Rengjør hjemmet med naturlige rengjøringsmidler

Visste du at det faktisk er utrolig enkelt å lage egne rengjøringsprodukter? Det beste er at du mest sannsynlig allerede har alle ingrediensene i kjøkkenskapet! Den generelle basen består av eddik, natron, vann og sitron. Unngå å bli forvirret langs rengjøringshylla på butikken, og skap dine egne naturlige rengjøringsprodukter i stedet for. Vi elsker å kunne spare miljøet for unødvendige kjemikalier, og rengjøringsproduktene nedenfor gjør huset rent og friskt.

Hvorfor bør du velge naturlige rengjøringsmidler?

Det finnes utrolig mange grunner til hvorfor det lønner seg både for lommeboka og helsen din å lage rengjøringsmidler selv av naturlige ting man ofte allerede har i kjøkkenskapet. Noen av de viktigste grunnene er:

  • Gunstig for helsen

Ved å blande sammen dine egne rengjøringsmidler, reduserer du et stort antall giftstoffer man vanligvis finner i kommersielle produkter. Selv om rengjøringsproduktene du finner i butikkhyllene kanskje lukter rent og godt, er det ofte høykonsentrerte blandinger med såkalte rene dufter som sitrus eller furu – men disse kan faktisk inneholde hundrevis av kjemikalier. Det er jo nettopp en av grunnene til at det står store advarsler på flaskene. En av gjengangere i rengjøringsprodukter er ftalater, som kan virke hormonforstyrrende. Kommersielle såper, samt rengjøringsprodukter for hud og hår er i disse dager stemplet med “fri for ftalater”, da vi allerede er klar over skadene det gjør for miljøet rundt oss og oss selv.

  • Det koster mindre

Det er mye rimeligere å blande sammen sine egne rengjøringsmidler enn å kjøpe kommersielle produkter – spesielt når de markedsfører utallige flasker til ulike overflater i hjemmet. Ofte har man et helt skap fullt av ulike midler for ulike deler av huset. Derimot er de fleste hjemmelagde rengjøringsproduktene laget av en base som ofte inneholder rimelige ingredienser som eddik, natron, olivenolje, vann og sitron. I tillegg kan du enkelt fylle på flasken igjen uten å løpe på butikken og kaste unødvendig plast i søpla. 

  • Bedre for miljøet

Det er ikke bare inneklimaet og kroppen din som har det bedre med naturlige rengjøringsmidler. Giftstoffene som finnes i kommersielle produkter er ikke gunstige i hjemmet, i tillegg til at de utgjør en skade for miljøet når de skylles ned i vasken. Dette gjelder spesielt for ftalater, som ikke er vannoppløselig, og da truer livet i sjøen og elvene våre. Selvfølgelig er hele beholderen også en miljøgift i seg selv, da den er laget av plast som er vanskelig å resirkulere. 

  • Tryggere for alle

Hvis du ønsker å kunne shine opp huset uten å måtte lese gjennom utallige kjemikalier på innholdsfortegnelsen og stå igjen som et spørsmålstegn, er det mye tryggere å velge naturlige rengjøringsmidler. Da har du selv kontroll på hva du putter i flasken(e) dine.

I tillegg eliminerer du den livsfarlige risikoen for barn og kjæledyr. Det er mer enn én gang at barn eller dyr i hjemmet har svelget eller fått kommersielle produkter i øynene. Dette kan være livstruende, og er høyst giftig. Selv om det står advarsler på flaskene, kan hverken kjæledyrene eller de minste barna lese disse, og i noen hjem er det rett og slett ikke plass til å kunne gjemme dem langt bort. Da er disse DIY produktene en vinner i hjemmet, slik at du ikke trenger være redd for konsekvensene om en ulykke skulle oppstå – og i tillegg kan du lære barna dine fra tidlig alder å være med på rengjøringen hjemme!

Enkle oppskrifter

Oppskriftene nedenfor er så enkle å sette sammen at hvem som helst kan klare det. Tommel opp for en rent og naturlig hjem!

Multi-rengjøring

For: de fleste overflater
Hva trenger du:
En del hvit eddik
En del vann
Sitronskall (hele skallet)
Noen kvister rosmarin
Slik gjør du:
Bland alt sammen i en sprayflaske. Rist godt før bruk. 

Multi-rengjøring 2

For: de fleste overflater
Hva trenger du:
1.5 kopp vann
0.5 kopp hvit eddik
10 dråper lavendelolje
Saften fra en halv sitron
Slik gjør du:
Bland alt sammen i en sprayflaske. Rist godt før bruk.

Glassvask

For: glass og speil.
Hva trenger du:
¼ kopp hvit eddik
¼ kopp alkohol (isopropanol)
1-2 ss maisenna
2 kopper vann
10 dråper av valgfri eterisk olje
Slik gjør du:
Pisk ingrediensene sammen i en skål (eventuelt kun vann og maisenna), slik at maisenna oppløser seg helt før du heller den i flasken. Bland alle ingrediensene i en sprayflaske og rist godt. Spray direkte på vinduet eller speilet, og tørk av med en klut som egner seg for vindu og speil, eller bruk en mikrofiberklut. Husk å riste godt mellom hver gang du bruker den.

Desinfiserende servietter

For: desinfisere overflater på en rask måte.
Hva trenger du:
1 kopp vann
¼ kopp hvit eddik
8 dråper eterisk olje av tetre
8 dråper eterisk olje av eukalyptus
8 dråper eterisk olje av sitron
En tom beholder (f.eks. en som tidligere er brukt til våtservietter, eller eventuelt en matboks)
15-20 firkanter av tøy (f.eks. gammelt laken eller hullete t-skjorter)
Slik gjør du:
Klipp tøybitene i ca. like store biter som våtservietter, eller eventuelt den størrelsen du ønsker. Om de er større enn beholderen din, så brett dem før du legger dem oppi.
Bland sammen ingrediensene og rør godt sammen. Deretter heller du blandingen over tøybitene, og lukker boksen. Da er de klar når du trenger en rask rengjøring av hvilken som helst overflate!
PS: Når du har brukt kluten, ikke kast den i søpla; kast den i skittentøyet og vask den. Deretter er den klar for en ny omgang.

Bruk eteriske oljer for å gi en nydelig duft til de naturlige rengjøringsmidlene

Støvrens

For: å tørke støv av hyller og krinker og kroker.
Hva trenger du:
1 ss castile såpe
Saften fra 1/2 -1 sitron
2 kopper vann
Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene i en sprayflaske og rist godt. Bruk den når du vasker på alle overflater du ønsker å tørke støv på. Du kan enten spraye direkte på overflaten og tørk av med en klut, eller spray litt på kluten og tørk over området du vil rengjøre.

Rens for mikrobølgeovn

For: mikrobølgeovnen
Hva trenger du:
En skål
¼ kopp hvit eddik
1 kopp vann
Slik gjør du:
Fyll skålen med eddik og vann. Sett den i mikrobølgeovnen, og kjør den på høy varme i 5 minutter. Deretter åpner du mikrobølgeovnen og lar blandingen kjøle seg litt ned. Når den er passe avkjølt men fortsatt varm, dypper du en klut i skålen og vasker alle sidene inni mikrobølgeovnen.

Mikrobølgeovnen kan virke vanskelig å rengjøre, men med oppsriften ovenfor fjerner du selv de tøffeste flekkene!

Frisk opp kjøkkenet

For: kjøkkenbenken, apparater, innsiden av kjøleskapet og lignende
Hva trenger du:
Vann
Natron
(Obs: forholdet avhenger av hva du ønsker å vaske)
Slik gjør du:
– Dersom vasken begynner å lukte, eller eventuelt trenger en rens, kan du benytte deg av natron i stedet for sterke kjemikalier som f.eks. Plumbo. Hell natron direkte ned i sluken, og la det sitte en stund. Deretter heller du kokende vann ned i vasken, slik at all smusset slipper taket inni rørene. Du kan også strø litt natron over kjøkkenbenken, og deretter bruke en klut med varmt vann for å vaske over.
– Du kan lage en paste med noen skjeer varmt vann og natron. Denne kremen kan du smøre over vasken eller gryter i rustfritt stål ved hjelp av en klut for å gi dem et nytt liv (les: få dem til å skinne igjen). 
– En mer flytende krem kan også benyttes som skrubb for kjøkkenbenken eller kjøleskapet.

Hva er dine beste naturlige rengjøringstips?

Legg igjen en kommentar