Rettferdig handel: Hvorfor kjøpe Fair Trade-produkter?

Rettferdig handel (Engelsk: Fair Trade) er handel som sikrer varenes produsenter et minstemål av rettigheter. Blant disse rettigheter er vanligvis en garantert minstelønn, krav på lønn ved sykdom eller graviditet, forsikring mot arbeidsulykker og retten til å danne fagforeninger. Ofte innbefatter rettferdig handel også kjøpsgarantier og kredittordninger for produsentene.

Begrepet er mest brukt for handel mellom i-land og u-land, i og med at arbeidsrettighetene til bønder og ansatte i mange u-land ofte er dårlig ivaretatt gjennom den nasjonale lovgivningen. Vanligvis er det mellomleddene som tjener mest på handelen, mens produsentene delvis må arbeide under slavelignende forhold. Derfor kutter rettferdig handel i antall mellomledd mellom produsent og sluttforbruker.

Fair-trade-produkter: bilder til inspirasjon

Fairtrade International – jobber for rettferdig handel i hele verden

Den største verdensomspennende Fair Trade-organisasjonen er Fairtrade International. Det samarbeider med mer enn 1800 forskjellige produsenter i 72 land, som sysselsetter mer enn 1,8 millioner bønder og arbeidere. Fairtrade International har en organisasjon kalt FLOCERT for å sertifisere alle medlemmene og håndheve standardene. Etiketten, kjent som FAIRTRADE-merket, vises på over 30 000 produkter over hele verden.

Du kjenner kanskje igjen denne logoen fra produkter i norske butikker?


Foto: Wikpedia

Det er nemlig logoen til Fairtrade International.

Typiske varer som blir påsatt FAIRTRADE-merket er:

  • Mat
  • Drikke
  • Bomull
  • Interiør
  • Klær
  • Smykker

Du vil finne mange muligheter til å kjøpe Fair Trade-merkede interiørartikler hvis du leter godt. Vi i Boligmag har investert ganske mye i produkter som gir tilbake til den tredje verden.

Video – hva er Fair Trade? (norske undertekster)

Videoen under forklarer bedre Fair Trade-konseptet enn det vi i Boligmag klarer.

Her er nemlig en video publisert av Fair Trade Norge på Youtube:Avsluttende ord

Neste gang du er i en butikk og ser et produkt merket med rettferdig handel, så velg dette framfor et litt billigere alternativ. På den måten kan vi alle enkelt bidra til større rettferdighet og en bærekraftig utvikling for alle.

Det er veldig populært å snakke om at man skal «støtte det lokale næringslivet». Dog er det færre som snakker om at man ved hjelp av enkle grep kan støtte et næringsliv på andre siden av jordkloden. Og attpåtil være sikker på at produsentene bak varen har gode arbeidsvilkår.

Andre artikler verdt å besøke for økt forståelse av temaet

Informasjonsartikler hos Boligmag du kanskje vil like

Ofte stilte spørsmål

✅Hvorfor finnes Fair Trade-konseptet?

Fair Trade er en løsning som sikrer at varer blir produsert av folk som får gode priser, gode arbeidsvilkår og generelt bedre økonomiske vilkår for bønder og andre produsenter i den tredje verden.

✅Hvorfor skal jeg velge FT-produkter i butikken?

Fordi du gjør en forskjell.

Ved å handle Fair Trade-sertifiserte produkter, så kan du endre livene til folk gjennom de valgene du gjør her hjemme i Norge. På den måten kan du sikre at produsenter i den tredje verden kan få bedre liv og investere i fremtiden sin.

✅Hvor kan man kjøpe Fair Trade-produkter?

I din lokale nærbutikk.

Norske forretninger har blitt utrolig mye bedre de siste årene til å føre FT-produkter. Spesielt finner du mange av dem på Meny og andre litt dyrere matbutikker.

Har du noen kommentarer eller tips til å kjøpe produkter som bedre tar vare på bønder og produsenter i den tredje verden? Legg igjen en kommentar under!

Legg igjen en kommentar