Bytte ut plen med kunstgress i hagen: Fordeler & Ulemper

Hvis det er èn ting jeg angrer på, så er det at vi ikke la kunstgress i hagen vår for lenge siden.

Mange tenker på kunstgress (eller kunstig gress) som noe som brukes på fotballbaner. Og på grunn av at mange har fått med seg at kunstgress kan skade miljøet, så er folk skeptiske – som du kan lese i denne saken fra Teknisk Ukeblad. Men det er faktisk ikke KUNSTGRESSET som ødelegger miljøet. Det handler om gummiknottene som brukes på fotballbaner.

Nå som vi har etablert det, så vil jeg snakke litt om fordeler og ulemper med å legge kunstgress i hagen. Selv er vi fryktelig fornøyd etter å ha gjort det – og jeg vil også forklare deg hvorfor vi er såpass fornøyde.

Fordeler med kunstgress i hagen

 • Ikke mer gress og gjørme i huset. Det var ille nok å ha barn i huset som kom inn med skitne sko etter å ha vært ute i hagen å ha lekt. De ble tross alt store og kunne forstå viktigheten av å tørke seg før de kom inn. Enda verre var det med hunden vår. 

 • Det ser mye renere ut i hagen vår. Hele bakhagen består av gress som er like høyt. Plenen er like grønn i tidlig mars som den er midt i juni. Det å opprettholde en fin og sunn plen har vært en kamp i mange år. I tillegg har det vært et hett diskusjonstema i heimen – og på den måten har vi også fått èn mindre ting å krangle om.

 • Kunstgress er ikke så hardt som man kanskje tror. Det finnes nemlig mange ulike varianter – og vi gikk naturligvis for en av de mykere versjonene. For vår del var det helt essensielt at vi kunne ha et mykt nok underlag til at hunder og barn kunne leke fritt. I tillegg har vi et stort lekehus stående i hagen. Det skulle være mulig å la dette lekehuset stå på bakken uten at det kunstige gresset skulle ta skade av det.

 • Vi sparer penger. Joda, kunstgresset må byttes ut om mange år. Men i mellomtiden har vi spart penger på en rekke ting. Ingen vanning. Ingen vedlikeholdelse av gress eller ugress. I tillegg fikk vi en veldig god pris på kunstgresset da vi vet hvordan man skal prute.
 • Kunstgress ser mye bedre ut i dårlig vær. Du kan få det til å regne sidelengs uten at den deilige, lyse fargen skal nærmest skinne fra hagen vår. Været har nemlig ikke en direkte innvirkning på kunstgressets farge. Det vil være grønt, ryddig og pent hele året – med unntak av når det er dekket av snø.

 • Mindre tid brukt på å vedlikeholde hagen din betyr mer tid til å nyte hagen din. Nå kan vi faktisk SLAPPE AV i hagen uten å tenke på at plenen skal klippes. Det er nemlig en utrolig deilig følelse.

 • Det er perfekt for de som ikke bruker mye tid hjemme. Skal du leie ut hele boligen eller dra to uker til Spania, så slipper du å måtte vedlikeholde hagen når du kommer hjem. Tenk på alle de bekymringene man har hver sommer når man skal tenke på om plenen skal klippes. Jeg er virkelig glad de dagene er over….

Ulemper med kunstgress i hagen

 • Videresalgsverdi på boligen. Som tidligere nevnt: det er veldig sjelden at norske hjem har kunstgress i hagen. Derfor er mange skeptiske. Du kan stå på en visning og prøve å overbevise noen om at det er en fantastisk idè. Men det er allikevel mange som kvier seg med tanken om å kjøpe en bolig som har plastikkgress. Dette er dessverre ikke noe du kan gjøre særlig mye med.

  Her kan du for øvrig lese en eminent artikkel om hva eiendomsmeglere og takstmenn mener skal til for å øke verdien på boligen. PS! Det er små, enkle triks som knapt koster noen ting….

 • Avføring fra husdyr. Tidligere hadde vi en landskilpadde. Han levde av å tråkke rundt på gresset og spise løvetann om sommeren. I tillegg gjorde han fra seg, noe som ikke hadde noen betydning da det ble til jord. Men hvis vår lille skilpadde hadde løpt rundt og gjort fra seg på kunstgresset, så hadde det begynt å bli problemer ganske fort. Vi har også sett at man absolutt bør trene hundene til å forstå at det IKKE er greit å gjøre fra seg i hagen under noen omstendigheter.
 • Miljøtiltak. I noen tilfeller kan produksjonen av kunstgress være ødeleggende for miljøet. Dette kommer dog an på hvordan det produseres. Kjøper du noe billig gress fra Kina (alibaba.com), så skal du forvente elendig kvalitet. Du skal også forvente at produksjonen har vært med på å bidra til økt global oppvarming. Det er derfor viktig at du kjøper kunstgress fra sertifiserte, seriøse norske bedrifter. Nederst i artikkelen har vi nevnt fire bedrifter som vi stoler på i Norge – uten at vi kan gå ordentlig god for noen av dem.

 • Noen mennesker LIKER hagearbeid. Og hvis du er en sånn type, så skal du neppe ha noe annet enn gress i hagen din. Skal vi innrømme èn ting, så må det være at vi savner litt duften av nytt gress etter at våren har gjort sitt inntog i Norge….men det er også det eneste vi savner.

Video: slik legger du kunstgress i hagen

Et av usikkerhetsmomentene våre var naturligvis selve prosessen. Trengte vi å leie inn noen til å hjelpe oss med å legge kunstgresset? Eller var det noe vi klarte selv?

Heldigvis hadde vi Youtube til hjelp. Vi bestemte oss derfor for å utføre jobben selv. Videoen under var til virkelig stor hjelp for å skjønne hvor ukomplisert prosessen egentlig var. Hvis du er i tvil om du skal legge kunstgress i din egen hage, så anbefaler vi videoen sterkt.Interessert i å forbedre hagen din?

I så fall har vi en rekke gode artikler du kan nyte godt av. Det vil si: vi har gjort ufattelig mange undersøkelser for å finne gode produkter som folk kan bruke i hagen sin. Her har vi gitt en lenke til noen av dem:

Siste ord

Vi fant veldig fort ut at det å legge kunstgress i hagen var riktig for oss. Problemet var at det er en ganske «kontroversiell» idè for de fleste nordmenn. Man er ikke vant til å bli invitert på grillfester i hagen og ende opp med å stå og drikke gode drinker på kunstig underlag.

Sånn fungerer ikke de fleste hager.

Men når du tenker på det, så er det ingen tvil om at det er helt perfekt å ha en kunstgress-hage i Norge. 50 % av året er hagen enten dekket av frost, snø eller gjørme. De resterende femti prosentene bruker man mye tid på å vedlikeholde hagen for ugress, irriterende snegler og andre uønskede objekter. Og det handler også om at det er utrolig lett å både kjøpe og legge kunstgress i Norge. Hvis du er i tvil, så kan du sjekke videoen vi har lagt ved i denne artikkelen.

Du utfører rett og slett hele prosessen på en helg. Gjør innkjøpet på fredag kveld. Bruk lørdagen på å legge hele gresset – og inviter venner og bekjente til en god hagefest på søndagen! 🙂

Ofte stilte spørsmål

✅Hvor mange i Norge har kunstgress i hagen?

Kunstgress blir mer og mer populært. Det finnes ikke noen offisiell statistikk på dette tilgjengelig. Allikevel registrerer vi at det er minst tre aktører som lever på fulltid av å tilby kunstgress til privatpersoner i Norge. Det tyder på at det er et betydelig, og voksende, behov blant norske husholdninger.

✅Hvilke bedrifter tilbyr kunstgress i Norge?

Vi har registrert minst fire norske bedrifter som selger nasjonalt: Unisport, Plantasjen, Scanturf og ArtificialGrass.

Vi ønsker ikke å gå ut med hvilken bedrift vi selv brukte da det godt kan være at andre selskaper er bedre og billigere. Skal vi være ærlige, så gikk vi for den «første og beste» løsningen.

✅Er det vanskelig å montere kunstgresset i bakhagen?

Nei, det ikke vanskelig. Dette trenger du ikke grønne fingre eller noen gartnere for å fikse.

Alt du trenger en instruksjonsvideoen vi har lagt ved i denne videoen – og cirka 12 arbeidstimer for en hage av normal størrelse.

Legg igjen en kommentar