Leie leilighet i Sør-Øst-Asia: Dette MÅ du vite (Thailand, Kina, m.m.)

Det finnes mange guider på nett som skal hjelpe deg med å leie leilighet i Sør-Øst-Asiatiske land. Problemet er ofte at de er skrevet av folk med kommersielle hensikter.

Jeg samlet en gruppe mennesker for en diskusjon om det å leie bolig i land som Kina, Taiwan, Thailand og Filippinene. Som skandinaviske mennesker med lang erfaring i Asia, så har vi satt sammen noen veldig presise og velmenende råd til deg som har tenkt til å dra østover for å bo der i en lengre periode.

“Panelet” besto av:

 • Mann (30) som har bodd i Kina i fem år.
 • Mann (29) som har bodd i Kina i tre år og Thailand i to år.
 • Kvinne (35) som både har bodd i Vietnam, Thailand og Filippinene.

Det er verdt å merke seg èn ting alle disse hadde til felles: vi har alle blitt grovt svindlet i eiendomsbransjen i Asia. Derfor tenkte vi at det var lurt å skrive denne artikkelen.

1. Be om å få en engelsk leiekontrakt

Lokale leilighetskontrakter er sikkert vel og bra for lokale mennesker.

Men de skaper to utfordringer for deg som utlending:

 • Ofte skjønner du ikke hva om står på dem.
 • Du vil ha begrenset mulighet til å foreslå endringer.

Alle seriøse  bedrifter som tilbyr leiligheter til utlendinger i Sør-Øst-Asia vil ha en engelsk kontrakt til leietaker. Hvis du ikke får dette, så bør du begynne å ane ugler i mosen.

2. Det er ikke bare mange svindlere, men også mange ulike typer svindelmetoder.

Denne artikkelen fra Smartshanghai.com gir en oversikt over de ulike type “leilighets-svindlene” som finnes i Shanghai. Men de er ikke unike for Kina. Over hele Asia blir utlendinger (og spesielt europeere og amerikanere) offer for svindel og svindelforsøk.

Blant de svindelmetodene panelet selv har opplevd er:

 • At leiligheten introduseres som møblert, men at alle møblene er borte dagen du flytter inn. Det sto visst helt bakerst i kontrakten på vietnamesisk, ja…

 • Falske bilder. Første gang jeg (artikkelforfatteren) flyttet ned til Kina skjedde dette. Først kontaktet jeg et utleiefirma som var superinteressert i å hjelpe meg. Etter en stundt ble det  sendt over bilder av en superfin leilighet og fikk beskjed om at jeg var nødt til å slå til fort.

  Betalte depositumspengene. Kom ned til Shanghai og fant ut at bildene etter all sannsynlighet var av en annen leilighet. Leiligheten min var ikke HELT krise, men det var definitivt brukt en del Photoshop.

 • Depositumspengene ble holdt igjen. Tro meg: europeere i Asia er kjent for å måtte kjempe for å få tilbake depositumet sitt. Leilighetseierne vet at man neppe vil klare å gå til sak i et ukjent land forå  få pengene tilbake. 
Leie leilighet i Sør-Øst-Asia: Dette MÅ du vite (Thailand, Kina, m.m.)

3. Ikke betal leilighet før du ankommer

Dette kan vi ikke få frem godt nok. Du leste nettopp hva som skjedde med meg da jeg leide en “flunkende ny og moderne leilighet” i Shanghai. Jeg ble svindlet.

Dette kunne jeg helt fint unngått hvis jeg hadde hatt hodet litt kaldt. Selvfølgelig forstår vi at folk ønsker å “få alt på plass før avreise”. Men du øker sjansen betydelig for at du blir svindlet eller betaler for noe som ikke har den standarden du ønsker.

Det eneste unntaket er dersom du kjenner folk i Asia som kan sjekke ut leiligheten for deg. Da anser vi det som trygt å stole på de du kjenner.

Hva kan være galt i leiligheten hvis man betaler før avreise?

Bilder i leilighetsannonser fungerer likt over hele verden. Eiendomsmeglerne velger alltid de bildene som får leilighet til å se stor og fin ut. Sånn er det bare.

Men det er mye som ikke kan vises med noen bilder. Dette er eksempler på noen av de tingene som har skjedd oss eller folk vi kjenner når der har leid leilighet “usett”:

 • Standarden er ikke som den skal være (dårlige vinduer, skittent, osv.)
 • Det er kakerlakker eller andre skadedyr på kjøkken og/eller bad
 • Leiligheten finnes egentlig ikke (pengene er borte)

4. Ikke stol på folk – vær generelt skeptisk

Det høres kanskje litt kynisk ut å alltid måtte være skeptisk til det folk sier til deg. Dette er tross alt noe vi ikke er vant med i Norge.

Og det er også derfor nordmenn ofte blir sett på som ganske naive.

Hvis du er naiv i møte med leilighetsmarkedet i Asia, så blir du svindlet. Tro meg: selv de vennligste smilene til asiatiske eiendomsmeglere skjuler ofte en stygg bakgrunn.

5. Bør man gå for lokal megler eller noen som kan engelsk?

Etter et par år som Kina-expat ble jeg endelig god nok i kinesisk til å snakke med lokalbefolkningen. Det hjalp meg veldig mye økonomisk.

Nå trengte jeg ikke lengre å overbetale «engelske agenter» som snakket med leilighetseieren for meg. Nå kunne jeg klare alt selv. Det sparte jeg i hvert fall 20-25 % på hver eneste måned.

Jeg kommuniserte direkte med landlord (på kinesisk), og hun var glad for å ha funnet en utleier som snakket språket. Vinn-vinn. 🙂

Men hvis du er ny i landet og ikke snakker det lokale språket, så vil jeg si at det nærmest er en nødvendighet å ha en engelsktalende agent. Disse hjelper deg i stor grad med å kommunisere med de den som eier leiligheten. La oss si at du bor i Vietnam og vaskemaskinen din slutter å fungere. Da kan det være greit å kunne henvende seg til noen som du enkelt kan kommunisere med.

Det vil kanskje ikke komme som noen overraskelse, men det er veldig få vaskemaskin-reperatører i Vietnam som er stødige i engelsk.

Leie leilighet i Sør-Øst-Asia: Dette MÅ du vite (Thailand, Kina, m.m.)

6. Bli med i Expat- og studentgrupper på Facebook

Kommunikasjon med andre europeere som bor i Sør-Øst-Asia er alfa & omega. Det lærer deg utrolig mye. De ser verden på mer eller mindre akkurat måte som deg.

Og jeg kan garantere at de har noen gode tips til hvilke agenter og byråer du bør kontakte.

Hvordan finner jeg disse gruppene på Facebook?

Det er veldig enkelt.

 • Åpne Facebook på mobil eller PC.
 • I søkefeltet skriver du inn «Expat [byen du skal bo i]»
 • Da kan jeg nærmest garantere at det kommer opp mange relevante treff.

Her prøvde jeg det for Bangkok:

Leie leilighet i Sør-Øst-Asia: Dette MÅ du vite (Thailand, Kina, m.m.)
Foto: Skjermbilde, facebook.com søk.

7. Google-søk gir ikke alltid de mest relevante resultatene

Hvis du søker på «Rent apartment Ho Chi Minh» på Google, så kommer disse resultatene opp:

Leie leilighet i Sør-Øst-Asia: Dette MÅ du vite (Thailand, Kina, m.m.)
Foto: Skjermbilde, Google.no.

Som du ser, så er øverste listing merket med ordet «Annonse». Det betyr at dette firmaet betaler Google for å ligge øverst på søket.

Det er derfor ikke slik at nettsiden er den som er mest besøkt eller mest relevant for dette søket.

Vår personlige erfaring er at de som driver med den mest aggressive markedsføringen ikke nødvendigvis er det beste alternativet. Dette kan være greit å ha i bakhodet. 🙂

Sammendrag

La oss håpe at du har fått litt mer innsikt i hvordan du skal angripe boligjakten i Sør-Øst-Asia. Det vil du trenge.

Mange drar ned i tro om at markedet fungerer på samme måte som i Norge. Og da kan jeg nærmest garantere deg at du kommer til å brenne deg på en eller annen måte.

Husk å sette deg inn i gjeldende regler i det landet du flytter til. Ikke si «ja takk» til alle tilbud som kommer rekende på en fjøl. Og vær generelt skeptisk til alle tilbud som kommer.

Det ligger også ufattelig mye verdi i å kommunisere med andre utlendinger som bor i område du skal flytte til. Dette er mennesker som har veldig mye erfaring – og som ofte er villige til å hjelpe likesinnede. Selv har hele panelet flittig brukt både Facebook, WhatsApp, Instagram og andre kanaler for å nå utlendinger som bor i Sør-Øst-Asia.

7 kommentarer om “Leie leilighet i Sør-Øst-Asia: Dette MÅ du vite (Thailand, Kina, m.m.)”

 1. Hvor mye depositum er vanlig å betale på leiligheter? Er det som i Norge, at man ofte snakker om 2 eller 3 ganger husleie?

  I så fall er det veldig mye penger å betale til en person eller et byrå man knapt nok kan stole på (hvis man skal tro artikkelen)

  Svar
  • Hei Ole. Ikke betal mer enn 3 måneders husleie i depositum.

   Selv har jeg alltid betalt to måneder. Hvis de krever 3 måneder, så kan du lett prute på det – og si at andre agenter/byråer tilbyr deg en bedre deal.

   Svar
 2. Er det samme å leie leilighet i Taiwan som det er i Kina?

  Skjønner at kommunistpartiet ser på det som samme land. Men har også skjønt at det er store (og voksende) forskjeller. I tillegg er det vel slik at lovene er litt forskjellig?

  Vi flytter til Taiwan (meg, min mann og et barn på 3 år). Litt usikre på om vi skal bo på hotell første uken. Virker egentlig som at det er forholdsvis trygt å booke på nett først, skal man tro de Expat-gruppene vi er med i. Men vet ikke om dere har andre eller skarpere forslag?

  Svar
  • Hei Tuva. Det er veldig store forskjeller på Taiwan og Kina. Ikke bare kulturelt, men også juridisk.

   Jeg skal ærlig innrømme at det er større sjanse for å ikke bli svindlet i Taiwan. Absolutt. Men jeg ville allikevel ikke tørre å sende noen penger med mindre man er 100 % sikker på at de er «the real deal».

   Dra ned med familien. Bo et par netter på hotell (selv i Taipei er det billig). Og gå på boligjakt rimelig intensivt rett etter at dere har kommet ned.

   Som utlending vil du uansett ikke ha veldig mye makt hvis det skulle komme en boligtvist.

   Svar
 3. kjenner meg veldig godt igjen i det du skriver.

  Man kan bli litt likegyldig til penger når man bor i Asia. Det vil si at man trekker litt på skuldrene når man blir svindlet og tenker «jaja, sånn er det vel i utlandet».

  Problemet med den holdningen er selvfølgelig at svindlerne vil prøve seg på neste nordmann /europeer som kommer forbi også. Derfor bør man være knallhard overfor eiendomsmeglere og byråer i utlandet. Like streng som man ville vært i Norge.

  Svar
 4. Expat-miljøet i Bangkok er fantastisk. Har bodd her nede sammen med gode venner og kolleger i mer enn 10 år.

  Et par ekstra tips på veien:

  – Ring gjerne på hos naboen før du leier en leilighet. Både utlendinger og thaier (jeg snakker thai) er gode på å gi ektefølte erfaringer.
  – Ta med eiendomsmegleren ut på en del turer før du er fornøyd. Hvis du takker ja til «det første og beste», så er det (i thai-kultur) sett på som litt frekt.

  Du kan godt ta det første huset/leiligheten du ser i Bangkok, men be gjerne om å få se et par ekstra først. 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar