Stor test: 7 anbefalte skjærebrett til kjøkkenet ditt

Et ordentlig kraftig skjærebrett kan holde i mange årtier hvis man vedlikeholder dem på en fornuftig måte.

Samtidig kan det være vanskelig å finne den som er riktig for deg. Mange tenker jo at det å kjøpe en så basal ting som et skjærebrett er enkelt. Dessverre fører denne tankegangen til feilkjøp. Vi har selv vært der. Og man vet ikke at man har kjøpt feil før man har skåret opp en del brød, grønnsaker og kjøtt. Det er der problemet ligger.

Så hvis du allerede har klikket deg inn på artikkelen, så anerkjenner du i hvert fall at du bør gjøre litt undersøkelser før du bestemmer deg. Det gjør du veldig lurt i.

I denne artikkelen skal vi vise deg de syv beste skjærebrettene som finnes på det norske markedet. Samtlige produkter i testen har blitt nøye testet. I tillegg var det en haug med skjærefjøler som ikke nådde opp til våre kriterier – og som dermed ble skrotet.

Nederst i artikkelen finner du også masse nyttig informasjon om hvorfor noen skjærebrett er bedre enn andre – og hvorfor akkurat disse 7 er anbefalt av oss i Boligmag.

Om du skal kjøpe deg et godt skjærebrett, anbefaler vi disse nettbutikkene: Kitchentime og Bakeren & Kokken.

Dette er mine favoritt-skjærebrett: Topp 5 best i test

Under ser du en rask oversikt over våre testvinnere. Skulle du ha et ønske om å lese mer om hvert produkt, så gjør du det litt lengre ned i artikkelen.

#Produkt
1Skagerak skjærebrett i Teak (50 cm lengde) – Vår favoritt!
2Aida RAW – Allsidig skjærebrett i 7 forskjellige størrelser
3Dalolinden Proffskjærebrett (45 cm lengde) – Proffskjærebrett i plast
4Eva Solo Skjærefjøl 35 cm diameter – Dansk design
5Ek Skjærebrett (50 cm lengde) – Tykk og robust

Jeg har også funnet noen billige skjærebrett som jeg synes er gode kjøp:

Pris og kvalitet har som regel alltid en klar sammenheng når det kommer til kjøkkenutstyr. Til tross for sin lave pris, så er disse to skjærebrettene solide og store. Det er vel det man kaller et kupp.

1. Testvinner: Skagerak skjærebrett i Teak

Kanskje Norges beste skjærebrett – i et flott og tradisjonelt design.

Etter å ha trålet oss igjennom hele markedet, så er dette vår soleklare favoritt!

  • Premium kvalitet
  • 50 cm høyde, 27 cm lengde og 3 cm tykk
  • Kan også brukes til serveringsfat
  • Dyp og fin saftstripe langs kanten
  • Solide håndtak under brettet
  • Veldig gode brukeranmeldelser på nett

Hvorfor bør man kjøpe et skjærebrett i teak?

Hvis du allerede har sjekket prisen på Skagerak skjærebrettet, så forstår du at dette er et produkt av aller høyeste kaliber. Grunnen til det er veldig enkel: det er et brett som er laget i teak.

Teak er et utmerket materiale å kjøpe skjærebrett i fordi det har en helt ekstrem holdbarhet og tetthet. Med andre ord: det skal svært mye til for å lage dype riper i teak. Dette gjør at fjølen holder seg pen over lengre tid.

Mindre riper vil også gjøre det lettere å rengjøre skjærebrettet uten å stå i flere minutter og skrubbe løs med oppvaskbørsten.

Forskjellige størrelser

Vi anbefaler den størrelsen vi selv har kjøpt: 50 * 27 centimeter i lengde og bredde. I tillegg er den 3 centimeter tykk.

Men du finner også andre størrelser, blant annet:

  • 35 * 24 centimeter (veldig liten).
  • 56 * 35 centimeter (største de har i sortimentet).

Desto større Skagerak skjærebrett du kjøper, desto mer penger må du ut med. Sammenhengen mellom pris og størrelse er kanskje ingen overraskelse.

Kjøpes hos to nettbutikker

Skagerak Teak har blitt en av de mest populære skjærebrettene i Norge de siste årene. Hele fire venner av meg har kjøpt denne modellen. Og det er ikke KUN på grunn av at den er testvinner her hos Boligmag.

Den økende populariteten har også ført til at flere nettbutikker fører merket. Vi anbefaler enten Bakeren og kokken (vår favoritt) eller Nordic. Flere butikker betyr også at du kan sammenligne prisene.

Produktspesifikasjoner

Størrelse50 cm * 27 cm * 3 cm
ProdusentSkagerak
MaterialeEiketre

2. Allsidig skjærebrett i 7 forskjellige størrelser: Aida RAW

Passer perfekt for deg som ønsker et veldig langt skjærebrett som også kan brukes som serveringsfat.

  • Ekstremt praktisk
  • Enkelt å rengjøre
  • Kommer i hele 7 ulike størrelser
  • Produsert i Skandinavia av Aida
  • Fint håndtak

Håndtaket helt ytterst er det veldig mange kunder som elsker. Vi bifaller.

Det er utrolig lett å servere både tapas, brødretter og spekemat på dette skjærebrettet fra Aida. Produsert i Danmark – med et CSR-godkjent teak.

Aida RAW skiller seg litt ut fra andre produkter i testen. Mange velger å bruke det som skjærebrett. Andre mener at formen er så vakker at de utelukkende ønsker å bruke det som et serveringsbrett.

Materialer av høy kvalitet

Uansett hva du bruker det til, så skal du vite at det både er praktisk og brukervennlig. Teak-materialet er laget av absolutt ypperste kvalitet. Det er slitesterkt. Nettopp derfor skal du ikke være redd for å lage “kutte-striper” når du skjærer brød eller kjøtt.

Dog anbefales det at du behandler brettet med matolje sånn cirka annenhver måned. På den måten kan du forlenge produktets levetid.

Mange størrelser å velge mellom

Aida RAW kommer i hele syv forskjellige størrelser. Du kan fritt velge den størrelsen som passer din kjøkkenbenk best.

Husk også at du aldri må vaske dette skjærebrettet i vaskemaskinen. Vask det for hånd.


3. Proffskjærebrett i plast: Kockens Proffskjærebrett fra Dalolinden

Det eneste skjærebrettet i plast som nådde opp til toppen i testen. Et veldig enkelt og fint produkt for deg som ikke ønsker noe alt for fancy.

  • Mye for pengene
  • Anti-skli-funksjon som gjør at det ligger helt fullstendig stille på kjøkkenbenken
  • Laget i hardplast
  • Det dannes ikke lett riper – selv om man bruker kraftige kniver
  • Kan vaskes i oppvaskmaskin

Mange tilfredse kunder

Hva vi i Boligmag mener er ikke alltid så farlig. For det er nemlig viktig å se hva andre kunder har sagt om produktet. Når det kommer til Kockens skjærebrett, så virker det som at folk er enige i produsentens lovnad om at det er et “proffskjærebrett”.

Hos nettbutikken Bakeren og Kokken kan man gi produktene en vurdering mellom 1 og 5 stjerner.

I skrivende stund er det 15 anmeldelser – og skjærebrettet har en gjennomsnittlig rating på 4,6.

Her er en av anmeldelsene vi nikker anerkjennende til:



Enkel og kjapp å vaske skinnende ren

Du kan bare tenke på hvor mange ganger du lager mat om dagen. Ofte involverer det skjæring.

Brødskiver om morgenen. Til lunsj er det gjerne rundstykker som skal skjæres – samt noe gode grønnsaker. Til middag må du kutte opp kjøtt og fisk. Mellom hver gang du bruker et skjærebrett bør det vaskes ordentlig – av hygieniske årsaker. Heldigvis er Kockens Proffskjærebrett ufattelig enkelt å rengjøre.

Vår erfaring tilsier at du blir kvitt all skitt og smuss i løpet av få sekunder. Den hvite fargen hjelper deg også med å bekrefte at brettet er helt rent.

Produktspesifikasjoner

Størrelse45 * 25 centimeter
ProdusentDalolinden (Sverige)
MaterialeHardplast

4. Dansk design: Eva Solo Skjærefjøl 35 cm diameter

Sjekk den formen!

Du finner ikke veldig mange skjærefjøler med en rund form. Poenget er at du også kan bruke fjølen til å servere pizza på.

  • Produsert av den verdenskjente danske produsenten Eva Solo.
  • Kommer med en lærsnor som gjør at den kan henges opp på kjøkkenet.
  • Produsert i eik.
  • Lav pris.
  • Kan både brukes som serveringsbrett og skjærefjøl.

Eva Solo er et merke som veldig ofte kommer høyt på listen når vi utfører produkttester. Dette er et merke som er kjent i hele verden – til tross for at det er laget i “lille Skandinavia”.

Denne skjærefjølen er produsert i eik av høy kvalitet. Man kan trygt si at den passer inn i de aller fleste skandinaviske hjem. Eiketreet er ganske lyst og passer inn på kjøkken som har lyse farger.

Sterk og robust

Til tross for at vi fremhever det at Eva Solo kan brukes som serveringsbrett, så er dette først og fremst et skjærebrett.

Du kan trygt skjære både brød, grønnsaker og frukt på det uten å være redd for skader.

Praktisk stropp i ekte lær

I enden på håndtaket er det plassert en stropp i lær. Denne kan brukes når du skal henge opp fjølen på veggen etter bruk. På den måten slipper du at skjærebrettet ligger fremme på disken hele tiden.

Diameteren ligger på 35 centimeter.


5. Tykk og robust: Ek Skjærebrett fra Nordic Oak

Den kraftigste skjærefjølen vi anbefaler i denne testen. Passer perfekt til deg som kutter mye kjøtt og fisk.

  • Kan holde i nærmest 100 år
  • Enkel å rengjøre (glatt overflate)
  • 50 cm lengde x 30 cm bredde x 4 cm tykkelse
  • Kommer i to ulike størrelser
  • Passer inn i nordiske hjem
  • Tykk og fin saftstripe/renne langs kanten

Litt lunkne tilbakemeldinger fra kunder

Vi har selv en kamerat som har dette skjærebrettet i eik. Han er veldig fornøyd.

Han sa til og med følgende:

“Kunne aldri tenkt meg å kjøpe et annet skjærebrett igjen. Dette er helt fantastisk når det kommer til kjøtt og fisk!”

Men alle er ikke like fornøyde. Det finnes kun to anmeldelser av Eik Skjærebrett på Kitchentime.

Begge tilbakemeldingene vitner om at kvaliteten kanskje ikke er like stabil:



To størrelser

Nordic Oak har produsert denne modellen i to forskjellige størrelser. Derfor kan du finne en som passer din kjøkkenbenk.

“Nordic Oak” er også et hint til hvilket materiale skjærebrettet er laget i. For den er nemlig laget av nordisk ask og eik.

Produktspesifikasjoner

Størrelse50*30*4 cm eller 40*25*4 cm
ProdusentNordic Oak («Nordisk Eik»)
MaterialeEiketre

Trenger du mer inspirasjon? Sjekk ut disse bildene:


Hvorfor trenger man et skjærebrett?

Det enkle svaret er: folk trenger et skjærebrett for å kutte opp matvarer i mindre biter. Det inkluderer, men er ikke nødvendigvis begrenset til, kjøtt, fisk, grønnsaker og brød.

Enkelt konsept.

Alle mennesker forstår det.

Men det veldig store forskjeller på kvalitet på disse produktene. I de neste avsnittene skal jeg lære deg mer om hvorfor noen er bedre enn andre – og hva du bør tenke på når du skal kjøpe skjærebrett.

Gode vs dårlige skjærebrett: hva er forskjellene?

Det er mange grunner til at noen produkter kom med på listen vår – og at mange falt fra. Primært gjelder det disse fire faktorene:

1.Saftstripe
2.Størrelse
3.Hull til å henge på veggen
4.Håndtak

Kriteriene er nummerert fra viktigst (1) til minst viktig (4).

Hvorfor bør man ha saftstripe på skjærebrettet?

Fiskeslo, kjøttblod og små brødsmuler ut over hele kjøkkenbenken er et velkjent problem for mange hobbykokker.

Mange gode skjærebrett-produsenter har tenkt på dette. Derfor har de inngravert en forholdsvis tynn «grop» rundt hele skjærebrettet som skal ta i mot alt av saft fra kjøtt og fisk.

Dette er spesielt viktig for de som kutter opp mye kjøtt.

Husk at skjærebrettene er laget i et materiale som er utviklet for at det skal være lett å fjerne kjøtt- og fiskelukt. Kjøkkenbenken din er ikke det. Derfor er det en stor fordel å ha en saftstripe rundt hele skjærebrettet.


Størrelse på skjærefjølen

Hvor store kjøttstykker er det du lager? Pleier du å kjøpte et helt eller et halvt brød? Ønsker du å kjøpe flere skjærebrett ; ett som brukes til brød og et annet som brukes til grønnsaker & kjøtt?

Alle disse spørsmålene bør du tenke på før du bestemmer deg for hvilket produkt du skal kjøpe.

Skjærebrettene vi har anbefalt ligger på mellom 30 til 60 centimeter i lengde.

Hvis du går under 30 centimeter, så blir det veeeldig lite. Og går du over 65-70 centimeter, så blir det veldig dominant – og tar ofte veldig stor plass på kjøkkenbenken.

Hvis du verken er tømrer eller har mye med målestokk å gjøre i hverdagen, så kan slike tall virke litt diffuse. Et godt tips er å dra frem en linjal og måle opp på kjøkkenbenken din.


Hull å henge i på veggen

Mange har innredet kjøkkenet sitt med vegghengte festeanheng til både kniver og skjærebrett.

Dette kan være en svært romeffektiv måte å installere kjøkkenet sitt på.

Det er egentlig ikke så mye å skrive om dette temaet utenom det åpenbare: hvis du har tenkt til å henge skjærefjølene opp mot veggen, så er det viktig at det har en knagg eller et hull som kan brukes.

Jo større og tyngre et skjærebrett er, desto mindre sannsynlighet er det for at det utstyrt med et slikt hull.


Håndtak – hvor viktig er det for deg?

Et håndtak ut fra skjærebrettet gir deg mer fleksibilitet.

Ikke bare er et slikt skjærebrett lettere å «kaste rundt» på kjøkkenet når du lager mat. Det gir også mulighetene for at du kan bruke det som et serveringsbrett.

Også her er det forskjeller på store og små brett.

Det er ofte tynne, forholdsvis små skjærefjøler som er utstyrt med håndtak. Grunnen er at disse er lette nok til å holde med en hånd – selv når de har noen deilige skiver bruscetta på toppen. 🙂

Et annet argument for å kjøpe skjærebrett med håndtak er at det er lettere å vaske for hånd. Du kan holde tak i håndtaket med den ene hånden mens du bruker oppvaskbørsten med den andre.

Pris på skjærebrett – hva koster det?

  • Under 300 kr: Det finnes flusst av skjærebrett til under 300 kroner. Hvis du stikker innom nærmeste Nille, Europris eller IKEA, så kan jeg garantere at du finner noen som kanskje koster helt ned mot 100 kroner. Og det er billig. Men man får også kvalitet deretter. Disse skjærefjølene er som regel laget i plastikk eller treverk av lav kvalitet.

  • Rundt 500-800 kr: I dette prissegmentet finner man skjærebrett som kan vare i 20-30 år. Det gjelder bare å finne noe som passer sine egne behov. Vi vil kanskje gå så langt som å hevde at rundt 85-90 % av alle skjærebrett som selges på nett i Norge vil finnes i dette prissegmentet.

  • Over 1500 kr: Skal du kjøpe et skjærebrett for over 1500 kroner, så er det en stor fordel at du vet hva du ser etter. Produktene i dette segmentet er ofte laget av store og seriøse selskaper som har holdt på i en årrekke. Skjærebrettene er også ofte veldig store og dominante – såkalte «Butcher Block«, som man kaller det på fagspråket. Merk også at du må opp i over 1000 kroner hvis du skal kjøpe noe i teak eller valnøtt.

Trenger du inspirasjon til kjøkkenet ditt?

I så fall har vi skrevet flere relevante artikler du bør lese:

Tips

  • Hvis skjærebrettet ditt pleier å «rykke frem og tilbake» når du bruker det, så finnes det en løsning. Legg et håndkle under brettet – og vipps. Så er det 100 % stabilt.

  • Vær sikker på at du kjøper et brett som er stort nok til jobben som skal gjøres. Studenthjem pleier ofte å ha en liten skjærefjøl i plastikk de kjøper fra IKEA. Det ser veldig lite delikat ut å ha halve biffen liggende på kjøkkenbenken og den andre halvparten på det lille skjærebrettet….

  • Velg riktig material. Det finnes kun to reelle argumenter for å kjøpe et skjærebrett i plastikk: det er billig. Og det kan vaskes i oppvaskmaskin. På den andre siden finnes det sikkert 1000 gode argumenter for å kjøpe et skjærebrett i tre eller bambus. 🙂

Helt til slutt

Vårt siste råd er at du ikke skal ta lett på kjøp av skjærebrett.

Det er med kjøkkenutstyr som det er med klær: hvis du kjøper kvalitet, så varer det mye lengre. Vi vil heller ikke anbefale deg å kjøpe det billigste eller det minste. Hvis du ender opp med å måtte kjøpe et nytt skjærebrett etter en kort stund, så har du allerede kastet bort penger.

Vi håper at denne testen var nyttig for deg. Har du kommentarer eller spørsmål, så er kommentarfeltet under artikkel åpent.💖

Ofte stilte spørsmål

✅Hvilket materiale bør jeg kjøpe skjærebrettet i?

Vi anbefaler at du kjøper i ordentlig treverk.

Dette kan være bambus, teak, eik eller andre tre som har en hard, men myk overflate.

Det er flere grunner til at tre er det beste materiale. For det første holder slike skjærebrett i veldig mange år. I tillegg er det veldig liten sjanse for at det blir store, stygge riper i dem.

Ulempen med å kjøpe skjærebrett i tre er at man blir nødt til å vaske dem for hånd.

✅Kan skjærefjøler vaskes i oppvaskmaskinen?

Kun hvis de er laget av plastikk.

Det er anbefalt at skjærebrett av tre vaskes for hånd. Du kan fint bruke rikelig med zalo og annen såpe på dem uten at de tar skade av det.

✅Hva er det beste skjærebrettet?

I denne artikkelen har vi anbefalt de beste skjærebrettene på det norske markedet.

Samtlige produkter ble grundig undersøkt før vi testet dem. Anbefalingene gis som en kombinasjon av undersøkelsene samt dommen fra testpanelet.

8 kommentarer om “Stor test: 7 anbefalte skjærebrett til kjøkkenet ditt”

  1. Vi kjøpte et skjærebrett i bambus for noen år siden. Viste seg at det ikke var bambus allikevel.

    IKKE kjøp skjærebrett fra utenlandske nettbutikker hvor du ikke kan stole på hva produktet egentlig er. Aldri igjen.

    Kjøp norsk.

    Svar
    • Godt poeng.

      I tillegg vet man aldri hva som kan være i utenlandske produkter. Mange utenlandske nettbutikker selger varene sine til Norge uten at varene nødvendigvis har blitt godkjent her. De kan inneholde mange rare stoffer som man ikke ønsker i maten sin.

      Svar
  2. Jeg giftet meg med en mann som kun hadde plastikk-skjærebrett. Selv hans aller største var laget av plastikk.

    Etter en stund forsto jeg hvorfor: han var for lat til å vaske de for hånd 😀

    Svar
  3. Saftstripen er kanskje viktigere når man skjærer frukt og grønnsaker. Det er nemlig ikke bare til kjøtt.

    Ville bare påpeke det siden jeg aldri spiser kjøtt, men kunne aldri tenke meg et skjærebrett uten en ordentlig saftstripe. Er du ikke enig i det, forfatter?

    Svar
    • Hei Lise.

      Selvfølgelig – du har et godt poeng her. Nå kalles også den stripen «kjøttstripen» for mange som spiser kjøtt – så jeg skjønner at det ble et litt for stort fokus på det i artikkelen.

      Men det er klart at den også klarer å få vekk all saften fra melon, pære og eple. 😉

      Er helt enig med deg.

      Svar
  4. Saftstripe «må» man ha hvis man lager mye kjøtt. I hvert fall når vi snakker om større kjøttstykker som kan være blodige.

    Svar
  5. Vil du si at det ALLTID er best med så stort skjærebrett som mulig? Gitt at man har kjøkkenplass nok.

    Svar
    • Hei, Hustru.

      Nei, det er ikke nødvendigvis sånn at store skjærebrett alltid er en fordel.

      Det tar blant annet mye lengre tid å rengjøre dem.

      Svar

Legg igjen en kommentar