7 tips til deg som skal rive gammelt kjøkken

For et halvt år siden flyttet jeg inn i en liten ettroms-leilighet på Oslo Øst.

Et av mine forbehold for å kjøpe denne leiligheten var at jeg skulle rive kjøkkenet og bygge et nytt kjøkken ute i stua. Det ville ta leiligheten fra å være en 1-roms til å bli en 2-roms.

Spol 6 måneder frem i tid.

Nå har jeg fullført rivingen av kjøkkenet. Alt er ferdig, kastet vekk og tømt.

I løpet av denne prosessen har jeg lært mye. Og i denne artikkelen skal jeg lære bort alt av lærepenger, frustrasjoner og gode tips som gjør at kjøkkenjobben blir enklere for deg.

Bilder av kjøkkenet – før og etter riving

Jeg skal ikke bruke mye tid på å vise resultatet av kjøkkenrivingen, men her er et bildegalleri for å bevise at ting gikk greit for seg. Det er vel også et slags bevis på at jeg snakker sant når jeg forteller om denne prosessen. 🙂

Sånn.

La oss komme til sakens kjerne.

1. Mye kan gjøres selv – ikke undervurder egne evner

Ettersom jeg knapt hadde tatt i en hammer før, så var jeg skeptisk til mine egne håndsverksferdigheter da kjøkkenet skulle rives.

Men det tok meg bare en halvtime på Youtube for å forstå at jeg alene kunne klare å utføre ting som:

  • Vippe ut skap og skuffer med et brekkjern og rå kraft
  • Tømme alle skapene for alt av innhold
  • Fjerne alt av vegghengte skap som ikke er tilknyttet elektrisitet eller vanntilførsel

Etter å ha brukt 3-4 timer på å utføre det som står i oversikten, så var det ikke veldig mye igjen for håndverkeren å «ødelegge» der inne.

Det førte til at snekkeren heller kunne konsentrere seg om å bygge det nye kjøkkenet, noe som var bra for begge parter.

Spesielt siden han jobbet på timespris.

Video: Slik river du kjøkkenet selv

Dette var en av Youtube-videoen jeg fikk mest inspirasjon av da jeg skulle lære å rive kjøkken selv:

2. Alt av rør, vann og elektrisitet SKAL håndteres av elektriker & rørlegger

Ikke begynn å leke supermann med vann og el hvis du ikke er utdannet elektriker eller rørlegger. Det vil du høyst sannsynlig angre på i ettertid.

Det er to scenarioer som er høyst sannsynlige hvis du selv fikler med elektrisiteten eller vannledningene på kjøkkenet ditt:

  • Du får støt (noe som kan få fatale konsekvenser…)
  • Det fosser ut vann på kjøkkenet ditt

Begge deler unngås veldig lett ved at du betaler en elektriker og en rørlegger til å gjøre jobben for deg. Et godt tips er å ha begge på befaring først slik at man får en forståelse av hva som skal gjøres – samt får et pristilbud.

Befaring er alltid 100 % gratis. Pristilbudet du får er naturligvis helt uforpliktende.

Godt tips!

Hør med naboene dine om de har anbefalinger til valg av håndverkere. Selv fikk jeg inn både en rørlegger som hadde lagt rørene fra før av – og en elektriker som hadde fikset det elektriske anlegget for 10 år siden. Det at de hadde kjennskap til boligblokken gjorde jobben MYE enklere og mer effektiv.

3. Et knust kjøkken skaper mer søppel enn du tror

Jeg har en svært stor balkong jeg kan bruke til søppeloppbevaring.

Hvis jeg ikke hadde hatt det, så ville jeg knapt hatt en leilighet man kunne bodd i under oppussingsperioden. Da ville jeg vært nødt til å ha alt av søppel liggende rundt i stue og soverom.

Dette er et bilde av balkongen rett etter at jeg begynte å rive ned kjøkkenskapene:

Du bør ha en tydelig plan på hvor du skal gjøre av alt kjøkkenet. Det kommer til å skape MYE avfall – og oppbevaring av avfallet er kanskje den største utfordringen jeg møtte på.

Heldigvis hadde jeg en snill håndverker med en gigantisk bil som tok flere runder på søppeldynga. Alternativet ville være å kontakte et byrå som kommer og henter søppel hos deg – og hvor man betaler per kubikkmeter.

4. Det er kjipt å bo i en bolig uten tilgang på varm mat og tallerkner

Oppussingsperioden er noe av det aller verste jeg har opplevd. Kanskje sier det noe om at livet mitt er forholdsvis stabilt og bra.

Men dette er en periode som fikk meg til å savne ting som jeg egentlig ikke visste at jeg savnet. Blant annet:

  • Noe så banalt som å lage varm mat (jeg hadde jo ikke en fungerende ovn da kjøkkenet var revet fra hverandre…)
  • Mikrobølgeovn
  • Ferdigpizza
  • Oppvaskmaskin

Du må med andre ord belage deg på noen dager/uker uten tilgang på et fungerende kjøkken. Det er nok enda verre enn du tror.

Jeg har for øvrig skrevet mer om det å bo i et oppussingsobjekt i en annen artikkel. Den ville jeg absolutt anbefale at du leser hvis du har planer om å bo i leiligheten også i perioden før du har fått opp et flunkende nytt kjøkken.

Godt tips!

Mange velger å flytte hele familien ut av boligen i oppussingsperioden. Heldigvis finnes det noe som heter AirBNB – og her kan man alltid finne midlertidige hjem for et par uker. Hvis du kan ta deg råd til å flytte familien til et sted med et velfungerende kjøkken, så kan det hende at du også sparer en del penger på å unngå take-away-mat….

5. Legg en tidsplan for hele prosjektet

Først må du rive kjøkkenet selv.

Deretter skal elektriker og rørlegger inn på befaring. Og senere skal de utføre jobben sin.

Men før alt det er gjort, så må du ha kontaktet en kjøkkenleverandør for å bestille nytt kjøkken. Ofte er det flere ukers bestillingstid på noe sånt som en benkeplate.

….og nå begynner du kanskje å forstå at du må ha mange baller i luften før du setter i gang med å rive kjøkkenet ditt. 🙂

Sett deg ned med penn og blyant og begynn å skrive en reaistisk tidslinje. Det hjalp meg utrolig mye med å holde styr på alt av avtaler samt arbeidsoppgaver som jeg skulle utføre selv.

6. Varsle naboene hvis du bor i tettbebygd strøk eller blokk

Ingenting lager så irriterende lyd som noen som driller med borr gjennom en murvegg.

Det har naboene mine smertelig fått oppdage gjennom de siste månedene. Heldigvis var jeg tidlig ute med å både varsle styret i borettslaget samt alle naboene om at det skulle forekomme støy i den perioden. Det satt de veldig pris på. Og det er jeg også 100 % sikker på at naboene dine vil sette pris på.

Hvis du ønsker å vite mer om hvordan du kan varsle naboene før du skal rive kjøkkenet, så vil denne artikkelen være til hjelp.

7. Ha en positiv innstilling

Dette virker kanskje som et veldig generisk tips som man gir når man ikke har noe bedre å komme med.

Men jeg vil helt seriøst si at det å bo i en leilighet som blir pusset opp er noe av det verste jeg har vært med på. Hvis jeg ikke hadde hatt en positiv innstilling til å begynne med, så ville ting vært utrolig mye tyngre.

Nå bodde jeg helt alene. Jeg kan ikke se for meg hvilket drama man skal gå igjennom hvis man bor flere personer under samme tak – og ikke har tilgang til komfyr, mikrobølgeovn eller et ordentlig kjøleskap.

Ofte stilte spørsmål

✅Er det vanskelig å rive kjøkkenet selv?

Nei, det er overraskende lett. Spesielt hvis du skal rive et IKEA-kjøkken.

Allikevel blir du nødt til å ha noe standard verktøy som skrujern i ulik størrelse samt brekkjern.

✅Hvor lang tid tar det å rive et kjøkken?

Det kommer an på flere ulike faktorer.

For det første handler det om hvor stort kjøkkenet er. I tillegg handler det mye om hvor kjapt du kan få elektriker og rørlegger til å gjøre den jobben de skal.

I tillegg går det mye på erfaring. Men jeg må si at etter å ha skrudd løs de første skapene, så gikk nesten alt annet på autopilot. Det ble veldig enkelt.

✅Må man stenge vannet?

Ja, det må man. Hvis ikke, så vil vann fosse ut i leiligheten din når du fjerner rørene fra vasken din.

Rørleggeren fortalte meg at det er vanskelig å stenge vannet selv i gamle bygg. Mens nye, moderne bygninger ofte har en «stopp-kran» som gjør at man kan stenge av vannet selv.

Allikevel er det anbefalt at du kontakter en rørlegger for å få dette fikset.

✅ Kan jeg rive en bærevegg mellom kjøkken og stue?

Kun hvis du er 100 % sikker på at det du gjør ikke vil ha noen innvirkning på veggens bæreevne.

I slike tilfeller er det alltid nødvendig å få inn noen profesjonelle til å se på det. I verste fall kan du risikere at du får andreetasjen rett ned i hodet ditt.

Hvis du har andre gode tips til folk som skal rive kjøkkenet, så ber jeg pent om at du velger å dele disse i kommentarfeltet under artikkelen. Vi i Boligmag setter alltid pris på når folk kommenterer artiklene våre – uavhengig av om det er ris eller ros. 🏡❤️

Legg igjen en kommentar