smart Ibbe gulvlampe er et kupp. Men dette er ikke lampen for deg som bare vil ha noe «enkelt og greit». De mange funksjonene tar litt tid å lære seg, men er veldig hendige når man først har lært dem.

Materialer og høyde

Til forskjell fra mange andre gulvlamper vi anbefaler, så er høyden satt til 135 centimeter. Dette gjør at man mister muligheten for at den lyser opp i taket og «lyssetter hele rommet». På den andre siden vil den ikke ta like mye plass og være like dominant som andre lamper. Hvorvidt dette er noe for deg får du nesten tenke gjennom selv. Den passer altså kanskje best frittstående med god plass rundt seg – og ikke bak sofaen.

Lindby Smart Ibbe kan kanskje se litt veik og pinglete ut. Men ikke la deg lure av designet. Produsenten har valg å bruke en rekke materialer som er tynne, men ufattelig holdbare og sterke. Blant annet er mye av konstruksjonen laget i glass og aliminium. I tillegg er visse deler laget av plast for at man skal få ned totalvekten. Lampens fot er også veldig stabil og stødig, noe som gjør at den kan plasseres rett ved der folk ferdes – uten at man nødvendigvis skal være redd for at den detter overende ved uhell.

Teknisk informasjon

ProdusentLindby
Høyde135 cm
PrisCirka 3000,- kroner
EnergiklasseA+

7. Trefots Stålampe fra Fiby– Testens mest stabile

En lekker og stabil stålampe fra den velkjente produsenten Fiby.

 • Klassisk stil
 • Passer godt inn i norske og skandinaviske hjem
 • Flott hvit skjerm som gir lun og behagelig belysning
 • Veldig lang strømledning gir mye fleksibilitet (180 cm)
 • Passer best til å brukes i stue eller annet oppholdsrom

Klassisk gulvlampe-design

Hvis man skal designe en gulvlampe ut fra eget hode, så vil de fleste se for seg noe sånt som denne stålampen fra Fiby. Det er allikevel to elementer med designet som bryter litt med tradisjonen er:

 • Den ufattelig lange strømledningen som gjør at man kan plassere lampen «hvor som helst» i stuen. I tillegg trenger man ikke de stygge skjøteledningene.
 • At lampen har tre ben laget av metall. Ikke bare er det en flott estetisk detalj. Det er også med på å gi denne gulvlampen ekstra god stabilitet. Det kan nesten komme et jordskjelv uten at den faller overende! 🙂

Det er ikke uten grunn at denne lampen fra Fiby har blitt en bestselger i Norge etter kun kort tid på markedet.

Høyde og teknisk spesifikasjon

Lampen bruker halogen-lyspærer på 60 W. I tillegg kommer det med en normal E27-sokkel. Høyden ikke blant de høyeste, men heller ikke blant de laveste lampene – hvor den står 158 centimeter over bakken. Allikevel må vi berømme produsenten for å ha satt på en god lampeskjerm som gir et solid og sterkt lys uten at det blir for intenst.

Nettopp derfor passer den både bak sofaen, men også ved siden av lenestol/sofa. Du kan helt fint se på TV mens du har på denne lampen – uten å bli forstyrret av sterkt lys.

Teknisk informasjon

ProdusentLindby
Høyde158 cm
PrisCirka 2000,- kroner
EnergimerkingA++

8. Ekstravagant Lichtturm Stålampe– For deg som vil ha noe spesielt

En gulvlampe med testens desidert mest unike design.

 • Bølgete design som «slanger seg oppover» mot taket
 • Mørk farge på stangen gir sterk kontrast til lyspærene
 • Inkludert LED-teknologi som gir god dimming
 • Høyde på hele 183 cm
 • Pærer og belysning går langs hele stangen, noe som gjør at den lyser opp hele rommet

Svært energieffektiv

Med en A++-sertifisering, så klarer Ekstravangt Lichtturm å gå inn i det aller gjeveste selskapet av gulvlamper. I hvert fall når det kommer til energieffektivitet. De 15 pærene som sitter på stangen gir ikke bare et godt lys til hele rommet.

De gjør det også på en måte som gjør at du ikke trenger å bekymre deg for at lampen sluker strøm.

For deg som ønsker et alternativt design

Allikevel skal vi i Boligmag innrømme at det var delte meninger om denne lampen skulle omtales i testen. Noen likte den. Andre hatet den. Det er ganske spesielt å ha en lyskilde som er i høyde med føttene dine. Til tross for at dimmemulighetene er utrolig gode, så gir lampen et veldig intenst lys og fungerer som et blikkfang i hele rommet.

Teknisk informasjon

ProdusentJ. Holländer
Høyde183 cm
PrisCirka 23,000,- kroner
EnergimerkingA++

Trenger du mer inspirasjon? Sjekk ut disse gulvlampene:


Hvorfor trenger man en gulvlampe?

Som navnet antyder, så er en gulvlampe en belysningsenhet som plasseres på bakken. Innendørs. De varierer mellom å være mellom 120 cm og 195 centimeter. Gjennomsnittshøyden for en slik lampe som selges i Norge pleier å ligge på rundt 180 centimeter i høyde. Når man har en lyskilde ganske høyt opp i rommet, så vil det forsterke følelsen av at man har et større rom. Nettopp derfor er mange eiendomsmeglere veldig opptatt av å innrede leilighetene sine godt belyst.

Her skal vi se på noen av de beste fordelene med å kjøpe en gulvlampe sammenlignet med andre typer lys:

Lys når du studerer, ser på TV eller leser avisen

Gulvlampene plasseres veldig ofte i nærheten av et sitteområde. Dette kan enten være godstolen – eller sofaen din. Det å slappe av, nyte en god kopp kaffe og en spennende bok er noe veldig mange kjenner seg igjen i. Denne type stående lamper er svært gode lyskilder da de gir et lys ovenfra, noe som gjør at de passer godt i arbeids-sammenheng.

Hvis du har tenkt til å bruke lyskilden til lesing og andre oppgaver på kvelden, så anbefaler vi at du kjøper en lampe som er minst 180 centimeter høy.

Krever ikke noe verktøy

Da vi testet gulvlampene, så ble vi overrasket over hvor lett det var å sette dem sammen. Det krever ingenting. Ingen verktøy – ingen boring i veggen – ingen bråk som kan sjenere naboen. Gulvlamper er nok kanskje det aller enkleste å installere i hele boligen.

Dette gjør det også enklere å flytte lampen fra ett rom til ett annet hvis man ønsker å endre planløsning. De aller fleste pleier å sette gulvlampene i stuen. Men hvis du plutselig skulle ha besøk og benytte deg av balkongen, så er det virkelig ingenting som hindrer deg i å ta den med deg ut. Dette gir deg en dobbel fordel i form av mobilitet og fleksibilitet.

En rekke forskjellige design

Ønsker du en gulvlampe som har lyspærer fra fothøyde til langt over hodet ditt? Eller en klassisk variant med en avrundet lampeskjerm? Hva med en italiensk-designet messinglampe som koster godt over 20,000 kroner?

Du får tro oss når vi sier at du virkelig kan få ALT du ønsker i form av ulike stiler og design. Det er ikke akkurat mangel på forskjellige lamper når du klikker deg inn på de tidligere nevnte nettbutikkene.

Merk også at det er stor forskjell på hvor mye lys lampene gir. Enkelte modeller er ment for å være den dominerende lyskilden i rommet. Andre er spesielt utviklet for å gi et litt dunkelt og romantisk lys i bakgrunnen.   

Allsidighet og fleksibilitet

Alt du trenger for å få en gulvlampe til å funke er:

 • Et stabilt gulv.
 • En stikkontakt.

Gulvlamper er derfor veldig allsidige. Ikke bare trenger man knapt å tenke på å utstyre boligen sin med noe som helst for å få de til å fungere. Man trenger heller ikke finne den perfekte permanente løsningen til å begynne med. Hvis man er litt misfornøyd med hvordan lyset kommer ut i hele rommet, så er det ikke noe problem å endre plassering.

Merk også at noen av lampene er dimbare. Det vil si at lysstyrken kan justeres med en fjernkontroll eller mobil-applikasjon.

Kostnadseffektivt

Det er en grunn til at gulvlamper er svært populære hos studenter. Det er nemlig en svært effektiv og billig måte å lyse opp en bolig på.

Ikke bare er de billige å kjøpe inn. Det koster også veldig lite å vedlikeholde dem. Flere av lampene vi har anbefalt i denne testen kommer med LED-lyspærer. LED-pærer er strømsparende, holder lang tid og er forholdsvis billige å kjøpe inn.

Hvis du kun tar deg råd til å ha èn eller to lyskilder i et rom, så er også gulvlamper veldig fleksible. Man kan nemlig enkelt flytte dem fra ett punkt i stuen til ett annet – uten at det tar mer enn et par sekunder. Der hvor vegghengte lamper og taklamper er skrudd fast, så kan gulvlamper nesten bli sett på som en mobil lyskilde. Er det ikke fantastisk?

Pris på gulvlamper- hva koster det?

 • Under 1000 kr: Er du heldig, så kan du få en fin gulvlampe til 1000 kroner. Det som kjennetegner de aller billigste modellene er som regel to ting. For det første er de masseprodusert på en fabrikk i Asia. For det andre selges de ofte av butikker som Europris, IKEA og andre «billig-butikker». Men man kan noen ganger finne gull.

 • Mellom 2000 og 7000 kr: I dette segmentet finner man de aller fleste gulvlamper på det norske markedet. Med og uten skjerm. Lange, tynne, brede og små. Hvis man går over 2000 kroner, så forventer man også å få en lampe av høy kvalitet. Det vil man også i de aller fleste tilfeller få. Mange skandinaviske kjente designere selger sine produkter i denne priskategorien.

 • Over 10,000 kroner: Luksussegmentet er absolutt til stede når det kommer til innendørs belysning. Vi kjøpte inn et par som kostet over 10,000 kroner. Til tross for at noen kanskje vil mene at de SER penere ut, så må vi ærlig innrømme at vi ikke kunne tydelig se at de var mer praktiske.

Det er ikke nødvendigvis en sammenheng mellom pris og kvalitet på gulvlamper. Det er andre ting som spiller inn på prisen. Hvilke materialer som er valgt, hvilket land lampen blir produsert og , ikke minst, hvilken produsent som står bak produktet. Vår testvinner koster knapt 1000,- norske kroner.

Trenger du inspirasjon til å friske opp stua?

Vi har tidligere skrevet en rekke artikler for deg som trenger mer inspirasjon til å friske opp stua. Her er de mest populære:

Tips

 • Høyden spiller en stor rolle. Hvis du ønsker å at lampen skal gjøre rommet større, så bør du kjøpe en lyskilde som peker oppover eller inn mot veggen. Dette er typisk lamper som skal være over 170 centimeter i høyde.

 • Hvis du ikke har en stikkontakt i nærheten av der du ønsker at lampen skal stå, så bør du ringe en elektriker. Mange velger en stygg og dårlig løsning ved å trekke en skjøteledning over halve stua. Det ser ikke pent ut – og det er mer brannfarlig (artikkel om brannfare og skjøteledninger, huseierne.no). Da vi i Boligmag fikk satt inn noen stikkontakter, så kostet det ikke mer enn 750 kroner per stykk.

 • Vi har allerede vært igjennom det, men gjentar det gjerne. Det er ikke nødvendigvis en klar sammenheng mellom pris og kvalitet når du kjøper gulvlamper. Det illustreres også i testen vår. Prisen har ofte en sammenheng med merkevarenavn og designer.

Helt til slutt

Det å kjøpe lamper på nett kan være en vanskelig prosess. For hvordan er det egentlig lyset kommer til å slå ut i stua? Vil fargen på rammen egentlig være lik som på bildet? Og er det vanskelig å montere disse lampene når man har fått dem tilsendt i Posten?

Alle disse bekymringene hadde vi før vi utførte denne testen.

Men etter å ha kjøpt en haug med lamper på nett, så forsto vi at det overhodet ikke var noen grunn til bekymring. Det å kjøpe lamper på nett var faktisk utrolig lett. Det handler om å finne en variant som passer for deg og din bolig. Deretter må du selvfølgelig justere etter budsjett. Enkelte av produktene koster over 20,000 kroner – og vi har forståelse for at dette er mye penger å bruke på en lampe.

Ofte stilte spørsmål

✅Hva ligger i uttrykket IP-sertifisering?

Det finnes mange uttrykk man bør ta stilling til når man handler forbrukerelektronikk. For lamper er IP-sertifisering veldig viktig. Det er en indikasjon på om det er mulig å bruke den elektroniske komponenten i et fuktig rom (våtrom).

De fleste produktene anbefalt i denne artikkelen ligger på IP20. Og det er en standard som tilsier at man bør holde produktene unna våtrom – og spesielt at de aldri bør brukes utendørs over en lengre periode. IP20 betyr rett og slett at elektronikken ikke er tilstrekkelig skjermet til at det ikke skal bli skader på produktet under våte omgivelser.

✅Er det en fordel å kjøpe en gulvlampe med LED-lyspærer?

LED er en fantastisk teknologi som gir en rekke muligheter man ikke tidligere hadde. LED gjør lampen mer fleksibel. Man har blant annet en dimme-funksjon som gjør at man kan justere lysstyrken.

I tillegg er noen LED-lys utstyrt med en funksjon som gjør at de kan skifte farge. LED-lys blir ofte også omtalt som «leselys». Dette er fordi det er mer skånsomt mot øynene når man stirrer i en bok eller på en skjerm over lengre tid.

✅Bør jeg velge en lampe med god energimerking?

Ja, det kan være lurt. Desto bedre energimerking, desto mindre strøm vil lampen bruke. Det kan ikke bare være bra for strømregningen din, men det er også et godt miljøtiltak. Alle elektronikk-komponenter som selges i Norge er påkrevd å ha en energimerking på samme skala. Denne skalaen går fra E til A++.

Desto nærmere produktet er A++, desto mindre strøm bruker det når det er påskrudd. Derfor ser du veldig sjelden kjøleskap med energimerking A++ , men for lamper er det vanlig å ha B eller bedre.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

7 kommentarer om “Gulvlampe test: 8 flotte gulvlamper som gir god belysning”

 1. Har høyden mye å si for hvor lampen er plassert i rommet? jeg tenker på å skaffe meg en lampe som henger øverst i taket, men synes at den blir for dominant kanksje. så tenker meg kanskje at en gulvlampe som er høy (over 1,9 meter hvis mulig) kan være løsningen?

  Svar
  • Hei Muhammad. Du er absolutt inne på noe. En gulvlampe kan fint være den dominerende lyskilden i rommet.

   Men du skal tenke på to ting:

   1) Ikke kjøp en lampe som har et smal «hode». Altså hvor lyset kun konsentrerer seg om å treffe et smalt punkt. Da vil den ikke kunne lyse opp et helt rom.

   2) Til ditt formål, så ville vi anbefale å kjøpe en litt dominant variant med stor lampeskjerm. En slik lampeskjerm vil skape en fin, lun stemning til hele rommet.

   3) Når du har kjøpt lampen: tenk plassering. Jo mer sentralt, desto bedre.

   Svar
 2. Gulvlamper er jo ikke bare for stue selv om det er et heftig «stue-fokus» i denne artikkelen. Alle store soverom (ikke de små, men KUN de på over 10 kvadratmeter) bør ha en stålampe. du kan plassere den litt unna sengen for optimalt leselys.

  Men selvfølllgelig: da er det lurt å ha en fjernkontroll eller noe annet. hvis man må stå OPP igjen for å skru av lyset etter å ha lest bok, så er det ikke noe poeng

  Svar
  • Hallo, Kjartan. Du har rett – det er veldig enkelt å kun tenke stue når man tenker på belysning og lamper. Spesielt gulvlamper.

   Akkurat der må vi også innrømme at vi la fokuset vårt da vi gjennomførte testen. Kanskje vi skal lage en egen guide til «beste gulvlamper til soverom?»….eller kanskje ikke. 🙂

   Svar
 3. Plassering, beliggenhet. Den rette gulvlampen kan enkelt forvandle et kjedelig hjørne til en herlig lesekrok eller et arbeidsområde. Men du skal ikke flytte inn en gulvlampe MELLOM to sitteplasser. Da blir det ofte sånn at stedet nær lyskilden blir alt for lyst opp, og man mister kanskje 20-30 % av sofaen sin på grunn av sterkt lys.

  Hvis du ønsker å både lyse opp godstolen OG sofaen, så bør du plassere lampen BAK disse to sitteplassene. Det er fakta.

  Svar
  • Hei Halvor, tusen takk for gode innspill. Du har rett i at jeg noen ganger har følt ubehag ved å sitte nær en sterk gulvlampe. Man får ofte et instinktivt ønske om å flytte den bakover i rommet sånn at lyset kommer bakfra og inn i bakhodet.

   Tommel opp! 🙂

   Svar
 4. Jeg ville bare smette inn her med noen tips.

  1) Kjøp en gulvlampe som ikke er fra IKEA.
  2) Kjøp alltid belysning på nett. Selv om det kan virke skummelt da man ikke vet hva man får, så sparer man opp mot 30-40 % på alle varer.
  3) Skru av alle lys før man går og legger seg. 😉

  Svar

Legg igjen en kommentar