Jerngryte test: Markedets 4 beste støpejernsgryter

En skikkelig god støpejernsgryte er kanskje det mest verdifulle man har på kjøkkenet.

Ikke fordi gryten koster så ufattelig mye.

Men fordi man kan bruke en god jerngryte til nesten alle tradisjonelle norske middagsretter. Selv bruker jeg jerngryter til kjøttgryter, poteter – samt når jeg skal koke en steik skikkelig lenge.

Veldig ofte har jeg gryten stående fremme på kjøkkenbenken i flere uker i strekk. Rett og slett fordi den blir brukt hver dag.

En god jerngryte kan holde i mange generasjoner. Men da gjelder det å treffe riktig kjøpsbeslutning første gang. Dessverre er det mange dårlige produkter der ute.

Vi i Boligmag har kjøpt inn, testet og analysert en hel haug med støpejernsgryter. I tillegg har vi snakket med fem profesjonelle kokker.

Dette har ført til den største, beste og mest omfattende «jerngryte-testen» på det norske markedet. Vi begynner artikkelen med fire anbefalte produkter («best i test»). Lengre ned i artikkelen kan du finne ut mer om våre testkriterier – samt lese de mest stilte spørsmålene fra potensielle jerngryte-kunder.

Om du skal kjøpe deg en god jerngryte, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren&Kokken.no, Kitchn.no , Nordicnest samt Kitchentime.no.

Vinnere av vår jerngryte-test

Nedenfor ser du en oversikt over markedets fire beste støpejernsgryter.

Lengre ned i artikkelen finner du mer spesifikk info om hvert produkt.

#Produkt
1Staub Rund Jerngryte – Best i test!
2Fiskars Brasserie Gryte 45 cm – Gigantisk finskprodusert jerngryte med god emalje
3Surface Støpejernsgryte Svart – Lav grytehøyde og sterke håndtak
4Fiskars Norden Støpejernsgryte – Med tre-elementer i ekte bjørketre

1. Staub Rund Jerngryte – Best i test!

Staub har ekstremt lang erfaring med støpejernsprodukter.

Her får du en god kjele som tåler opp mot 250 varmegrader – og som har en diameter på enten 24 eller 26 cm.

  • Utrolig populær både i Norge og utlandet.
  • Kan vaskes i oppvaskmaskin*.
  • Kan brukes både i ovn og på induksjon.
  • Flott, hvit farge som ser elegant ut.
  • En jerngryte av absolutt høyeste kvalitet.

*= Til tross for at jerngryten fra Staub kan vaskes i maskin, så anbefales håndvask. Produsenten oppgir at produktets levetid vil øke hvis du vasker gryten for hånd.

Etter å ha testet en del ulike jerngryter, så ble Boligmag-panelet til slutt enig om at «Staub Rund» ble vår testvinner.

Dette er en kjele som er veldig enkel å lage mat i – og som garantert imponerer gjestene dine.

To håndtak og et unikt og nærmest luksuriøst design

Designet med avrundede kanter finner man ikke hos så mange andre støpejernsgryter.

Man kan vel nesten kalle denne hvite gryten for…skandinavisk?

På hver side av kjelen er det plassert et håndtak. Det er veldig lett å ta gryten av ovnen og servere kylling- eller vegetarretter til de ventende gjestene.

Flere produktbilder – fra alle kanter og vinkler



Hva sier andre kunder om Staub Rund Gryte?

Èn ting er at vi «ekspertene» i Boligmag er fornøyd.

Men like viktig er det at andre nordmenn som har kjøpt jerngryten kan skryte av høy kvalitet og god brukervennlighet.

Her er den eneste anmeldelsen som i skrivende stund har lagt ved et bilde (kanskje på grunn av Rolexen på venstre hånd…? 😉

Lage mat på induksjonsplate eller inne i ovnen?

Staub oppgir at gryten tåler opptil 250 varmegrader.

Skal vi være ærlige, så må vi si at vi ikke har prøvd gryten inne i ovnen enda. Men skal vi tro tidligere brukeranmeldelser, så er dette en god mulighet.

Gryten kommer i en diameter på enten 24 eller 26 centimeter. Vi kjøpte inn og testet den minste – og fant ut at den var mer enn stor nok til alle de middagsrettene vi ønsket å lage.


2. Fiskars Brasserie Gryte 45 cm – Gigantisk finskprodusert jerngryte med god emalje

Fiskars Brasserie var en gryte som moren min kjøpte på midten av 90-tallet.

Hjemme ved min mor og far lages det FORTSATT taco-kjøttdeig i denne kjelen.

Her snakker vi kvalitet og holdbarhet ut av en annen verden!

  • Kan brukes i stekeovn på opptil 280 grader.
  • Kjedelig, traust utseende.
  • Ekstremt stor diameter på 45 cm – her får du plass til gryteretter til hele familien!
  • Selges hos de aller fleste seriøse kjøkkenutstyr-nettbutikkene i Norge.
  • Vaskes for hånd.
  • Har en tynn emalje på utsiden som du må ivareta.

La oss si det først som sist: den Fiskars Brasserie-gryten hjemme hos mamma og pappa har ikke lengre emalje.

Det vil si: det begynner allerede å bli litt rust i bunnen.

Grunnen til denne rusten er naturligvis at mor og far har vasket jerngryten i oppvaskmaskinen. Det skal man for all del ikke gjøre.

Fiskars er veldig tydelige på at Fiskars Brasserie SKAL vaskes for hånd. Jeg har selv sett hva som skjer hvis du ikke følger de instruksene.

Tåler høy varme – og har et godt lag emalje

Denne tradisjonelt utformede støpejernsgryten tåler naturligvis høy varme.

Produsenten oppgir at Brasserie tåler 280 grader. Selv har vi en teori om at gryten tåler mye mer enn det – men du bør kanskje ikke utfordre Fiskars egne instruksjoner på dette området. 😉

Gryten fungerer fint på induksjon. I tillegg kan du benytte deg av metallredskaper når du lager mat. Emaljen vil ikke forsvinne.

Dog er det viktig å påpeke at Fiskars Brasserie IKKE skal brukes i mikrobølgeovn.

Stort utvalg av både utsalgssteder og størrelser

Den minste Fiskars Brasserie-gryten rommer 3,3 liter.

Kjøper du den største modellen, så får du plass til hele 6,6 liter suppe.

Den finske produsenten har fått stor slagkraft blant norske nettbutikker. Fiskars Brasserie finnes nemlig hos alle våre tre favoritt-nettbutikker innenfor kjøkkenutstyr. Dette gjør at du kan prissammenligne før du velger å kjøpe.


3. Surface Støpejernsgryte Svart – Lav grytehøyde og sterke håndtak

Surface fra Serax er en litt annerledes jerngryte.

Gryten kommer i mange størrelser. Men disse størrelsene har alle til felles at de har en ganske lav kant.

  • Produsert av belgiske Serax.
  • Minimalistisk design med tradisjonelle detaljer.
  • En del av en større produktserie.
  • To veldig gode håndtak på hver side.
  • Passer til alle varmekilder.

Denne flotte jerngryten har alt du trenger.

Designet er laget av den kjente nederlandske kokken Sergio Herman (wikipedia-side). Herman har hele tre Michelin-stjerner i boka si!

Emaljert støpejernsgryte som tåler all type varmebehandling

Emaljen på innsiden er både sterk og kjennes behagelig. I tillegg gir emaljen maten mulighet til å «slippe» unna bunnen – og rengjøringen blir derfor enklere.

Gryten kan brukes på alt fra induksjonsovn til gammeldagse kokeplater.

Video – resten av Surface Serax-sortimentet

Denne gryten er en del av en større produktserie.

Her er en russisk (!) video som viser andre produkter du kan kjøpe sammen med gryten:



Ufattelig mange størrelser å velge mellom

Den belgiske produsenten har ikke ligget på latsiden når det kommer til å utvide produktsortimentet.

Serax Surface kan nemlig kjøpes i følgende størrelser:

  • 1 liter.
  • 2 liter.
  • 3 liter.
  • 4,6 liter.
  • 5,5 liter.

Vi i Boligmag elsker når kjøkkenutstyr-produsentene gir oss forbrukere stor valgfrihet. Nå kan du kjøpe AKKURAT den størrelsen på jerngryten som du trenger.

PS! Har du en stor familie (4 personer eller mer), så anbefales det at du kjøper en gryte som rommer minst 4 liter.


4. Fiskars Norden Støpejernsgryte – Med tre-elementer i ekte bjørketre

Fiskars får ikke bare èn, men TO jerngryter på vår topp 4-plassering.

«Norden» er en klassisk jerngryte med et erke-skandinavisk design.

Simpelt, men akk så praktisk!

  • Klassisk skandinavisk design med runde kanter.
  • En rund sirkel laget i ekte bjørketre på toppen.
  • Tresirkelen kan brukes til å plassere gryten på bordet uten at bordet tar skade av det.
  • Med emalje som innehar non-stick-egenskaper.
  • Lett å rengjøre.

Fiskars har laget en helt egen produktserie kalt «Norden».

I denne produktserien finner man høykvalitets kjøkkenutstyr med ekte skandinavisk design. Ved første øyekast er det jo helt åpenbart at Fiskars Norden er produsert av et skandinavisk firma? 🙂

Tre-sirkel i bjørk som fungerer som bordbeskyttelse

Jerngrytens mest unike element er sirkelen i tre som ligger på toppen.

Denne sirkelen kan tas av gryten og plasseres på bordet. Deretter kan du sette gryten oppå – og servere gjester og familiemedlemmer!

En flott liten detalj.

Produktbilder som viser Fiskars Nordens flotte detaljer



Stor støpejernsgryte i ekte nordisk stil

Grytene kommer i en rekke ulike størrelser: fra 4 til 6 liter.

Samtlige av grytene har en emalje av høy kvalitet. Det som skiller «Norden» fra andre jerngryter er at emaljen har et non-stick-belegg.

Med andre ord: du vil ikke måtte slite med matrester etter at du har laget suppe og gryteretter til hele familien.

Kan brukes på alle varmekilder

Jerngrytene i «Norden»-serien kan brukes til å lage mat på vanlig stekeplate, induksjonsplate eller i ovnen.

Men husk at grytene «kun» tåler en belastning på 250 varmegrader. I hvert fall i følge produsenten.

Du skal for all del ikke plassere Fiskars Norden jerngryte i mikrobølgeovnen. Det kan nemlig gå helt galt. Emaljen vil nok smelte og da er gryten ødelagt.


Har du behov for inspirasjon til å se matlaging med ekte støpejernsgryter?

Her er noen bilder som vil vekke appetitten:


Våre testkriterier – slik vurderte vi grytene

Alle våre forbrukertester starter med konklusjonen.

Det vil si: vi presenterer de produktene vi mener er best i test.

Men det kan kanskje være greit å få et innblikk i hvilke kriterier vi la til grunn da vi utførte denne testen.

Emalje eller ikke emalje?

Noen gryter er produsert med et indre lag av ekstra emalje på innsiden.

Denne emaljen er ment til å beskytte mot rust. Husk på at grytens innside opplever mye fukt. «Jern + fukt» er ofte en kombinasjon som fører til rust. (kilde: monroeengineer.com).

Derfor er det viktig at du bruker mye olje når du lager mat i ikke-emaljerte jerngryter. Dette hindrer maten i å feste seg til bunnen.

Vi i Boligmag mener derfor at støpejernsgryter med emalje er mye enklere å lage mat i. Emaljerte gryter er litt dyrere, men enklere å bruke samt rengjøre.

Størrelse (volum)

Standardstørrelsen for jerngryter i Norge ligger på mellom 5 og 6 liter.

Blir de større, så vil de ofte bli for store til vanlige, norske kokeplater.

Kjøper du en mindre jerngryte, så får du neppe plass til kjøttsuppe til hele familien.

Størrelse har vært en viktig faktor når vi vurderte de ulike produktene opp mot hverandre.

Vekt

En av støpejernsgrytene jeg kjøpte på 80-tallet veide nesten mer enn alt annet av kjøkkenutstyret mitt – til sammen!

Jern er tungt. Nettopp derfor er det viktig at produstene sikrer seg at det ikke brukes FOR MYE jern når grytene lages. Da vil de bli tunge.

Hvis en gryte har god isolasjonsevne, et stort volum og en forholdsvis lav vekt, så får den veldig god score i vår test.

støpejernsgryte med brød

Er du på utkikk etter noe nytt kjøkkenutstyr?

Nå som du allerede har funnet din favoritt-gryte, så er det kanskje andre deler av kjøkkenet som bør friskes opp?

Her er et utdrag av våre svært populære kjøkkenutstyr-forbrukertester:

jerngryte best i test

Video – Slik lager du den beste kjøttsuppa i jerngryten

Hvis du allerede har funnet en jerngryte du er fornøyd med, så gjelder det å begynne med planleggingen.

Dette er en utrolig solid oppskrift som vi i Boligmag har kost oss med gjentatte ganger:



Ofte stilte spørsmål

Hvilke store fordeler er det med å bruke en støpejernsgryte til middagslaging?

En støpejernsgryte har mange fordeler når det kommer til middagslaging. Disse grytene er svært slitesterke og kan tåle høye temperaturer, noe som gjør den ideell for steking og koking av mat.

Gryten fordeler også varmen jevnt, noe som resulterer i mat som er perfekt kokt og stekt hver gang.

I tillegg er støpejernsgryter enkle å rengjøre. Enkel rengjøring er spesielt aktuelt for de jerngrytene som har et tynt lag av emalje på innsiden.

Bør jeg kjøpe en jerngryte med eller uten emalje?

Begge typer gryter har fordeler og ulemper. Emaljert stål er billigere og lettere å rengjøre, men kan raskt bli slitt og misfarget.

Rent jern uten emalje er dyrere og krever mer vedlikehold, men er også mer slitesterkt og holder seg penere over tid.

Washingtonpost.com har skrevet en fin guide til hvorvidt man bør velge emaljert eller uemaljert jerngryte til matlaging.

Hvordan vasker man en jerngryte etter middag?

Først må du la kasserollen kjøles ned. Hell ut alt av innhold og la den stå 15 minutter på kjøkkenbenken.

Deretter legger du til varmt vann og litt oppvaskmiddel. Bruk børsten til å skylle bort matrester på vanlig måte. IKKE bruk stålull – kun en vanlig oppvaskbørste eller en svamp.

Til slutt bør du la gryten stå og tørke seg ferdig på et oppvaskstativ.

Har du kommentarer eller spørsmål til våre vurderinger? Er det kanskje andre gryter på det norske markedet vi har gått glipp av i vår test?

Legg igjen en kommentar under artikkelen, så skal vi svare deg så fort som mulig! 🙂

Legg igjen en kommentar