Hjemmekontor tips: Interiør & effektivitet

Etter at verden ble snudd på hodet i starten av 2020, så har ordet hjemmekontor blitt en viktig del av vokabularet vårt.

Heldigvis er det mange som har jobber hvor man kan jobbe med en PC, internett-tilgang og telefon.

Men dessverre er det mange arbeidstakere som ikke vet hvordan de skal optimalisere hjemmekontoret sitt. Jeg var selv en av dem.

I perioden mars-juni 2020 hadde jeg store problemer med blant annet å:

 • Være effektiv da jeg jobbet hjemme
 • Ha en sikker og stabil internett-tilgang
 • Holde meg unna spill & underholdning når jeg var nær TV og personlig PC

Heldigvis har jeg blitt kvitt uvanene mine.

I denne artikkelen skal jeg først fortelle litt om hvordan jeg innredet hjemmekontoret mitt. Deretter skal jeg gi deg noen tips for at du kan bli enda mer effektiv når du jobber hjemme.

Interiørtips – slik bør hjemmekontoret ditt være innredet

Alle har ulike utgangspunkt. Selv bor jeg på en 44 kvadratmeter stor leilighet på østkanten i Oslo. Du som leser dette har kanskje en enda mindre leilighet. Eventuelt bor du i en gigantisk bolig på en øy i Nordland.

Derfor vil de kommende tipsene kanskje virke litt generelle. Men jeg skal gi veldig presise beskrivelser til hvordan jeg håndterte de ulike utfordringene.

1. Minimer støy

Det er mange fordeler med å bo i Norges største by. Men en av de absolutt største ulempene er støy. Og støyen har flere kilder.

De siste ni månedene har jeg blant annet blitt utsatt for følgende støyende elementer:

 • Oppussing hos naboen
 • Veiarbeid utenfor huset mitt (dette har skjedd 2 ganger!)
 • Vaskemaskinen som kjører*

*= Noen ganger kunne jeg kanskje tenkt meg å bruke fellesvaskeriet i kjelleren? 😉

Selv kjøpte jeg med lyd-isolerende hodetelefoner. Men du kan også fint innrede et eget støyfritt rom i boligen din.

Eventuelt kan du kjøpe noen fine høyttalere og sette på musikk hele dagen. Det vil riktignok ikke minimere støy. Men det er kanskje bedre å velge hvilken støy man hører på gjennom å få noen skikkelig gode høyttalere.

2. En god kontorstol

Min kontorstol ble kjøpt for *alt* for mye penger…trodde jeg. Men det har vist seg å være den beste investeringen jeg har gjort til hjemmekontoret.

SSB har laget en oversikt over nordmenn og ryggplager .

Det er dyster lesing.

Mange nordmenn sitter på en måte på jobb som gjør at de pådrar seg varige ryggplager.

Verken du eller jeg ønsker å bli en del av den statistikken.

Hvis du sitter stille på kontoret (eller hjemmekontoret) hver dag, så er du avhengig av en god stol.

3. Ikke sitt med PCen i samme rom som TVen

Dette gjelder spesielt for deg som er glad i å se på TV.

Jeg hadde en kollega som alltid hadde hjemmekontor på torsdager og fredager. Resten av kollegene hadde også lagt merke til dette. Men vi hadde ikke peiling på hvorfor.

Det viste seg riktignok at han var en ekstrem sjakkentusiast. Og klokken 3 på torsdager og fredager begynte det noen sjakksendinger på TV2 Sport.

….vi så også at produktiviteten til vedkommende var rimelig begrenset i denne perioden. 🙂

Sammendrag – tre ting du bør ha på hjemmekontoret

Tips 1Minimer støy.
Tips 2Skaff deg en god kontorstol. IKKE sitt i sofaen din eller sengen din.
Tips 3Unngå å jobbe foran TVen eller med radioen på.

I tillegg ønsker jeg å gi deg noen ekstra tips som kan gjøre deg ENDA mer produktiv enn du allerede er.

Les videre hvordan jeg gikk fra å være halv-motivert på hjemmekontor – til virkelig å få ting gjort. Nå kan jeg ta ovale weekender med god samvittighet i og med at produktiviteten er så høy.

5 solide tips til gode vaner på hjemmekontor

Trivselen og effektiviteten handler ikke bare om hvilke møbler du har rundt deg. Det handler like mye om hva som skjer inne i hodet ditt.

Selv har jeg gått fra “veldig lite effektiv” til “ganske effektiv” på hjemmekontor. Mye av den forvandlingen kan jeg skylde disse vanene for:

 • Ta på deg ordentlige klær når du jobber. Det er en klassisk sketsj der hvor en finansmann sitter i underbukse, slips og skjorte på hjemmekontor. Selv vil jeg ikke anbefale å kjøre den løsningen. Det å ta på seg ordentlige klær gjør at du mentalt sett kommer i “jobbe-modus”.

 •  Behold lunsjvanene dine. Det å være veldig nære alle mulige godsaker på kjøkkenet kan være en farlig fristelse for mange. Man kan finne på å gå og småspise hele dagen. Det er verken sunt for tennene dine – eller godt for effektiviteten. Lunsjpraten med gode kolleger kan være borte. Men du har fortsatt TV eller Youtube hvis du vil underholde deg litt mens du spiser.

 • Legg inn noen pauser i løpet av dagen. Mange føler at de ikke kan tillate seg å gå opp av stolen, strekke litt ut og lese i dagens avis. Det kan du. Og det bør du gjøre. Ingen mennesker klarer å jobbe konstant i åtte-ni timer uten å ta pauser.

 • Hvis du kan: sett av et separat rom å jobbe i. En kamerat av meg bor i Oslos kanskje minste leilighet. Han har knapt plass til et middagsbord. Når han ble tvunget av jobben til å ha hjemmekontor, så må man bokstavelig talt sitte og jobbe fra sengen sin. Det er veldig lite produktivt. Ikke bra for effektiviteten, ikke bra for ryggen og ikke bra for hans mentale helse. Aller helst bør du rigge til et lite kontor å jobbe fra.

 • Unngå distraksjoner. Selv har jeg en separat hjemme- og jobb-PC. Jeg har også en separat hjemme- og jobb-telefon. Det hjelper mye. Men hvis du har spill eller andre forstyrrende elementer på PCen du jobber fra, så kan det spille en ganske stor rolle. Et godt tips er å bruke èn nettleser for jobb og en annen nettleser for underholdning/personlige ting.

Har du interiør- eller effektivitets-tips til oss som jobber på hjemmekontor?

I så fall vil jeg høre fra deg.

Jeg har ikke beskrevet noen fasit i denne artikkelen. Alt som står her er basert på egne anekdotiske “bevis”. Dette er det som har fungert for meg.

Og jeg kan garantere at det er mye som ville fungert for andre.

Derfor er kommentarfeltet i artikkelen åpnet. Her vil jeg veldig gjerne høre om andre gode tips fra deg som vet hvordan man jobber mest mulig effektivt hjemmefra.

5 kommentarer om “Hjemmekontor tips: Interiør & effektivitet”

 1. ingen er like effektive på hjemmekontor som på kontoret. elsker det skuespillet kollegene mine begynner med når de sier:

  «»ååååh heiiii ja!» når jeg ringer dem (vi jobber med kundeservice).

  De jobber jo ikke. De sitter og ser på film eller noe.

  Svar
  • Hehe, jeg kjenner meg i stor grad igjen.

   Er veldig få som jobber mer effektivt hjemmefra. De som hevder det, driver bare med lobbyvirksomhet om å få «konstant hjemmekontor».

   Svar
 2. Ta med deg skjermer og docking-stasjon hjem.

  Ikke sitt hjemme med èn skjerm. Da blir skjermen alt for liten, og effektiviteten går rett i dass.

  Ferdig med den saken.

  Mvh en som har personalansvar for mange

  Svar
 3. TVen har blitt min nemesis når jeg jobber hjemmefra.

  «Heldigvis» (for bedriften & sjefen min) har jeg en jobb som er lett å måle. Jeg er kundeservice-medarbeider i et møbelfirma. Så det er lett å se hvor ofte jeg svarer på henvendelser, og om kundene er fornøyd med meg.

  Det hjelper.

  Svar
 4. mine tips til å være mer effektiv på hjemmekontoret:

  – Spis frokost før arbedistid. Mange ganger ringer jeg opp kolleger når jobben starter (klokken 9). De er i gang med å smøre seg en skive med nugatti fordi de sover til klokken 08:55. It’s not how it should work, buddy.

  – Finn deg et egnet rom for arbeid. Hvis du ikke har det, så har kanskje kommunen et godt bibliotek eller lignende du kan bruke? det blir jo ikke HJEMMEkontor, men er bedre enn å sitte i sofaen hele dagen.

  – Fyll på med en god lunsj. Ikke gå og småspis hele dagen.

  Svar

Legg igjen en kommentar