Eksperter: Denne type oppussing øker verdien på boligen mest

Ikke all oppussing øker verdien på boligen din i særlig stor grad. Mange tenker at “oppussing alltid lønner seg”.

Dessverre stemmer ikke det.

Du blir derfor nødt til å velge med omhu hvilke forbedringer du skal fokusere på. Det handler ikke bare om å bruke dine hardt opptjente penger på en smart måte. Fokuset ditt bør være: hvordan kan jeg bruke minst mulig penger for å øke verdien på boligen mest mulig?

Det finnes ikke noe fasitsvar. Men i denne artikkelen skal vi lære deg veldig mye smart. Vi har nemlig gjort en rekke undersøkelser før vi har skrevet denne artikkelen.

 • Snakket med en eiendomsmegler som har jobbet i Oslo i mer enn fem år.

 • Hatt en lengre samtale med en takstmann (som også er en venn av meg). Vedkommende er utrolig god til å si hvilke tiltak som er nyttige for å øke verdien på en bolig.

 • I tillegg har jeg personlig solgt to leiligheter over det siste året. Disse to boligsalgene har jeg blant annet skrevet mer om i denne artikkelen – hvor jeg også forteller min erfaring om tjenesten Propr.no.

Vi ønsker også å klargjøre at fokuset i artikkelen ligger på såkalte “quick fixes”. Altså ting som både meg og deg kan lett klare å få til uten at vi skal bruke mange hundre tusen kroner på å ansette profesjonelle håndverkere.

Artikkelen deler opp de ulike områdene av hjemmet. Dermed skriver vi kjapt hvilken oppussing du skal gjøre i rom A – for deretter å gjøre det samme i rom B. Vi kan nærmest garantere at du vil finne mye nyttig informasjon hvis du scroller deg nedover.

Oppussing av kjøkkenet

Kjøkkenet blir sett på som det viktigste samlingsstedet i et hjem da det er et område der familier kan tilbringe mye tid sammen. Dette er også et område som i veldig stor grad blir analysert av potensielle kjøpere. Men det betyr ikke at alle ønsker et flunkende nytt HTH-kjøkken.

De aller fleste ser bare etter et kjøkken som både er fullt funksjonelt og er tilpasset deres behov.

Vi har en rekke anbefalinger til deg som skal øke verdien på kjøkkenet ditt. Her handler det primært om å ta tak i de små tingene som gjør en stor forskjell:

 • Installer nye knotter og håndtak på skap og skuffer. Dette gir et inntrykk av at kjøkkenet er nytt og/eller godt ivaretatt.

 • Hvis benkeplaten er gammel og utslitt: puss den. Eller kjøp ny. Benkeplaten er jo selve rammeverket til der man står og lager mat når man er på et kjøkken. En glinsende ny benkeplate vil derfor være en god investering.

 • Kjøp et nytt og moderne blandebatteri til vasken. Dette er også med på å gi et inntrykk av at kjøkkenet har blitt pusset opp.

Jeg var også i kontakt med eiendomsmegleren for å høre om det er noen klar regel på hva man kan skrive i annonsen hvis man utfører selektiv oppussing på kjøkkenet. Man kan for eksempel ikke si “totalrenovert kjøkken fra 2021” hvis man kun har byttet ut deler av vasken. Men uttrykk som “oppdatert kjøkken fra 2021” kan visstnok brukes. Og det er hendig.

På generelt grunnlag er det ikke mye poeng i å oppdatere ovner, kjøleskap og andre dyre kjøkkenprodukter. Det er kjedelig å ha bodd med en kjempegammel ovn i 10 år – og så kjøpe en flunkende ny et par uker før du flytter ut. Ei heller hadde verken eiendomsmegler eller takstmann særlig tro på at de elektroniske kjøkkenmaskinene skulle ha særlig mye å si på økning av verdi på boligen.

Renoveringer på badet

Forskning.no har publisert en artikkel som viser til at badet er noe veldig mange nordmenn fokuserer på å pusse opp før de skal selge boligen sin.

Det å oppgradere badet er ikke bare en fryktelig stor jobb. Ofte er man også nødt til å hyre inn flere profesjonelle aktører til å gjøre jobben. Det er veldig vanlig å både trenge:

 • Rørlegger. Det er knapt mulig å gjøre endringer på badet uten at man skal gjøre noe med rørene. Du kan selv tenke deg hva som typisk finnes på et bad: vask, toalett og dusj. Oppussing av alle tre ting krever at du får en rørlegger til å gjøre en del jobb.

 • Profesjonell håndverker. Flislegging på badet? Det kan du neppe gjøre selv med stor suksess. Badet er et av de områdene hvor det er vanskeligst å drive med oppussing hvis man ikke har hjelp av en profesjonell håndverker.

Allikevel er det en del småting som jeg gjorde med mitt eget bad da jeg skulle selge min andre bolig. Nå har jeg ingen dokumentasjon på at det økte boligen. Likevel skriver jeg det ned til inspirasjon for deg:

 • Sett inn et nytt og moderne speil. Eventuelt puss ditt gamle speil til å se helt flunkende nytt ut.

 • Få en oppdatert kran.

 • Fiks dørhåndtakene eller hele døren inn til badet ditt.

 • Kjøp et nytt og flott håndklestativ.

Det var alt jeg gjorde. Badet i den leiligheten jeg solgte var ikke særlig pent – så ærlig må jeg være. Men det gikk fra “dårlig” til “OK minus” kun ved å bruke et par tusen kroner, noe jeg var veldig fornøyd med.

Nyttig video: Oppussing av bad fra A til Å

Det er ikke veldig ofte jeg anbefaler Youtube-videoer om oppussing. For de fleste av dem er laget av kommersielle «partnere» for å prøve å få folk til å kjøpe et eller annet produkt.

Og joda. Videoen under ER produsert og publisert av nettbutikken Bademiljø. Men det er allikevel en veldig nyttig video for deg som ønsker å se på mulighetene for å pusse opp badet ditt på en kjapp og effektiv måte. Den anbefales. Og det beste av alt? Den tar deg ikke mer enn 6 minutter å se igjennom.For deg som IKKE bor i blokk: oppgrader det utvendige (eksteriøret)

Hvis du bor i et hus, så er det viktig å tenke på hvordan hjemmet ditt ser ut fra gaten. Dette er førsteinntrykket potensielle kjøpere får av hjemmet ditt. Derfor må du tenke på at det skal være rent og innbydende.

Selv har jeg ingen erfaring med å selge rekkehus eller eneboliger. Men her er vårt eiendomsmeglers beste tips til gode og billige tiltak som øker verdien på boligen din:

 • Trimming av trær, busker og busker
 • Fjerning av ugress
 • Klippe plenen
 • Raking av blader

Du skal med andre ord frem med hekkesaks og få dyrket frem dine grønne fingre. I tillegg finnes det noen ting du kan gjøre på selve frontpartiet av huset ditt. Vask eller bytt ut garasjeporten. I tillegg er det noen ganger greit å vaske hele inngangsdøren sin. Mange eldre hus i Norge har en litt fiffig farge på inngangsdøren.

Vi anbefaler at den nærmest går i ett med fargen på huset ditt.

Konklusjon

Det er altså tre punkter du er nødt til å fokusere på for å øke verdien på boligen din før salg.

 • Kjøkken
 • Bad
 • Frontpartiet på huset ditt (med mindre du bor i blokk)

Dette er de tingene som du helt klart kommer til å få mest penger igjen for å jobbe med. Og husk at du ikke er nødt til å gjøre veldig store forandringer. Det holder lenge at du setter av et veldig moderat budsjett til å ta de aller verste tingene.

Legg igjen en kommentar