Pastamaskin test: De 8 beste på det norske markedet

Det å ha en pastamaskin er noe som har blitt vanligere og vanligere også i norske hjem. Pasta ligger lett tilgjengelig ferdiglaget i butikken i en rekke ulike varianter, men det er selvsagt noe eget med å laga pastaen selv. Det er faktisk ganske morsomt, og mindre tungvint enn ryktet skal ha det til.

I denne forbrukertesten har vi saumfart det norske markedet for pastamaskiner og forsøkt å finne den beste. Det finnes både helt manuelle og automatiske pastamaskiner på markedet, og vi har dekket et utvalg av disse. Vi har først og fremst vært opptatt av hvor brukervennlige maskinene er, og hvor godt resultatet blir. Men vi har også tatt hensyn til andre ting som pris og design.

Om du skal kjøpe deg en pastamaskin, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren og Kokken og Kitchentime.

Vinnere av vår pastamaskin-test

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt produkt.

#Produkt
1GEFU Perfetta – Best i test!
2Phillips HR2345/19 – Flott automatisk maskin fra Phillips
3Marcato Atlas 150 – Fullstendig pastasett
4Küchenprofi Pastamaskin– Tysk pastamaskin med motor
5Westmark Pastamaskin – Fint budsjettalternativ
6Ariete Pasta Maker – Solid italiensk maskin
7Funktion Pastamaskin – Testens aller billigste
8Ariete Pastamatic – En helt OK automatisk maskin

1. GEFU Perfetta – Best i test!

En meget solid og lettbrukt maskin som lager flere typer pasta

  • Står stødig og sklisikkert
  • Enkel å bruke
  • Fint priset
  • Stilig utseende
  • Lager tre typer pasta

Mer informasjon

Den tyske produsenten GEFU blir større og større på det internasjonale markedet grunnet sine produkter av god kvalitet til en overkommelig pris. Denne pastamaskinen er ikke noe unntak. Den er veldig enkel og grei å bruke, i tillegg til at den er sklisikker. Det skal mye til å skade fingrene dine selv om du er uforsiktig.

Maskinen lager god pasta, og det gjøres på en effektiv måte. Prismessig er dette produktet også meget konkurransedyktig. Maskinen har den beste sammensetningen av pris og kvalitet blant produktene vi har testet. Vi synes i tillegg denne pastamaskinen ser meget bra ut, og bør ta seg godt ut på de fleste kjøkken. Du kan velge mellom å få den metallfarget eller i sort farge.

Spesifikasjoner

Lengde21 cm
Bredde17,5 cm
Høyde14 cm
MerkeGEFU

2. Phillips HR2345/19 – Flott automatisk maskin fra Phillips

Testens soleklart beste automatiske pastamaskin

  • Gjør det meste av jobben for deg
  • Lager fire forskjellige typer pasta
  • Relativt dyr
  • Mikser også pastadeigen
  • Svært enkel å bruke

Mer informasjon

Automatiske pastamaskiner blir ofte litt uglesett av tradisjonalistene. Noe av kritikken rettet mot disse produktene kan til tider være berettiget. Denne maskinen mener vi derimot gjør jobben eksepsjonelt godt. Ikke bare presser den ut formen på selve pastaen fra pastadeigen. Den hjelper deg også med selve blandingen og knaingen av deigen.

Det å lage pasta fra bunnen er med andre ord en svært lettvint affære med denne maskinen. Den kommer med ulike munnstykker som kan forme pastaen på fire forskjellige måter: Fettuccine, penne, spaghetti og lasagneplater. Ankepunktet er at det er en betydelig dyrere maskin enn de fleste manuelle maskiner. Prisen bør likevel ikke være veldig avskrekkende for de fleste.

Spesifikasjoner

Lengde28,9 cm
Bredde13,5 cm
Høyde35 cm
MerkePhillips

3. Marcato Atlas 150 – Fullstendig pastasett

Et pastamaskin-sett med fem deler som lager en rekke ulike pastaformer

  • Du får mye for prisen
  • Godt design
  • Profesjonell maskin
  • Populær blant forbrukerne
  • Lager mange typer pasta

Mer informasjon

Marcatos Atlas-maskiner er de mest populære pastamaskinene på markedet, og i denne pakken får du alle delene til maskinen for å lage en rekke ulike typer pasta. Med tanke på hvor mye du får i denne pakken, er prisen også meget god. Atlas-maskinene er noen av de mest solgte i Skandinavia, og det har de blitt fordi de tilbyr kvalitet til en grei pris.

Formene som kommer ut av maskinen er det ingenting å si på. Du får veldig god hjemmelaget pasta om du bruker maskinen riktig. Det kan ta litt tid å få ordentlig dreisen på å bruke maskinen, men etter litt øving gjør den alt du trenger på en grei måte.

Spesifikasjoner

MaterialeAluminium
Inkluderer valse til spaghettiJa
Inkluderer valse til ravioliJa
MerkeMarcato

4. Küchenprofi Pastamaskin – Tysk pastamaskin med motor

En god pastamaskin som kan håndteres både manuelt og med motor.

  • Lager tre typer pasta
  • Motor for enklere sveiving
  • Litt stiv pris
  • Lager store mengder pasta raskt
  • Pent, klassisk utseende

Mer informasjon

Denne maskinen ser ut som en vanlig manuell pastamaskin. Den håndteres også omtrent som en manuell maskin, men inkluderer en motor for å gjøre prosessen enklere. Dette fungerer veldig bra, og man får pasta av god kvalitet uten å slite seg ut. Det gjør at det ikke er noe problem å lage selv store mengder pasta med denne maskinen.

Maskinen kan lage tre ulike typer pasta. På grunn av motoren kan man lage ganske store mengder på kort tid. Prisen er omtrent som forventet med tanke på at det er en motorisert maskin. Uten motor er maskinen blant de minste i testen, og er enkel å lagre. En helt grei investering, men ikke nok til å konkurrere med de tre beste produktene i testen.

Spesifikasjoner

Lengde13 cm
Bredde12,5 cm
Høyde19 cm
MerkeKüchenprofi

5. Westmark Pastamaskin – Fint budsjettalternativ

En billig og enkel pastamaskin som lager flere typer pasta

  • Nyttig monteringsfunksjon
  • Enkelt å rengjøre
  • Godt priset
  • Tar lite plass
  • Fint design

Mer informasjon

Dette produktet er en liten og pent designet manuell pastamaskin. Den har en meget god pris, og det er også hovedfordelen med den. Rent funksjonelt er det flere maskiner i denne testen som er bedre. Om du derimot i første rekke er opptatt av å skaffe deg en billig pastamaskin som fungerer helt OK, er dette ikke noe dårlig valg.

Maskinen festes enkelt til bordplaten med en smart festemekanisme. Alle som har brukt en relativt lett manuell pastamaskin vet nok hvor nyttig dette kan være. Rengjøring av maskinen er også lett da den enkelt og greit kan demonteres. Den er også effektiv når det gjelder plassbruk, noe som selvsagt er nyttig for alle typer kjøkkenmaskiner.

Spesifikasjoner

FargeMetall
MaterialeRustfritt stål
MerkeWestmark

6. Ariete Pasta Maker – Solid italiensk maskin

God pastamaskin til en god pris som kan brukes med motor

  • Still inn 10 forskjellige tykkelser på pastaen
  • Inkluderer motor til sveiven
  • Fin pris
  • Enkel å bruke
  • God festeanordning

Mer informasjon

Denne pastamaskinen fra Ariete er et velfungerende produkt som både kan håndteres manuelt eller med tilhørende motor. Den fungerer godt på begge måter. Den er i tillegg blant de billigste i testen, og du får et godt produkt med tanke på prisen den tilbys for.

Maskinen kan festes til bordet den står på med en festeanordning som holder den på plass. Innstillingene tillater også at du selv kan bestemme et ulikt antall ulike tykkelser på pastaen du lager. I tillegg har den ulike deler så du kan lage ulike typer pasta.

Spesifikasjoner

Lengde23,5 cm
Bredde16,5 cm
Høyde13 cm
MerkeAriete

7. Funktion Pastamaskin – Testens aller billigste

En pastamaskin som absolutt gjør jobben sin til tross for meget lav pris

  • Multifunksjonell
  • Helt OK å håndtere
  • Svært lav pris
  • Rengjøres med bløt børste etter hver bruk
  • Tar lite plass

Mer informasjon

Dette produktet er den aller billigste i testen, og det er imponerende at en multifunksjonell pastamaskin kan tilbys til en såpass billig penge. Maskinen håndteres manuelt og fungerer helt greit, og har et fint, klassisk utseende.

Den er imidlertid ganske langt unna å kunne måle seg med de beste produktene vi har listet opp på andre områder enn akkurat pris. Den er litt tungvint å betjene, noe som merkes ekstra godt om du skal lage store mengder pasta. I tillegg er det ingen god måte å feste den til benkeplate eller bordplate, noe som kan gjøre den ustødig under bruk.

Spesifikasjoner

Vekt4 kg
Bredde18 cm
MaterialeRustfritt stål
MerkeFunktion

8. Ariete Pastamatic – En helt OK automatisk maskin

En automatisk maskin til en grei pris, men ikke like god som de beste på markedet

  • Tar lite plass i kjøkkenskapet
  • Lager fem ulike former
  • OK pris for en automatisk maskin
  • Trygg italiensk produsent
  • Kan brukes trygt av alle

Mer informasjon

Denne automatiske pastamaskinen fra Ariete var ikke det mest imponerende automatiske produktet i testen vår, men det fungerer helt OK. Prisen er også grei, og maskinen er blant de som tar minst plass og er greiest å lagre i kjøkkenskapet når den ikke brukes. Den er også kanskje den enkleste maskinen å bruke av alle i testen, og passer perfekt hvis du vil ha med barn i pastalagingen.

Vi opplevde noen ganger at munnstykket ikke fungerte helt optimalt, og at noe av pastaen som kom ut ikke hadde helt perfekt form. Men stort sett fungerte den fint. Dette er uansett et produkt vi kan anbefale om du ønsker en liten, automatisk pastamaskin til en relativt billig penge.

Spesifikasjoner

Lengde37 cm
Bredde22 cm
Høyde27 cm
MerkeAriete

Trenger du mer inspirasjon til matlagingen? Sjekk ut disse deilige pastabildene:


Hvorfor trenger man en pastamaskin?

Det er lettvint å kjøpe ferdig pasta i butikken og bare koke den opp og ha et enkelt måltid. Pasta smaker derimot definitivt best når den er fersk og har en fastere konsistens. I tillegg kan du justere ingrediensene etter akkurat slik du liker den. Mange liker også fylt pasta, og ferdigproduktene som kommer i butikken av denne sorten er ofte ikke spesielt imponerende etter vår mening. For å få ordentlig god fylt pasta hjemme, må du lage pastaen selv fra bunnen.

Det er selvsagt mulig å lage fersk, hjemmelaget pasta uten pastamaskin, men det er ekstremt mye mer tungvint. Du må jobbe mye mer med kjevlingen og formingen på den måten, og det tar rett og slett veldig lang tid å lage ganske lite pasta. En pastamaskin gjør det rett og slett både morsomt og enkelt å lage pasta. Noen automatiske pastamaskiner hjelper deg også med å lage selve deigen.

Hvordan lager jeg pastadeigen?

Ved å kjøpe en pastamaskin er bare halve jobben gjort. Gjør deg selv en tjeneste og gi den en god pastadeig å jobbe med. Det er heldigvis ekstremt enkelt å lage en god pastadeig:

Ingredienser:

  • 200 gram mel (Tipo 00 hvetemel)
  • 2 egg

Dette skal holde til et måltid for fire personer. Du kan selvsagt øke mengden mel og egg om du ønsker å lage mer pasta.

Fremgangsmåte:

  1. Legg melet i en bolle og knus eggene i bollen.
  2. Miks egg og mel sammen.
  3. Bruk hendene til å kna det sammen til en deig. Om det blir for tørt og deigen smuldrer selv etter du har jobbet en stund, kan du fint bruke litt vann til å gjøre deigen fuktigere. Om det derimot blir for fuktig, kan du fint tilsette mer mel.
  4. Legg deigen på en fjøl eller rett på bordet og fortsett å kna deigen til alt melet er blandet inn i den.
  5. Når deigen har blitt en hel, rund klump, pakker du den inn i plastfolie og lar den ligge i en halvtime. Det er denne hviletiden som gjør deigen mye enklere å jobbe med i etterkant.

Etter deigen er ferdig med å hvile, er den klar til å kjevles og formes til den typen pasta du ønsker. Om du ikke ønsker å jobbe med deigen med hendene, er det også mulig å bruke en kjøkkenmaskin til å gjøre jobben for deg.

Hvilke typer pasta finnes det?

Som med så mange andre matretter som stammer fra Italia, finnes det et utall forskjellige navngitte pastatyper. Vi skal ikke dra dere gjennom alle, men her er noen av de vanligste:

  • Spaghetti: Denne formen for pasta trenger vel egentlig ingen nærmere introduksjon. Spaghetti er den mest populære pastaretten både i Norge og resten av verden. Lange, tynne pastastolper du finner på de aller fleste norske middagsbord med jevne mellomrom. De vanligste rettene med denne type pasta er Spaghetti Carbonara med parmesan og bacon, og Spaghetti Bolognese med kjøtt og tomatsaus.
  • Fettucine: Dettucine ligner på spaghetti i den forstand at de består av lange pastabiter. Men i stedet for å være runde, tynne stolper, er de formet som lange, tynne bånd. De kan brukes i de samme rettene som spaghetti, og gir en mer dominant, fyldigere smak på selve pastaen.
  • Makaroni: Makaroni er bittesmå pastatuber med krummet form. I USA har de blitt en klassiker i den amerikanske retten «Mac ‘n Cheese», mens i Norge er det kanskje vanligere å benytte disse pastabitene i tomatsuppe.
  • Penne: Pasta Penne er runde tuber med ruglete overflate. Endene på stykkene er kuttet diagonalt. I Italia brukes denne ingrediensen mest i den sterke retten Penne all’arrabbiata, som har en saus med tomater, løk, hvitløk og chili. Her i Norge brukes Penne også ofte i salater.
  • Fusilli: Fusilli er det vi på norsk stort sett kaller pastaskruer. Dette er selvsagt fordi de er formet i spiraler som ser ut som skruer. Dette er en type pasta som er vanlig i salater, men også kan serveres med ostesauser eller kjøttsauser.
  • Lasagne: Når vi snakker om lasagne i Norge, tenker vi stort sett på den italienske matretten med kjøttdeig, ostesaussaus, grønnsaker, pastaplater og ost på toppen. Lasagne er derimot egentlig navnet på selve pastaplatene som gjør denne retten spesiell. Firkantede, avlange plater av pasta som stort sett brukes i denne typen ovnsbakte retter.

Pris på pastamaskin- hva koster det?

  • Under 1 000 kr: Du kan få fine, enkle, manuelle pastamaskiner til under 1 000 kroner på markedet. Disse har ofte bare de helt essensielle funksjonene. Dette inkluderer å gjøre pastadeigen flat og å lage enkel tagliatelleformet pasta. Om det er alt du trenger ved en pastamaskin, er det ikke noe i veien for å gå for dette alternativet.
  • Mellom 1 000 – 2 000 kr: De aller fleste som skal skaffe seg en pastamaskin, vil jeg anbefale å gå for denne prisklassen. Her finner du som regel de beste manuelle maskinene, som ofte inneholder et sett med utstyr for å lage mange forskjellige typer pastaformer. Ofte er de også laget for å være enklere å håndtere og å være sikrere under bruk. Du finner også mange automatiske pastamaskiner for en sum under 2 000 kroner.
  • Over 2 000 kr: De fleste produkter i denne prisklassen er automatiske maskiner, eller hybrider som både kan håndteres manuelt eller med motor. Vår erfaring er at dersom du ønsker å kjøpe en automatisk maskin, er de maskinene til over 2 000 kroner som regel langt bedre enn de som er noe billigere. Det er med andre ord ikke noe vits i å betale denne prisen for en manuell maskin, men for automatiske maskiner vil vi absolutt anbefale å strekke seg såpass langt ned i lommeboka.

Pastaoppskrifter

Når du har laget deg perfekt pasta, gjenstår bare jobben med å forvandle den til et middagsmåltid. Internett er selvsagt full av inspirasjon og oppskrifter å prøve ut, og en av de vi like best var denne oppskriften på Pasta a la vodka med Pasta Penne.

For spaghetti finnes det etter vår mening ikke noe bedre enn de gode, tradisjonelle rettene. Det er selvsagt også mulig å eksperimentere med spaghetti også, men det er noen spaghetti-retter man alltid vender tilbake til. Sjekk ut denne oppskriften på en deilig Spaghetti Bolognese.

Lasagneplater er noe av det raskeste og enkleste du kan lage med en pastamaskin. Er du ute etter en oppskrift for å lage ikke bare selve pastaen fra bunn, men også ostesausen og kjøttsausen til lasagneretten? Denne flotte oppskriften hjelper deg på vei. Du kan selvsagt modifisere den til å inkludere akkurat de grønnsakene du liker i lasagnen.

Dette var noen av de grunnleggende pastaoppskriftene vi har forsøkt oss på. Om du har flere tips til gode anvendelser av pasta, til oss eller andre lesere, gi oss gjerne beskjed i kommentarfeltet!

Tips

  • Bruk riktig type mel når du lager pastaen! Hvilke type mel du bruker har stor innvirkning på det endelige resultatet. Det er selvsagt ikke én type mel som er riktig å bruke, det avhenger helt av hva du ønsker å lage. Men pass på at jo grovere type mel du bruker, jo vanskeligere er det å jobbe med pastadeigen.
  • Når du har en ferdig pastadeig, bør du kun jobbe med en liten del av deigen samtidig i pastamaskinen. Det er viktig at resten av deigen er dekket av plastfolie når du ikke jobber med den. Dette for å unngå at den blir tørr og umulig å jobbe med. Dette skjer raskt om ikke deigen tildekkes.
  • Det lage pasta er en kjempeflott aktivitet å gjøre med barna dine. Det er en morsom aktivitet og det lager en rett de aller fleste barn er glade i. Vær likevel forsiktig med å la barn bruke en pastamaskin på egenhånd. Pastaen formes ofte ved at deigen skjæres av skarpe knivkanter, og kan være farlig for fingrene om man ikke bruker den riktig.
  • En av de største feilene folk gjør når de lager pasta er å ikke gjøre deigen tynn nok før den formes til den pastaformen du ønsker. En pastamaskin gjør jobben med å tynne ut deigen meget enkel for deg, men pass på at du kjører den nok ganger gjennom maskinen på riktig innstilling for å gjøre den tynn nok.

Flere produkter til kjøkkenet

Vi har selvsagt testet en rekke andre produkter til kjøkkenet og matlagingen tidligere. Sjekk ut noen av våre tidligere tester her:

Helt til slutt

Å lage hjemmelaget pasta er både en morsom øvelse og en sikker vei til et godt måltid. Det er også en perfekt matlagingsaktivitet å la barna være med på. I tillegg er det nærmest bare fantasien som setter grenser når det gjelder hva du kan gjøre med pastaen du lager. Alt fra Spagghetti Carbonara til en ovnsbakt lasagnerett kan komme fra den samme enkle pastadeigen.

Vi håper denne teksten både har gitt deg noen tips når det gjelder å finne riktig pastamaskin til kjøkkenet ditt, og også litt inspirasjon for hva du kan benytte den til. Når du har skaffet deg en god pastamaskin, bør du ha det du trenger for å lage perfekt pasta. Om du har behov for enda et dytt i riktig retning, anbefaler vi denne videoen fra Jamie Oliver som forklarer hvordan du kan lage perfekt Bolognese-saus helt fra scratch:

Ofte stilte spørsmål

Hva er ingrediensene i pasta?

Pasta har svært få ingredienser. De fleste pastaretter du får kjøpt ferdig i butikken er laget av kun hvete og vann. Om du derimot skal lage pasta hjemme, er det nærmest umulig å lage en god pastadeig med kun disse ingrediensene. Man bruker derfor som regel også egg i hjemmelaget pasta.

I tradisjonell italiensk pasta brukes ofte en blanding av finsiktet Tipo 00 hvetemel og durumhvetemel. Det finnes dog en rekke ulike grovere pastatyper der man bruker grovere mel istedet. Disse gir imidlertid også en deig som er vanskeligere å jobbe med.

Hvor lenge holder pasta seg?

Ferdiglaget pasta holder seg i veldig lang tid så lenge det oppbevares tørt i romtemperatur. Men nylaget pasta gir både en ferskere smak og ikke minst en deiligere tekstur når den kokes. Dette er hovedfordelen ved å lage hjemmelaget pasta. Vi anbefaler derfor at pastadeigen lages og formes kort tid før selve pastamåltides også skal lages.

Hvor lenge skal pasta kokes?

Det kommer an på størrelsen og typen pasta, men det meste skal koke i rundt 6-8 minutter. For å sikre at du får den riktige «al dente»-teksturen på pastaen, er det viktig å ikke la det koke for lenge. Prøvesmak underveis før den estimerte koketiden har gått ut.

Burde jeg gå for en manuell eller automatisk pastamaskin?

De beste automatiske pastamaskinene på markedet i dag er veldig gode. Vår erfaring er likevel at du aldri kan få så god kontroll over pastaen og det ferdige resultatet som med en manuell pastamaskin med håndsveiv. For de aller fleste vil vi anbefale at dere går for en god manuell maskin, gjerne en med muligheter til å lage flere typer pasta.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

5 kommentarer om “Pastamaskin test: De 8 beste på det norske markedet”

  1. Wow, det er helt utrolig at man kan lage egen pasta hjemme fra sitt eget hjem. De kjøkkenmaskinene som blir utviklet nå er så avanserte at man nesten føler seg som Gordon Ramsey når man står hjemme på sitt IKEA-kjøkken på 25 kvadratmeter =)

    Svar
  2. det du skriver om lasagne er helt rett. Vi bruker ordet «lasagne» helt feil i Norge. Egentlig er det en pastaplate som kan ligge og godgjøre seg i nær sagt hvilken som helst rett. I Norge er lasagneretten så implementert i norske forbrukeres hjerner at man nesten tror at lasagne er dette:

    – Hvitløksbrød
    – Ost, kjøttdeig, noe pastaplater i en gryte som koker i ovnen i 20 minutter
    – Salat
    – Thousand island-dressing

    Jeg har spist middag hos mange kamerater som har servert «ekte lasagne» og det er de samme ingrediensene hver gang 😀

    Svar
    • Hehe, fint svar. Akkurat som om at mange nordmenn setter likhetstegn mellom Grandiosa og pizza, så er du spot on når du skriver om våre lasagne-vaner. Spot on.

      Kan bare tenke meg hva italienerne tenker om nordmenn når de kommer til Norge og smaker lasagne og pizza.

      Svar
  3. akkurat nå har jeg bare 700 kroner å bruke på pastamaskin. Bør jeg vente til jeg får spart litt mer? 🙁

    Jeg vil jo selvfølgelig kjøpe en som fungerer bra

    Svar
    • Hei Rashid. Ja, det var et ganske begrenset budsjett hvis du vil ha en fullt funksjonell pastamaskin. Klarer du å spare noen hundrelapper til, så vil du få mye mer glede av maskinen.

      Svar

Legg igjen en kommentar