Paellapanne test: 5 solide paellapanner til spansk middag

Vi i Boligmag har testet en rekke paellapanner som selges i Norge.

Deretter eliminerte vi de aller dårligste – og sitter igjen med en håndfull produkter. De få paellapannene som kom igjennom vårt nåløye vil bli omtalt i denne artikkelen.

PS! Det er også verdt å nevne at vi tok med oss en ekte spansk kokk da vi utførte denne testen. Man bør tross alt ha en sterk tilknytning til det spanske kjøkken for å skille klinten fra hveten i en slik test. 🙂

Om du skal kjøpe deg en paellapanne, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren & Kokken eller Kitchentime.no.

Vinnere av vår test

I tabellen under ser du en oversikt over våre testvinnere. Har du behov for å vite mer om hvert produkt, så kan du kjapt scrolle nedover og lese vår fulle vurdering av hver enkelt paellapanne.

#Produkt
1Garcima Paellapanne polert i karbonstål – Best i test!
2Garcima Paellapanne med brenner inkludert– For deg som trenger fullt stativ
3Mauviel panne i platejern– En fransk variant med god jevn temperatur
4Hällmark Emaljert paellapanne– Testens beste non-stick-belegg
5Muurikka Paellapanne 50 cm diameter– Beste budsjettalternativ

1. Garcima Paellapanne i Karbonstål– Best i test!

En soleklar vinner i vår test. Veldig enkel å bruke, har mange bruksområder og en stor flate.

Maten fester seg ikke til bunnen.

  • Kommer i fire størrelser (40, 50, 60, 90 cm)
  • Kan brukes over åpen ild, på gassovn eller vanlig komfyr
  • Godt priset
  • Laget i bærekraftig kullstoffstål
  • Kan ikke brukes på induksjonsovn

Størrelsesforhold

For å gi bedre innsikt i nettopp hvor stort det er med de forskjellige størrelsene, så har vi laget en tabell under. Den viser hvor mange voksne mennesker du kan mette med de forskjellige størrelsene:

40 cm9 personer
50 cm14 personer
60 cm19 personer
90 cm50 personer

2. Garcima Paellapanne med brenner og stativ– for deg som trenger full pakke!

Pannen fra Garcima er den samme som testvinneren.

Forskjellen her er at du også får med et perfekt utendørs ildsted på kjøpet. Den perfekte gaven til en hobbykokk som vil utforske det spanske kjøkken.

  • Flott hylle
  • Enkelt å rengjøre
  • Godt priset
  • Passer inn i nordiske hjem
  • Enkelt å montere

Mer informasjon

Nettsiden Bakeren & Kokken har lagt ut en video hvor de har testet dette produktet:


3. Mauviel Paellapanne 40/36 cm– Fransk panne i platejern

Denne paellapannen var svært god når det kommer til varmedistribusjon. Med andre ord: det ble like varmt helt ute ved kanten som inne i midten, noe som er et tegn på kvalitet.

  • Et finslipet belegg i bunnen vil hindre at risen sitter fast
  • Temperaturen jevn over hele pannen
  • Kommer i to størrelser: 36 cm & 40 cm
  • Fungerer på alle ovner – også induksjonsovn
  • Laget i platestål, noe som gjør pannen ganske tung

Produktspesifikasjoner

Kan brukes på induksjonsovn?Ja
MerkevarenavnMauviel
MaterialePlatestål
Størrelse36 cm & 40 cm

4. Hällmark emaljert paellapanne– Fantastisk non-stick-belegg

Hver eneste paellapanne i testen hadde litt ris eller kylling festet til bunnen etter at vi var ferdig med måltidet.

Denne varianten fra Hällmark hadde ikke det.

  • Veldig enkel å rengjøre
  • Gode håndtak
  • 46 centimeter i diameter
  • «Det skal godt gjøres å brenne maten»

Mer informasjon

Det skal også nevnes at det var et par medlemmer av testen som mente at denne pannen ikke var særlig estetisk appellerende.

Du skal riktignok huske på at når du lager paella, så kan man ikke se bunnen av pannen/gryten.


5. Muurikka Paellapanne 50 cm– Testens beste håndtak

Skal vi kalle denne for «testens outsider»?

Vi var ikke helt sikre på at vi skulle ta den med og omtale den. Men den hadde såpass gode håndtak og var såpass billig at vi forstår mange ser på den som et godt alternativ

  • En helt fin, ordinær paellapanne
  • Svært rimelig
  • Produsert av verdenskjente Muurikka (finsk produsent)
  • Passer inn i nordiske hjem
  • Kan både brukes over gasskomfyr og åpen ild

Produktspesifikasjoner

Størrelse50 cm
ProdusentMuurikka
MaterialeKaldvalset stål

Trenger du mer inspirasjon? Sjekk ut disse bildene av paella-måltider fra Spania:


Hvorfor trenger man en paellapanne?

Det finnes ingen stekepanner som er i nærheten av å komme opp i den samme størrelsen som en paellapanne.

For noen uker siden hadde vi en lignende test om de beste wokpannene på det norske markedet.

Da vi begynte å få inn paellapannene i posten, så skjønte vi plutselig hvor stor størrelsesforskjellen egentlig er.

Skal du lage paella til mer enn 8 mennesker, så er du nødt til å ha en ordentlig paellapanne.

Pris på paellapanne – hva koster det?

  • Under 600 kr: Det finnes såkalte «mini-paellapanner». De er produsert for å gi nok middag for èn, to eller tre stykker. Og de koster mindre enn 600 kroner. Ut over det, så vil du knapt nok finne noen ordentlige panner i denne priskategorien. Vi gjorde også en del research på Amazon før vi bestemte oss for hvilke produkter vi skulle teste. Noen av paellapannene kostet under 500 kroner, men de hadde til gjengjeld svært dårlige brukeranmeldelser. Riktignok er det èn panne i testen som er svært billig – og den var til gjengjeld ganske god. Kanskje den var feilpriset? 🙂

  • Rundt 900 kr: De aller fleste paellapannene på det norske markedet selges for rundt 900 kroner. Dette er panner som er av god størrelse, har komfortable håndtak og tåler høy varme. Flere av pannene i denne priskategorien er også laget for å både tåle «normale kokeplater», men også at man steker paella over åpen flamme. Størrelsene varierer i stor grad, men du kan få panner som har mat til 14 personer og ikke koster mer enn 1000-lappen.

  • Over 2000 kr: Har du tenkt til å bruke to tusen kroner på paella-utstyr, så bør du i hvert fall få med deg hele stativet + brenner på kjøpet. I vår test var det ingen av pannene i seg selv som kunne forsvare en så høy pris. Èn av produktene vi kjøpte kostet nærmere 2000 kroner, men den var ikke særlig god. Vår spanske kokk mente bestemt at det måtte ha vært noe galt med produktet – og det er ikke særlig tillitsvekkende….

Trenger du inspirasjon til kjøkkenet?

Vi er svært aktive når det kommer til å teste kjøkkenutstyr. Dette har resultert i en haug med nyttige artikler for deg som ønsker å bli en bedre kokk:

Helt til slutt

Da vi bestemte oss for å gjennomføre denne testen, så var det deler av Boligmags testpanel som var ganske skeptiske.

«Er det virkelig noen som gidder å lese om det der? Paellapanner, liksom?»

Men joda – vi Googlet og fant ut at det var mange norske nettbutikker som solgte paella-utstyr. Vi fant også en video av Truls Svendsen og Eivind Hellstrøm som diskuterte paellapanner. Med rundt 500,000 visninger på Youtube, så har vi kanskje en mistanke om at denne videosnutten har vært med på å øke interessen i Norge:

Ofte stilte spørsmål

✅Hva er forskjellen på en paellapanne og en wokpanne?

Det er to ting som differensierer disse produktene.

For det første er paellapanner betydelig større. Du får sjelden plass til et måltid til 14 personer i èn wokpanne.

For det andre er wokpanner ofte laget av et tynnere materiale, noe som gjør dem mye lettere.

✅Hvor stammer paella fra?

Spania. Rettere sagt: Valencia.

Undertegnede var på ferietur til Valencia for noen år siden og smakte en rekke forskjellige paella-typer. Kjøtt, kylling, fisk, krabbe…you name it.

✅Kan man bruke en paellapanne både utendørs og innendørs?

Ja, det kan man.

Før du bestemmer deg for å bruke pannen utendørs over åpen flamme (eller via et gass-bål), så bør du lese deg opp på at pannen tåler høy varme. Noen av dem er nemlig kun ment for å brukes innendørs.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Har du personlig vært i Spania og prøvd ekte paella? Legg igjen en kommentar under da vel!

2 kommentarer om “Paellapanne test: 5 solide paellapanner til spansk middag”

  1. Paella er så ufattelig digg å lage om sommeren.

    Et par kalde bajers og ORDENTLIG ris. Det bør du egentlig også inkludere i artikkelen: man må kjøpe ordentlig RIS når man lager paella.

    «Ris er ris» tenker de fleste nordmenn, men det er veldig langt unna sannheten. Desto bedre kvalitet det er på risen og råvarene, desto bedre smaker måltidet – naturlig nok.

    Svar
    • Her er jeg helt enig, Anders.

      Ikke bare er de norske ristypene (eller de som er vanlig å importere til Norge) veldig klebrige. De er også «store og porøse».

      Ris skal være gjennomkokt, men IKKE ha for store riskorn. Hvis man ender opp med for store riskorn når man lager paella, så er det en helt tydelig indikasjon på at man har gjort noe alvorlig galt…beklager å si det.

      Svar

Legg igjen en kommentar