Paviljong test: 5 flotte paviljonger som blir et samlingssted i hagen din

En paviljong kan virkelig være prikken over i-en i en romslig hage. Paviljongen er et naturlig samlingspunkt når tilstelninger arrangeres. I tillegg kan den forlenge utesesongen med flere uker, og gjøre det attraktivt å tilbringe kvelden ute i hagen selv når det regner.

Paviljonger kommer i ulike varianter. Blant dem er de faste paviljongene, ofte av tre, som blir enkelt fundamentert der de blir plassert. Det finnes også helt enkle og provisoriske paviljonger som er mer som avanserte partytelt. Begge deler er av gode grunner populære investeringer for de som er så heldige å ha store hager.

Vi har testet et utvalg av disse forskjellige typene paviljonger som allerede er populære på det norske markedet. Kvaliteten er heldigvis gjennomgående god. En stor og fast paviljong kan imidlertid være en stor investering, så vi har passet på å beskrive hvert produkt i testen godt så du vet hva du kjøper.

Om du skal kjøpe deg en paviljong, anbefaler vi disse nettbutikkene: Grønt Fokus og Gardenstore.

Vinnere av vår paviljong-test

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt produkt.

#Produkt
1JULIE 10,9 M² – Best i test!
2Orangeri/Lysthus Infloria 13 m²– Glasspaviljongen
3VERONICA Lysthus -Koselig åttekantet lysthus
4Paviljong Hillerstorp Luxor – Billig, men god
5ALICE 9,9 M² – En åpen treløsning

1. JULIE 10,9 M² – Best i test!

En perfekt balanse mellom skjerming og åpning

 • Solid byggverk
 • God beskyttelse
 • Godt priset
 • Passer inn i nordiske hager
 • God balanse mellom innsyn og utsikt

Mer informasjon

Denne halvveis lukkede paviljongen av tre ble vår favoritt i denne testen. Bakveggen og sideveggene gir god skjerming mot både vær og innsyn. Samtidig er åpningen og vindusdelene store nok til at det aldri føles innestengt. Paviljongen kan plasseres for å oppnå best mulig utsikt eller minst mulig innsyn, alt etter hva du foretrekker.

Paviljongen leveres i et enkelt byggesett som går raskt å montere. Du kan også bestille med enkel takpapp eller takshingel. Om du ikke har egne preferanser, anbefaler vi absolutt at du velger takshingel. Det gir det sluttresultatet som ser best ut. Merk at du selv må skaffe taklim for å feste takpapp/shingel og maling til treverket.

Spesifikasjoner:

Yttermål330 * 330 cm
Vegghøyde217 cm
Mønehøyde310 cm
Vekt700 kg

2. Orangeri/Lysthus Infloria 13 m²– Glasspaviljongen

Sikrer at du ikke går glipp av utelyset

 • Herdete glassvegger
 • Høyt og romslig
 • Inngangsdør med lås
 • Kan brukes som drivhus
 • Gode muligheter for lufting

Mer informasjon

Denne paviljongen består av herdet sikkerhetsglass rundt hele, med en stor inngangsdør. I tillegg til at døren selvsagt kan åpnes, kan også fire vinduer i taket åpnes for lufting. Selve byggverket ser stilig ut både utenfra og innenfra.

Om du synes dette ser veldig ut som et drivhus, er ikke det så rart. Produktet ble opprinnelig produsert og solgt som et veskthus for planter. Det er imidlertid mange som bruker huset som lysthus/paviljong, og dette selges derfor nå også til dette formålet.

Byggverket kan kjøpes med aluminiumssokkel som anbefales om det skal plasseres direkte på gress/jord. Denne sokkelen er derimot ikke nødvendig dersom huset skal fundamenteres på stein eller mur.

Spesifikasjoner:

Areal13 m²
Høyde308 cm
Bredde387 cm
Lengde447 cm
Vekt350 kg

3. VERONICA Lysthus – Koselig åttekantet lysthus

En skjermet løsning som kan brukes omtrent hele året.

 • Tett og solid bygg
 • Lyst og koselig innvendig
 • Stor plass
 • Skjermer mot sol, regn og vind
 • Inngangsdør med lås

Mer informasjon

Denne paviljongen/lysthuset er en hakket mer avansert løsning enn de andre i testen, og er dermed hakket dyrere. Det er et helt lukket bygg med vinduer på alle kanter. Det er derfor god belysning og utsikt innendørs. Alle vinduer kan åpnes, og mulighetene for lufting om sommeren er god. Samtidig er det muligheter for å gjøre det godt og varmt også på sure høst- og vinterdager.

Døra kommer med nøkkel-lås, og paviljongen kan derfor brukes som en låst lagringsplass. ved behov. Merk at paviljongen bør plasseres på fundament som er gravd langt nok ned til at bunnen er frostfri.

Byggverket leveres i byggesett som du selv monterer. Det er ikke veldig avansert, og instruksjonene er gode. Det kan derimot lønne seg å være to stykker når det skal settes sammen. For å feste takshingel som kan bestilles som ekstrautstyr, må du selv sørge for å anskaffe taklim, da dette ikke følger med.

Spesifikasjoner:

Indre mål9,2 m²
Vegghøyde222 cm
Mønehøyde326 cm
Vekt1100 kg

4. Paviljong Hillerstorp Luxor – Billig, men god

En tøypaviljong for de som ønsker en enklere løsning.

 • Enkel og provisorisk
 • Tøymateriale av god kvalitet
 • Godt priset
 • Fleksible vegger som kan fjernes
 • Enkelt å montere

Mer informasjon

En litt annen type paviljong er denne varianten med vegger og tak av polyester. Rammen er av metall, og den kan forankres med metallstøtter i plenen for å stå stødig.

Paviljongen er svært fleksibel da alle «veggene» kan åpnes og lukkes etter behov. Den inkluderer også myggnett dersom man ønsker en åpen løsning og samtidig beskyttelse mot insekter. Dette er en kjempeflott teltpaviljong for for eksempel grillfester som varer litt utover kvelden. Paviljongen inkluderer også en krok i midten for feste av eventuell belysning i taket.

I og med at paviljongen består av tøy-vegger og -tak, gir dette naturlig nok en annen opplevelse. Man får litt følelsen av å oppholde seg i et provisorisk partytelt eller beduintelt. De solide paviljongene av tre eller herdet glass gir et mer solid inntrykk av at du har et fast tilholdssted. Prisen på dette paviljong-teltet er derimot meget tiltrekkende. Det er det soleklart billigste produktet i testen. Det er heller ingen grunn til bekymring for at man får et produkt som ikke fungerer som det skal dersom man går for denne løsningen.

Spesifikasjoner:

Høyde278 cm
Bredde305 cm
Lengde305 cm

5. ALICE 9,9 M² – En åpen treløsning

En tradisjonell, åpen paviljong av tre.

 • Flott mønster
 • Enkel, men solid
 • Klassisk utseende
 • Kan leveres med gulv
 • Veldig lett å montere

Mer informasjon

Denne femkantede paviljongen av tre er kanskje den estetisk vakreste i vår test. Plassert på riktig sted i riktig hage er den en riktig flott detalj. Mønsteret ser flott og idyllisk ut, og du har god plass til å samle dine nærmeste venner og familie til en fest eller et måltid.

Paviljongen er åpen med vinduer på alle kanter. Det gir mye utsikt og lys. Ulempen er at det gir mindre sjanse for å hindre innsyn og beskyttelse mot vær og vind enn noen av de andre paviljongene. I en hage med lite innsyn, kan dette imidlertid være en av de vakreste og mest fornuftige løsningene.

Produktet blir levert ubehandlet og må males. Når det gjelder takbelegg, kan du velge mellom takshingel og vanlig takpapp ved bestilling. Du kan også velge å bestille med tregulv til paviljongen. Dette gulvet leveres impregnert. Av trepaviljongene i denne testen, er dette kanskje det enkleste produktet å montere og ferdigstille.

Spesifikasjoner:

Yttermål337/389 cm (diameter)
Vegghøyde204 cm
Mønehøyde313 cm
Vekt700 kg

Trenger du mer inspirasjon? Sjekk ut disse idylliske paviljongene:


Hvorfor trenger man en paviljong?

Har du en stor og fin hage, ønsker de fleste å benytte denne så ofte man kan. Sommersesongen i Norge er kort nok fra før, og en paviljong hjelper deg med å utnytte den til det fulle. Den kan være et lunt sted å oppholde seg hvis det blåser. Et tørt sted å oppholde seg hvis det regner litt. Og den kan gi et deilig avbrekk i skyggen de dagene sola steker som mest.

Har du invitert til grillfest eller tilstelninger av annet slag, er paviljongen en perfekt rekvisitt. Du slipper også bekymringene om hvorvidt værgudene spiller hundre prosent på lag når du har samlet til selskap utendørs.

I tillegg til de funksjonelle egenskapene, er gode paviljonger også noe som gjør hagen din vakrere. I de rette omgivelser kan gi den et idyllisk og luksuriøst preg til hele hagearealet. Og det å ha vakre og luksuriøse omgivelser er noe som gir hagelivet en ekstra dimensjon, uansett hvor overfladisk man i utgangspunktet kan tenke at det er.

Hvilke typer paviljonger finnes det?

Det finnes en rekke ulike typer paviljonger du kan bygge selv og sette opp. Blant de som leveres som ferdie produktet på det norske markedet, finnes det tre hovedtyper:

#1: Trepaviljong

Dette er den vanligste typen, og et sikkert valg. De kommer i mange ulike varianter. De kan være helt åpne byggverk med tak, til å være småbygg som er lukkede og låsbare.

De er som regel solide, og lite utsatt for skader. Det er denne typen paviljong som stort sett tar lengst tid å få montert første gang. Samtidig krever de lite vedlikehold og holder i lang tid.

En trepaviljong skal vare i mange, mange år om den fundamenteres riktig og behandles godt når den skal monteres, males og taket skal festes.

#2: Tøypaviljong

Dette er som regel både de billigste variantene av paviljonger, og ofte også de mest fleksible. Du kan ofte dra for så mange tøyvegger som du vil ha rundt paviljongen til enhver anledning. I tillegg er det noen som lar deg modifisere arealet slik du ønsker.

Ankepunktet er at de ofte kan være utsatt for skader i værharde områder. I tillegg krever tøyveggene jevnlig vedlikehold. Det kan lønne seg å ha en høytrykksspyler tilgjengelig hjemme om du vil sette opp en slik paviljong.

Om du jevnlig føler behov for et partytelt for tilstelninger i hagen, kan denne typen være den perfekte investering for deg.

#3: Glasspaviljong

Disse paviljongene kan være svært stilige, og gir en helt egen følelse å sitte inne i når det duskregner litt utenfor. De samme produktene selges ofte både som veksthus for planter, og som paviljonger, og bruken kan selvsagt kombineres.

Siden denne typen glasskonstruksjoner blir svært varme, er det alltid gode muligheter for lufting. Prisen er som regel en del høyere sammenlignet med tøypaviljonger og de enkleste paviljongene i tre.

Disse paviljongene kan også være ganske utsatt for skader i forbindelse med sterk vind og mye snø, så pass alltid på god fundamentering, samt nødvendig sikring og vedlikehold.

Pris på paviljong – hva koster det?

 • Under 10 000 kr: For en relativt billig penge kan du få provisoriske paviljonger eller paviljonger med vegger og tak av tøy. Disse fungerer ypperlig til sitt formål, men har noen begrensninger. Vedlikehold kan også være mer tidkrevende med vegger og tak som består av tøyduker. I tillegg kan disse være mer utsatte for skader ved kraftig vær.
 • Rundt 20 000 kr: Du kan få gode, faste paviljonger av tre eller glass til denne prisen. De er som regel relativt små og enkle. Ofte er de også åpne på alle sider og uten mulighet til å trekke vegger inn og ut etter behov. De passer derimot ypperlig til å tilby skygge på varme dager og beskyttelse mot duskregnet.
 • Rundt 50 000 kr: En god paviljong i denne prisklassen kan brukes nærmest året rundt med de rette tiltakene. De har som regel fleksible løsninger som bestemmer hvor åpent og hvor mye luft du vil slippe inn. Har du en god varmekilde, kan de til og med brukes om vinteren.

Andre inspirasjonsartikler om hageområdet ditt

Vi i Boligmag har skrevet flere artikler med tips angående hage- og uteområdene dine. Her er noen av dem:

Tips

 • Vi anbefaler på det sterkeste at du vurderer å investere i en terrassevarmer til paviljongen din. Denne kan varme opp en del typer paviljonger og gjøre utesesongen betydelig lenger enn den ellers ville vært i Norge.
 • Planlegg godt før du bestemmer deg for hvilken type paviljong du skal anskaffe. Alle har ulike behov når det gjelder plass, grad av innsyn, utsikt, osv. I tillegg er det viktig at paviljongen passer godt inn i hagen din. For de paviljongene som må fundamenteres, er det viktig at du vet at dette er mulig på arealet der du ønsker at den står.
 • Selv om du kjøper en stor paviljong av tre eller glass, trenger du ikke være håndverker for å sette den sammen og fundamentere den. Sett likevel av god tid og les instruksjonene nøye. Det kan spare deg for mye tid og frustrasjon om alt gjøres riktig første gang. For store paviljonger lønner det seg som regel å være minst to personer ved montering.

Helt til slutt

En paviljong kan koste både en del tid og penger å få på plass. Har du imidlertid en hage med stort areal, er det en investering du kan få glede av i mange tiår. Det gir en ny dimensjon til hagelivet, og kan forlenge utesesongene betydelig. Det er få mennesker som angrer på at de skaffet seg paviljong når den først står der hjemme hos dem. Det er likevel viktig å gjøre gode forundersøkelser, og passe på at du finner den paviljongen som passer godt til din hage og til ditt behov.

Det er lite som ser så idyllisk ut som en flott paviljong på et stort, velstelt grøntområde. Er du fortsatt ikke overbevist? Ta en titt på dette videogalleriet av noen flotte paviljonger og lysthus som inspirasjon:

Ofte stilte spørsmål

✅Hva er forskjellen på en pergola, en paviljong og et lysthus?

Paviljong og lysthus er ord som kan bli brukt om hverandre. De er små, åpne byggverk med tak som fungerer som et rekreasjonssted utendørs.

En pergola er tradisjonelt sett et overheng over en vei med hengende planter rundt. Det blir i dag ofte brukt om et overheng i et område i hagen. Ganske likt en paviljong, men som regel med åpent tak og ofte klatrende planter. En pergola har med andre ord ikke de samme funksjonelle egenskapene som et paviljong eller lysthus.

✅Er paviljong søknadspliktig?

De paviljongene vi har anbefalt i denne artikkelen er i utgangspunktet ikke søknadspliktige. Paviljonger av denne typen regnes som tilbygg og ikke påbygg. Og de er dermed små nok til at det ikke krever en byggesøknad.

✅Kan paviljonger stå ute hele året?

De aller fleste paviljonger er konstruert for å fundamenteres fast i grunnen og stå ute hele året. Det er imidlertid viktig ved kraftige snøfall om vinteren at snø fjernes fra taket og at paviljongene vedlikeholdes skikkelig.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

7 kommentarer om “Paviljong test: 5 flotte paviljonger som blir et samlingssted i hagen din”

 1. Vil ikke sånne store konstruksjoner være veldig tidkrevende å få installert/bygget?

  Jeg tenker å ha bryllupet mitt i egen hage neste sommer. Det krever en god del planlegging. Blant annet krever det at vi har minst TO paviljonger. Når jeg sjekker rundt på nettet, så er det en god del folk som misforstår konseptet. De anbefaler heller at jeg kjøper et partytelt. Det sier litt om hvor lite de har forstått.

  Svar
  • Hei. Veldig hyggelig at du vurderer å kjøpe inn èn eller to paviljonger til bryllupet ditt neste sommer.

   Det å svare på spørsmålet om det er tidkrevende å sette opp paviljong er vanskelig. Klisjèen sier vel: «det er som å spørre hvor langt et tau er».

   Husk å kjøpe en av de enkle modellene vi har anbefalt i denne artikkelen. Disse er ikke søknadspliktige. Hvis du er nødt til å gå gjennom en hel søknadsprosess med kommunen, så begynner ting plutselig å ta tre ganger så lang tid. I tillegg vil utformingen av byggverket justere hvor lang tid det tar. Du kan selv tenke deg til hvilke som krever mye tid/arbeid og hvilke som er forholdsvis enkle…

   Uansett anbefaler vi at du bestiller produktet lenge før bryllupet. Lykke til! 🙂

   Svar
 2. Vi var veldig i tvil om vi skulle bygge vår egen lille «utehage», altså inkludert paviljong. Alternativet vårt var å kjøpe noe ferdig på nett.

  Men så begynte vi å se på kostnader.

  Forvent å betale mellom 20,000 og 50,000 hvis du bygger selv med egne materialer. Da sparer du kanskje 15,000 sammenlignet med hvis du kjøper fra en profesjonell. Med «profesjonell», så mener jeg altså polakker som kan bygge paviljongen for deg. 😛

  Det er sånn cirka det de tar i arbeidskostnader.

  Vi vil anbefale ALLE å kjøpe ferdig-paviljonger man kan få på nettet. Skulle du begynne å bli kreativ selv, så er det ikke bare ganske sikkert at du begynner å bygge feil. Det er også en stor sannsynlighet for at du plasserer huset oppå jord som ikke tåler belastningen.

  Svar
 3. Folk spør ofte om man tjener noe på å kjøpe byggverk på nettet. ETter å ha jobbet i bransjen i mer enn 20 år så kan jeg svare like enkelt som kontakt: ja, det gjør du.

  Ikke bare er de «fysiske bygg-butikkene» verstinger når det kommer til mersalg. Det er også sånn at de tar 15-20 % høyere priser. Husk at de tross alt også er nødt til å lønne den personen som prøver å prakke på deg en paviljong som kanskje ikke passer dine behov.

  KJØP ALLTID BYGGVERK PÅ NETT!

  Svar
  • Hei Trond.

   Dette er i tråd med vår erfaring. Begge nettbutikkene vi har anbefalt i denne artikkelen hadde betydelig lavere kostnader enn prisene man finner hos anerkjente «byggevarehus».

   Svar
 4. Paviljonger fungerer på en måte som et midlertidig fest-hus i hagen. Men jeg vil nesten si at drivhus er enda bedre investering.

  Mange tenker: «jaja, er ikke drivhus sånn greie man legger planter i og lager masse gartneri-greier i hagen?».

  Nei, hvis du kjøper et stort ORANGERI eller et drivhus med gode lufte-muligheter, så kan det likefullt fungere som et lite festhus. Problemet er jo bare at man ikke får SÅ mange folk inn i et drivhus.

  Svar
 5. Vi kjøpte Alice 9,9 m . Trebygg. Tar seg veldig bra ut i hagen om sommeren, men vi har innsett at vi kanskje kan bruke det litt lite sammenlignet med hva vi håpte. Det at det er en åpen tre-konstruksjon gjør at det ikke er noe sted å gjemme seg:

  – Når det regner.
  – Når det er mye vind.
  – Når det er kaldt og surt.

  Dermed vil vi kanskje is at rundt 200 av dagene i året her i Norge går vekk 🙁 Men vi er ikke skuffet over å ha kjøpt en paviljong, jeg vil bare advare mot andre som kanskje vurderer å kjøpe en paviljong av treverk som det bokstavelig talt blåser rett igjennom

  Svar

Legg igjen en kommentar