I vår test av ildfaste former har vi vektlagt en rekke egenskaper som vi mener er viktige for å kåre en vinner. Det gjelder pris, kvalitet, størrelse, fleksibilitet på bruksområder, hvor godt håndtaket er, hvor lett den ildfaste formen er å få inn og ut av ovnen, etc.
Vi i Boligmag samlet en rekke med hobbykokker, kjøpte inn en haug med ildfaste former – og prøvde oss frem.
Denne artikkelen er et resultat av nøye testing over flere timer – og med en håndfull testdeltakere involvert.
Om du skal kjøpe deg en ildfast form, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren & Kokken og Kitchentime.no.
Snarveier
Vinnere av vår test av ildfaste former
Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt produkt.
# | Produkt |
1 | Broste Copenhagen– En fortjent testvinner! |
2 | Staub La Cocotte – Beste håndtak i testen |
3 | Pyrex Cook & Freeze ildfast form– Kan brukes til alt |
4 | Eva Trio Ildfast Form– Beste lasagne-formen |
5 | Essentials ildfast form– Den ovale klassikeren |
1. Broste Copenhagen– Best i test!

Testens vinner har utrolig god funksjonalitet og et herlig design!
- Svært enkelt å ha et sikkert grep med – både med og uten gryteklut
- Tåler temperaturer opp til 250 grader
- Kan også brukes til å fryse mat (helt ned til 18 minusgrader!)
- Passer inn i nordiske hjem
- Det elegante designet gjør at den også kan brukes som serveringsbrett
Mer informasjon om produktet
Lengde | 25,5 cm |
Bredde | 16,5 cm |
Høyde | 6,5 cm |
Materiale | Stentøy |
2. Staub la Cocotte rund ildfast form– For deg som vil ha et solid håndtak!



Samtlige testdeltakere var enige om at denne ildfaste formen hadde de beste håndtakene. Lett å ta inn og ut av ovnen.
- Passer godt til lasagne og moussaka
- Fungerer perfekt som serveringstallerken
- Godt priset
- Den runde formen fordeler varmen jevnt ut over maten
- Laget i støpejern, noe som gjør formen holdbar i lang tid
Mer informasjon om produktet
Lengde | 22 cm |
Bredde | 16,2 cm |
Diameter | 16 cm |
Livstidsgaranti | Ja |
3. Pyrex Cook & Freeze Ildfast form– Ekstremt fleksibel


En svært enkel og billig ildfast form som kan brukes til en rekke ulike formål.
- Lokk følger med, noe som gjør at den kan brukes som matboks
- Rektangulær form
- Tåler temperaturer opp til 300 grader og ned til – 40 minusgrader
- Gjennomsiktig for enkelt innsyn
- Kommer i fire forskjellige størrelser; 1,1 liter, 1,5 liter, 1, 7 liter og 2,6 liter
Mer informasjon om produktet
PS! Vennligst merk at dimensjonene oppgitt under er relatert til den største versjonen på 2,6 liter.
Lengde | 25 cm |
Bredde | 19 cm |
Dybde | 8 cm |
Tåler oppvaskmaskin? | Ja |
4. Eva Trio Ildfast form– Perfekt til lasagne


Er du også glad i Toros lasagne med salat, dressing og hvitløksbrød til?
Hmm….i så fall burde denne ildfaste formen stå på ønskelisten! 🙂
- Fin, avlang passform – designet av verdenskjente Ole Palsby
- Laget i porselen
- Tåler høye temperaturer (ovn, mikrobølgeovn)
- Tåler svært lave temperaturer (fryser)
- Kan vaskes i oppvaskmaskin
Mer informasjon om produktet
Lengde | 24 cm |
Bredde | 17 cm |
Merkevarenavn | Eva Trio |
Type produkt | Ildfast form |
5. Essentials ildfast form– En oval klassiker



Det er veldig mange barn født på 80- og 90-tallet som kjenner igjen denne ildfaste formen.
Og det beste av alt?
Den går aldri av moten!
- Slitesterk
- Fungerer til alt fra grønnsaksgrateng til bakte poteter og lasagne
- En form som er tilpasset oppvaskmaskin
- Kan legges inn i fryseren uten problemer (-40 minusgrader)
- Tåler opp mot 300 varmegrader
Mer informasjon om produktet
Kommer i to forskjellige størrelser.
Medium størrelse | 2 liter |
Stor størrelse | 3 liter |
Materiale | Glass |
Garanti | 10 år |


Hvorfor trenger man en ildfast form?
Middager du lager i ildfast form «lager seg selv».
Det er et helt ypperlig verktøy for å lage gode, saftige middager uten at det krever for mye jobb.
Når det kommer til hvilke middager du kan tilberede i en ildfast form, så er det nesten bare fantasien som setter en grense. Testpanelet satt seg ned og diskuterte våre favoritter:
- Lasagne (en sikker vinner!)
- Kyllinglår med grønnsaker
- Mosakka
- Hjemmelaget fiskegrating
Video: Inspirasjon til matretter
Hvis du ønsker flere forslag, så kan vi varmt anbefale videoen under. Her får du servert (bokstavelig talt…) 20 matretter du enkelt kan lage med ildfast form:
De forskjellige typene ildfaste former
Til tross for at det ikke finnes noen offisiell klassifisering, så kan man allikevel si at ildfaste former kan deles inn i følgende kategorier basert på utseendet:
#1: Avlang



Den vanligste og mest populære typen.
Passer perfekt til:
- Lasagne og andre pastaretter
- Middager som er «flytende» i formen
- Alt som har med ost å gjøre
#2: Oval



Tom tidligere nevnt: en tidløs klassisker.
Passer perfekt til:
- Lasagne
- Kjøttstykker, kyllinglår og fisk
#3: Rund



Vi tipper at mindre enn 5 % av alle ildfaste former i verden har rund fason. Allikevel er det viktig å påpeke at de finnes – og at det absolutt kan gi noen fordeler.
Hvorfor skal man kjøpe denne formen?
- Tillater et utmerket håndtak som er lett å håndtere
- Passer perfekt til småretter og tilberedning av tapas
- Passer fint som serveringsbrett på små spisebord
Pris på ildfast form- hva koster det?
- Under 200 kr: Ildfaste former under 200 kroner er som regel bygget for funksjonalitet – og ikke for design. Du kan heller ikke regne med at produktene i denne priskategorien kommer til å være i alt for lang tid. Så ærlige må vi være. Vi har lagt til et budsjettforslag i testen som koster rundt 150 kroner. Det betyr allikevel ikke at vi anser det som et kjempegodt produkt. Men det var såpass fleksibelt at vi valgte å la det gå gjennom nåløyet.
- Rundt 400 kr: Har du tenkt til å legge rundt 400 kroner på en ildfast form, så kan du nesten få akkurat det du ønsker deg. De kommer i forskjellige størrelser, i forskjellige materialer og naturligvis også i forskjellige kvalitet.
- Over 1000 kr: Det er veldig sjelden at «mannen i gata» kjøper ildfaste former til over 1000 kroner. Ofte er denne prisklassen forbeholdt profesjonelle kokker og restauranter. Hvis du klikker deg inn på Bakeren & Kokken og filtrerer på pris, så ser du hvilke former som er de dyreste. De aller dyreste kalles «industriformer» og er ment for restauranter med store ovner. I tillegg finner man et par produkter som blit produsert av kjente designmerker.
Husk at det ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom pris og kvalitet for ditt behov.
Som nevnt tidligere i artikkelen, så finnes det en rekke forskjellige ildfaste former. Det er, med andre ord, en stor mulighet for at du klarer deg med en av de billigere produktene.


Trenger du inspirasjon til kjøkkenet ditt?
I så fall har du kommet til riktig sted. Vi har publisert en rekke forbrukertester om kjøkkenredskaper:
- Best i test: isbitmaskin til varme sommermåneder
- 7 beste biffknivsett til sommersesongen
- Stor test: Sylskarpe brødkniver til kjøkkenet
Helt til slutt
Vi håper at vi har hjulpet deg med å finne et produkt som du har lyst på. Husk at vår testvinner ikke nødvendigvis er den beste for dine behov.
Allikevel skal det nevnes at nettopp den ildfaste formen var en favoritt blant alle fem testdeltakerne. Derfor mener vi at den appellerer til nesten hele den norske befolkningen.
Ofte stilte spørsmål
Er formen laget av glass, så er oppvaskmaskinen det beste alternativet.
Skal du vaske den ildfaste formen for hånd, så anbefales det å legge den på kjøkkendisken med varmt vann og helle i et par dråper Zalo. Etter et par timer skal maten ha løsnet fra formen – og du kan gyve løs med oppvaskbørsten.
Det kommer helt an på dine middagsplaner.
I vår test har vi oppgitt nøyaktig størrelse på samtlige produkter.
Ja, og det anbefaler vi i veldig stor grad at du gjør. Fysiske butikker er enten tydelige billig-butikker med lav kvalitet (Europris, IKEA, m.m.) eller ekstremt dyre.
Kjøper du kjøkkenutstyr på nett, så kan du lett spare mange hundrelapper.
Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!
Tusen takk for en lekker guide.
Det viktigste med ildfaste former er at de er enkle å rengjøre. Kjøpte en fra Amazon for flere år siden som har helt forferdelig på alle måter. Og etter at man hadde laget lasagne i den, så måtte den stå på kjøkkenbenken i et helt døgn før man kunne bruke den igjen.
Er det egentlig noe annet enn lasagne å lage i ildfast form?:P
Jeg stiller spørsmålet fordi jeg skulle forklare konseptet «ILDFAST FORM» nå , men så tok jeg meg i å si….» den der greia vi lager lasagne i» hahaha.
Kanskje det er på tide at vi i husstanden blir litt mer kreative.
Hei Ingunn. Ja, det er en rekke retter som passer i ildfast form.
Når man først har begynt å lage middag på den måten, så er det avhengighetsskapende. Det er så godt – og så ufattelig enkelt.
Noen av de tingene vi har laget er grønnsaker, kyllinglår, risotto og ulike former for oste-gratenger.