Japansk hage- få inspirasjon til ditt japanske hagedesign her

Har du en hage du ønsker å utvikle i tråd med tradisjonelle japanske tradisjoner?

Da skibentene og redaktøren i Boligmag dro til det fjerne østen på «inspirasjonstur», så fikk vi rett og slett se noen av de flotteste hagene i verden. Og vi ble såpass imponert at vi følte at dette er noe flere nordmenn burde vite om. Nettopp derfor har vi skrevet denne artikkelen. Sjekk ut alle inspirasjonstipsene våre under, perfekt for deg med en hage du ønsker å videreutvikle!

Japansk hage: inspirasjonsbilder

Hvordan få inspirasjon til å bygge en japansk-inspirert hage?

Det er to ting du bør vite om det å bygge en slik hage i Norge.

Forskjell på klima og muligheter for vegetasjon

En av de få grunnene til at den japanske hagestilen ikke er mer utbredt globalt handler naturligvis om hvilket klima som finnes i Asia – og hvordan dette klimaet skiller seg fra det vi finner i Europa og USA.

I følge nettstedet TimeAndDate.com vil den laveste temperaturen målt i januar måned i Tokyo ligge på rundt 4 grader celsius. I Oslo og andre deler av landet vårt kan det fort krype under 10 minusgrader på de kaldeste dagene etter nyttårsaften.

Nettopp derfor er det umulig å vedlikeholde de samme plantene og trærne i begge land.

Tilgang på byggematerialer

Plantasjen, IKEA og andre norske utsalgssteder for hageinteriør selger ikke bygg, planter eller statuer inspirert av Asia.

De selger det som selger best i Norge: erke-typiske norske varer som er vanlige i skandinaviske hager.

Derfor kan det også være et problem å få tilgang på de produktene man skal ha. Ebay og andre internasjonale utsalgssteder kan selvfølgelig være til hjelp. Men det er mange problemer med å bestille hageartikler fra utenlandske nettbutikker:

 • Produktene er ofte store og tunge, noe som gjør at internasjonal frakt er dyrt
 • Man har vanskelig for å bedømme kvaliteten på varene. Det er nok av folk som har fått produkter av dårlig kvalitet etter å ha bestilt på Ebay
 • …og hvis varen skulle være defekt/dårlig, så krevet det ufattelig mye jobb å få sendt varen tilbake.

Hva kjennetegner en japansk-inspirert hage?

Det er flere elementer du kan finne i klassiske, tradisjonelle hager i Japan. Dette er kanskje de aller vanligste:

 • En brønn omringet av grønne planter
 • Tett vegetasjon – mange trær som står tett-i-tett
 • Trær og blomster i lyse, eksotiske farger som rosa, lilla og rødt
 • Rennende vann i små bekker
 • Bebyggelse i tradisjonell stil med høye, spisse bygninger

Nå er ikke alt dette verken enkelt eller realistisk å få til i din hage her hjemme i Norge. Men ting som en asiatisk-inspirert brønn, kjøp av blomster i lyse farger og tett vegetasjon lar seg absolutt realisere til tross for kaldt klima! 🙂

Engelske artikler verdt å besøke for mer inspirasjon

 • Mymove.com – «How to Create your own Japanese garden»

  En lang artikkel med supernyttig informasjon. Mange av tipsene som Mymove skriver om er noe man enkelt kan få til med hageredskaper som finnes i de fleste norske hjem. Hvis du er seriøs om idèen å lage din egen japanske hage, så er dette en veldig nyttig lenke.
 • GoodHouseKeeping.com – «How to create a Japanese Zen garden in a small space»

  Ikke alle norske hager er store. Hvis man har et lite område å jobbe med, så er det fortsatt mulig å gjøre det beste ut av det for å implementere en flott, japansk stil. Man trenger bare å være litt kreativ. Og denne artikkelen fra GoodHouseKeeping gir deg nettopp de kreative løsningene du trenger for å få de riktige tingene gjennomført.

Video på Youtube

Det fantes mange videoer på Youtube om folk som prøvde å anlegge japanske hager utenfor hjemmene sine. Men vi fant vel bare èn som vi mener er super-nyttig og aktuell for nordmenn.

Denne videosnutten kan gi deg inspirasjon:

Ofte stilte spørsmål

✅Får man de samme plantene i Norge som man gjør i Japan?

Nei, mange av de japanske plantene og trærne vil ikke overleve kulden i Norge.

Men det finnes allikevel mange planter som vil være liknende de du finner i Asia. Du kan altså finne substitutter som er ganske like i utforming og størrelse.

Vi i Boligmag er ikke noen plante-eksperter, så vi anbefaler at du tar kontakt med en gartner eller noen som jobber på Plantasjen.

✅Hva er viktig med en japansk hage?

I Japan sier man at det viktigste er at hagen er et sted hvor man kan finne seg selv – og å finne roen.

Rennende vann, tett vegetasjon og gode sitte-muligheter er viktig for alle japanske hager.

✅Er det dyrt å lage bakhagen sin i japansk stil?

Dette blir også et «hvor langt er et tau»-spørsmål.

Det KAN være dyrt hvis du importerer planter og andre hageprodukter fra Japan. Men det finnes mange bilige løsninger som fungerer som en fin erstatning til «ekte vare». Du finner inspirasjon ved å lete litt oppover i denne artikkelen. 🙂

Har du noen kommentarer eller tips til inspirasjon av japanske hager? Eller har du kanskje gjort om bakhagen din selv? Legg igjen en kommentar under!

Legg igjen en kommentar