Keramikk i hjemmet: Inspirasjon og interiørtips med keramikk

Vi opplever en sterk økende interesse for keramikk og håndlagde produkter i årets interiørmagasiner, på messer, gallerier og i trendy butikker. Mange forbinder kanskje keramikk med litt klumpede keramikkfigurer fra 1970 tallet, og keramiske produkter har dermed hatt et ufortjent dårlig rykte. Kanskje er den nye interessen en reaksjon mot det glatte masseproduserte som har fulgt oss de siste tiårene, samt et ønske om større nærhet til det som er håndlaget og unikt.

Til og med at de industrielt framstilte produktene etterligner nå det håndlagde uttrykket med sine små skjevheter og ujevn glasur.

Det er ingen tilfeldighet at Boligmag har kastet seg på «keramikk-trenden». Dette er, som nevnt, en trend.

Og for å illustrere hvorfor vi anbefaler at du kaster deg på, så legger vi med noen flotte bilder.

Keramikk som interiør: inspirasjonsbilder

Lang historie

Pottemakerfaget er verdens eldste håndverk, og de eldste leirkar som er funnet er 20 000 år gamle. At en liten leirklump kan bli til så mye vakkert er nesten utrolig. Leirens plastiske kvaliteter gjør den godt egnet for skapende utfoldelse. Keramikk er betegnelsen på både fremstillingen som er å tørke leire over åpen ild eller i ovn, samt selve godset som finnes i flere typer – hvor de to vanligste er porselen og steingods.

Porselen og steingods: primære forskjeller

Porselen

Porselen er laget av en spesiell type hvit leire, kaolinleire, som kommer fra porselenets opprinnelsesland Kina.

Det kinesiske hoffet likte porselen godt og var gode kunder til porselensmakeren, og storhetstiden for kinesisk porselen kom under Ming-dynastiet.

Om du skulle ønske å lese deg litt mer opp på Ming-dynastiets og de gamle kinesernes forhold til porselen, så kan du gjøre det ved å klikke her (Wikipedia-link).

PS! Fun fact! Porselen på amerikansk/engelsk blir ofte bare omtalt som «China». 🙂


Steingods

Steingods er ikke laget av den hvite kaolinleiren, men av annen lys leire som brennes ved høye temperaturer. I fremstillingen smelter (sintrer) glasuren sammen med den relativt tettpakkede leiren, noe som gir det karakteristiske utseendet som vi så vel kjenner igjen.

Egentlig er steingods så hardt at det ikke er behov for å sette glasur på det, men det gjøres uansett av estetisk grunner.

Fremstilling av keramikk

Alt som framstilles av brent leire kalles keramikk. Eksempler på produkter er: vaskeservanter, fliser, murstein, krukker, lysestaker, kopper og kar, porselensfigurer m.m. Fordi steingods og porselen brennes på temperaturer over 1000   ͦC vil disse produktene fint tåle å vaskes i oppvaskmaskin.

Video – fat i keramikk laget av en profesjonell keramiker

Videoen er på norsk og varer bare et par minutter.

Det har du tid til å se på.Keramikkens utvikling over tid

Keramikkens utvikling har i stil og utrykk beveget seg fra gjenoppdagelsen av de gamle praktiske produktene til nye moderne uttrykksformer som eksperimenterer i både form og funksjon. Keramikk er blitt langt mer anerkjent som estetisk forskjønnelse av hjemmet, og vi kjøper i større grad ting uten en funksjon kun for den visuelle opplevelsen. Keramikk i dag har blant annet humor, materialet utfordres og der arbeides med spennende glasurer og overflater. Vi ser at keramikk er populære gjenstander på auksjoner, hvor enkelte gjenstander blir solgt til stive priser. Et godt tips er å gå på skattejakt på loppemarkeder, her kan en finne mange spennende og rimelige produkter. Alternativt er å søke på loft eller kjeller etter noen glemte krukker eller fat.

Eller hva med en keramikk benkeplate?   Med en keramisk kjøkkenbenk har du en overflate som tåler høy varme og får en eksklusiv og trendy vedlikeholdsfri arbeidsbenk.

Produkter i hjemmet som kan være laget av keramikk

Ofte stilte spørsmål

✅Hva er glasur?

Glasur er en blanding av ulike materialer som har blitt satt sammen med vann. Når keramikken blir blandet inn med glasur før det går i ovnen, så får produktet en form for «glinsete» utseende.

✅Hvor kan jeg kjøpe servise i keramikk?

Det får du i de aller fleste butikker som selger litt finere kjøkkenutstyr. Vi i Boligmag anbefaler alltid at du kjøper interiør- og kjøkkenartikler på nett. Det er rett og slett mye billigere.

✅Kan man lage keramikk i eget hjem?

Nei, det kan man ikke.

Det krever såpass mye «avansert» utstyr at det må foregå andre steder enn hjemme i en vanlig bolig.

Har du noen kommentarer? Har du selv mange interiørartikler laget i keramikk hjemme? Legg igjen en kommentar under!

Legg igjen en kommentar