Stor test: 7 anbefalte skjærebrett til kjøkkenet ditt

Et ordentlig kraftig skjærebrett kan holde i mange årtier hvis man vedlikeholder dem på en fornuftig måte.

I denne artikkelen skal vi vise deg de syv beste skjærebrettene som finnes på det norske markedet. Samtlige produkter i testen har blitt nøye testet. I tillegg var det en haug med skjærefjøler som ikke nådde opp til våre kriterier – og som dermed ble skrotet.

Nederst i artikkelen finner du også masse nyttig informasjon om hvorfor noen skjærebrett er bedre enn andre – og hvorfor akkurat disse 7 er anbefalt av oss i Boligmag.

Dette er mine favoritt-skjærebrett

Jeg har også funnet noen billige skjærebrett som jeg synes er gode kjøp:

Pris og kvalitet har som regel alltid en klar sammenheng når det kommer til kjøkkenutstyr. Til tross for sin lave pris, så er disse to skjærebrettene solide og store. Det er vel det man kaller et kupp.

Testvinner: Skagerak skjærebrett i Teak

Kanskje Norges beste skjærebrett – i et flott og tradisjonelt design.

 • Premium kvalitet
 • 50 cm høyde, 27 cm lengde og 3 cm tykk
 • Kan også brukes til serveringsfat
 • Dyp og fin saftstripe langs kanten
 • Solide håndtak under brettet

Hvorfor bør man kjøpe et skjærebrett i teak?

Hvis du allerede har sjekket prisen på Skagerak skjærebrettet, så forstår du at dette er et produkt av aller høyeste kaliber. Grunnen til det er veldig enkel: det er et brett som er laget i teak.

Teak er et utmerket materiale å kjøpe skjærebrett i fordi det har en helt ekstrem holdbarhet og tetthet. Med andre ord: det skal svært mye til for å lage dype riper i teak. Dette gjør at fjølen holder seg pen over lengre tid.

Mindre riper vil også gjøre det lettere å rengjøre skjærebrettet uten å stå i flere minutter og skrubbe løs med oppvaskbørsten.


Lang og svenskprodusert: Skjærebrett fra Mareld

Passer perfekt for deg som ønsker et veldig langt skjærebrett som også kan brukes som serveringsfat.

 • Ekstremt praktisk
 • Enkelt å rengjøre
 • Stor størrelse (70 x 34 x 2 cm)
 • Produsert i Skandinavia
 • Fint håndtak

I tillegg skal det nevnes at stripen du ser i midten er en såkalt mellomseparator. Denne er lagt ved slik at du kan skjære opp to forskjellige ingredienser uten at de blander seg.


Proffskjærebrett i plast: Kockens Proffskjærebrett fra Dalolinden

Det eneste skjærebrettet i plast som nådde opp til toppen i testen. Et veldig enkelt og fint produkt for deg som ikke ønsker noe alt for fancy.

 • Mye for pengene
 • Anti-skli-funksjon som gjør at det ligger helt fullstendig stille på kjøkkenbenken
 • Laget i hardplast
 • Det dannes ikke lett riper – selv om man bruker kraftige kniver
 • Kan vaskes i oppvaskmaskin


Dansk design: Ovalt skjærebrett fra Blomsterberg

Et lett og hånderbart skjærebrett som også kan brukes som serveringsfjøl.

 • 40 cm i lengde og 30 cm i bredde
 • Laget i eik
 • Tidløst design
 • Med hull som kan festes på veggen
 • Designet av en av Danmarks fremste designere; Mette Blomsterberg


Tykk og robust: Ek Skjærebrett

Den kraftigste skjærefjølen vi anbefaler i denne testen. Passer perfekt til deg som kutter mye kjøtt og fisk.

 • Kan holde i nærmest 100 år
 • Enkel å rengjøre (glatt overflate)
 • 50 cm lengde x 30 cm bredde x 4 cm tykkelse
 • Passer inn i nordiske hjem
 • Tykk og fin saftstripe/renne langs kanten


Trenger du mer inspirasjon? Sjekk ut disse bildene:


Hvorfor trenger man et skjærebrett?

Det enkle svaret er: folk trenger et skjærebrett for å kutte opp matvarer i mindre biter. Det inkluderer, men er ikke nødvendigvis begrenset til, kjøtt, fisk, grønnsaker og brød.

Enkelt konsept.

Alle mennesker forstår det.

Men det veldig store forskjeller på kvalitet på disse produktene. I de neste avsnittene skal jeg lære deg mer om hvorfor noen er bedre enn andre – og hva du bør tenke på når du skal kjøpe skjærebrett.

Gode vs dårlige skjærebrett: hva er forskjellene?

Det er mange grunner til at noen produkter kom med på listen vår – og at mange falt fra. Primært gjelder det disse fire faktorene:

1.Saftstripe
2.Størrelse
3.Hull til å henge på veggen
4.Håndtak

Kriteriene er nummerert fra viktigst (1) til minst viktig (4).

Hvorfor bør man ha saftstripe på skjærebrettet?

Fiskeslo, kjøttblod og små brødsmuler ut over hele kjøkkenbenken er et velkjent problem for mange hobbykokker.

Mange gode skjærebrett-produsenter har tenkt på dette. Derfor har de inngravert en forholdsvis tynn «grop» rundt hele skjærebrettet som skal ta i mot alt av saft fra kjøtt og fisk.

Dette er spesielt viktig for de som kutter opp mye kjøtt.

Husk at skjærebrettene er laget i et materiale som er utviklet for at det skal være lett å fjerne kjøtt- og fiskelukt. Kjøkkenbenken din er ikke det. Derfor er det en stor fordel å ha en saftstripe rundt hele skjærebrettet.


Størrelse på skjærefjølen

Hvor store kjøttstykker er det du lager? Pleier du å kjøpte et helt eller et halvt brød? Ønsker du å kjøpe flere skjærebrett ; ett som brukes til brød og et annet som brukes til grønnsaker & kjøtt?

Alle disse spørsmålene bør du tenke på før du bestemmer deg for hvilket produkt du skal kjøpe.

Skjærebrettene vi har anbefalt ligger på mellom 30 til 60 centimeter i lengde.

Hvis du går under 30 centimeter, så blir det veeeldig lite. Og går du over 65-70 centimeter, så blir det veldig dominant – og tar ofte veldig stor plass på kjøkkenbenken.

Hvis du verken er tømrer eller har mye med målestokk å gjøre i hverdagen, så kan slike tall virke litt diffuse. Et godt tips er å dra frem en linjal og måle opp på kjøkkenbenken din.


Hull å henge i på veggen

Mange har innredet kjøkkenet sitt med vegghengte festeanheng til både kniver og skjærebrett.

Dette kan være en svært romeffektiv måte å installere kjøkkenet sitt på.

Det er egentlig ikke så mye å skrive om dette temaet utenom det åpenbare: hvis du har tenkt til å henge skjærefjølene opp mot veggen, så er det viktig at det har en knagg eller et hull som kan brukes.

Jo større og tyngre et skjærebrett er, desto mindre sannsynlighet er det for at det utstyrt med et slikt hull.


Håndtak – hvor viktig er det for deg?

Et håndtak ut fra skjærebrettet gir deg mer fleksibilitet.

Ikke bare er et slikt skjærebrett lettere å «kaste rundt» på kjøkkenet når du lager mat. Det gir også mulighetene for at du kan bruke det som et serveringsbrett.

Også her er det forskjeller på store og små brett.

Det er ofte tynne, forholdsvis små skjærefjøler som er utstyrt med håndtak. Grunnen er at disse er lette nok til å holde med en hånd – selv når de har noen deilige skiver bruscetta på toppen. 🙂

Et annet argument for å kjøpe skjærebrett med håndtak er at det er lettere å vaske for hånd. Du kan holde tak i håndtaket med den ene hånden mens du bruker oppvaskbørsten med den andre.

Pris på skjærebrett – hva koster det?

 • Under 300 kr: Det finnes flusst av skjærebrett til under 300 kroner. Hvis du stikker innom nærmeste Nille, Europris eller IKEA, så kan jeg garantere at du finner noen som kanskje koster helt ned mot 100 kroner. Og det er billig. Men man får også kvalitet deretter. Disse skjærefjølene er som regel laget i plastikk eller treverk av lav kvalitet.

 • Rundt 500-800 kr: I dette prissegmentet finner man skjærebrett som kan vare i 20-30 år. Det gjelder bare å finne noe som passer sine egne behov. Vi vil kanskje gå så langt som å hevde at rundt 85-90 % av alle skjærebrett som selges på nett i Norge vil finnes i dette prissegmentet.

 • Over 1500 kr: Skal du kjøpe et skjærebrett for over 1500 kroner, så er det en stor fordel at du vet hva du ser etter. Produktene i dette segmentet er ofte laget av store og seriøse selskaper som har holdt på i en årrekke. Skjærebrettene er også ofte veldig store og dominante – såkalte «Butcher Block«, som man kaller det på fagspråket. Merk også at du må opp i over 1000 kroner hvis du skal kjøpe noe i teak eller valnøtt.

Trenger du inspirasjon til kjøkkenet ditt?

I så fall har vi skrevet flere relevante artikler du bør lese:

Tips

 • Hvis skjærebrettet ditt pleier å «rykke frem og tilbake» når du bruker det, så finnes det en løsning. Legg et håndkle under brettet – og vipps. Så er det 100 % stabilt.

 • Vær sikker på at du kjøper et brett som er stort nok til jobben som skal gjøres. Studenthjem pleier ofte å ha en liten skjærefjøl i plastikk de kjøper fra IKEA. Det ser veldig lite delikat ut å ha halve biffen liggende på kjøkkenbenken og den andre halvparten på det lille skjærebrettet….

 • Velg riktig material. Det finnes kun to reelle argumenter for å kjøpe et skjærebrett i plastikk: det er billig. Og det kan vaskes i oppvaskmaskin. På den andre siden finnes det sikkert 1000 gode argumenter for å kjøpe et skjærebrett i tre eller bambus. 🙂

Helt til slutt

Vårt siste råd er at du ikke skal ta lett på kjøp av skjærebrett.

Det er med kjøkkenutstyr som det er med klær: hvis du kjøper kvalitet, så varer det mye lengre. Vi vil heller ikke anbefale deg å kjøpe det billigste eller det minste. Hvis du ender opp med å måtte kjøpe et nytt skjærebrett etter en kort stund, så har du allerede kastet bort penger.

Vi håper at denne testen var nyttig for deg. Har du kommentarer eller spørsmål, så er kommentarfeltet under artikkel åpent.💖

Ofte stilte spørsmål

✅Hvilket materiale bør jeg kjøpe skjærebrettet i?

Vi anbefaler at du kjøper i ordentlig treverk.

Dette kan være bambus, teak, eik eller andre tre som har en hard, men myk overflate.

Det er flere grunner til at tre er det beste materiale. For det første holder slike skjærebrett i veldig mange år. I tillegg er det veldig liten sjanse for at det blir store, stygge riper i dem.

Ulempen med å kjøpe skjærebrett i tre er at man blir nødt til å vaske dem for hånd.

✅Kan skjærefjøler vaskes i oppvaskmaskinen?

Kun hvis de er laget av plastikk.

Det er anbefalt at skjærebrett av tre vaskes for hånd. Du kan fint bruke rikelig med zalo og annen såpe på dem uten at de tar skade av det.

✅Hva er det beste skjærebrettet?

I denne artikkelen har vi anbefalt de beste skjærebrettene på det norske markedet.

Samtlige produkter ble grundig undersøkt før vi testet dem. Anbefalingene gis som en kombinasjon av undersøkelsene samt dommen fra testpanelet.

8 kommentarer om “Stor test: 7 anbefalte skjærebrett til kjøkkenet ditt”

 1. Vi kjøpte et skjærebrett i bambus for noen år siden. Viste seg at det ikke var bambus allikevel.

  IKKE kjøp skjærebrett fra utenlandske nettbutikker hvor du ikke kan stole på hva produktet egentlig er. Aldri igjen.

  Kjøp norsk.

  Svar
  • Godt poeng.

   I tillegg vet man aldri hva som kan være i utenlandske produkter. Mange utenlandske nettbutikker selger varene sine til Norge uten at varene nødvendigvis har blitt godkjent her. De kan inneholde mange rare stoffer som man ikke ønsker i maten sin.

   Svar
 2. Jeg giftet meg med en mann som kun hadde plastikk-skjærebrett. Selv hans aller største var laget av plastikk.

  Etter en stund forsto jeg hvorfor: han var for lat til å vaske de for hånd 😀

  Svar
 3. Saftstripen er kanskje viktigere når man skjærer frukt og grønnsaker. Det er nemlig ikke bare til kjøtt.

  Ville bare påpeke det siden jeg aldri spiser kjøtt, men kunne aldri tenke meg et skjærebrett uten en ordentlig saftstripe. Er du ikke enig i det, forfatter?

  Svar
  • Hei Lise.

   Selvfølgelig – du har et godt poeng her. Nå kalles også den stripen «kjøttstripen» for mange som spiser kjøtt – så jeg skjønner at det ble et litt for stort fokus på det i artikkelen.

   Men det er klart at den også klarer å få vekk all saften fra melon, pære og eple. 😉

   Er helt enig med deg.

   Svar
 4. Saftstripe «må» man ha hvis man lager mye kjøtt. I hvert fall når vi snakker om større kjøttstykker som kan være blodige.

  Svar
 5. Vil du si at det ALLTID er best med så stort skjærebrett som mulig? Gitt at man har kjøkkenplass nok.

  Svar
  • Hei, Hustru.

   Nei, det er ikke nødvendigvis sånn at store skjærebrett alltid er en fordel.

   Det tar blant annet mye lengre tid å rengjøre dem.

   Svar

Legg igjen en kommentar