Slik påvirker farger oss i hjemmet

Mange ønsker gjerne å følge trender, spesielt innenfor interiør. Vi nordmenn bruker mye tid innendørs, og interiør da noe vi så klart bryr oss om. Gjennom pandemien ble det spesielt populært å pusse opp hjemme da mange hadde mye tid til overs. Likevel er det et par ting å tenke på før man finner frem malerpenselen eller tapeseringsutstyret, da fargene man velger også er med på å påvirke den daglige produktiviteten og humøret. Selv om mange ønsker å kjøre på med farger som er i stil med interiørtrender, er det alltid lurt å tenke på hva rommet du skal pusse opp egentlig skal brukes til – og hva slags stemning du ønsker å sitte igjen med i etterkant. For å gjøre det enklere for deg, har vi satt sammen en liste over hvordan ulike farger egner seg til ulike rom, og hvilke følelser man skaper i disse rommene over tid.

Farger gjenspeiler personlighet

Husk derimot at mennesker er forskjellige, og har ulike personligheter. Dette resulterer også med at vi har ulike preferanser når det kommer til farger, og guiden nedenfor er en generell guide. Avvik kan selvfølgelig forekomme. For eksempel er svart en farge som de fleste vil styre unna, men om du er en hardrocker og maler en av veggene i stua svarte, vil det kanskje stå i stil til din persona, og derfor integreres som en fordel for hjemmefølelsen du ønsker å skape rundt deg. 

Ut med minimalisme

Selv om skandinaviske hjem ofte forbindes med hvitt, hvitt og mer hvitt, er nordmenn generelt klare for å utfordre seg selv litt ekstra. Mange ønsker flere innspill av farger i hjemmene som består av hvite vegger, hvite hvitevarer og hvitt interiør, og da er det lurt å vite hva man egentlig ønsker å oppnå med de ulike fargevalgene.

Fargepsykologi 101

Rød

De fleste forbinder rød med kjærlighetens farge, men det betyr derimot ikke at soverommet blir spesielt romantisk med røde vegger. Derimot gir røde innspill ofte en oppkvikkende følelse full av intensitet. Grunnen til at f.eks. Mc Donald’s har mye rødt i interiøret sitt, er for å skape en flukt følelse: spis raskt, og forlat spisestedet raskt. I tillegg gir rødt deg også en sultfølelse. Det går hånd i hånd med konseptet til hurtigmatkjeden, og er absolutt ikke en farge du bør velge på kjøkkenet ditt. Om du derimot velger ett lite rødt innslag i interiøret, kan det gjennomføres med stil og gi eleganse til rommet.

Blå

Blåtoner er harmoniske og rolige for sjelen. De skaper en følelse av ro og kreativitet, og er et godt valg for de fleste rom som man ønsker å slappe av i – spesielt godt egnet for soverom. Det finnes selvfølgelig ørten ulike nyanser av blå, og et bad med innspill av turkis er veldig forfriskende, mens en dusere blåtone er perfekt for å skape ro på et soverom.

Gul

En fargesprakende gultone kan virkelig friske opp et rom! Enten du velger en sitrongul vegg på badet eller kjøkkenet, vil det stimulere kreativitet og oppfordre hjernen til sosiale samspill. Det vil også skape en følelse av et større rom, men dersom du går for en ordentlig fargesprakende gultone, kan det lønne seg å etterlate rom for f.eks. hvite kontraster. Da vil både det hvite og det gule se renere ut.

Grønn

Jordnære grønnfarger eller duse grønntoner er lekkert for øyet, og gir oss følelsen av å være omringet av natur. Den vil gjøre ethvert rom mer innbydende, og avhengig av hvilken nyanse du velger, kan den både være rolig eller intens. Jordnære grønnfarger egner seg godt til inngangsparti, soverom eller oppholdsrom, og står godt i stil sammen med både eldre møbler i treverk og stilrene minimalistiske møbler fra moderne tid.

Lilla

Lilla gir oss følelsen av åndelighet og kreativitet. Det er en varm farge som kan gi et romantisk og rolig preg, enten på soverommet eller i stua. Lavendeltoner er spesielt gode på soverom, kanskje spesielt sammen med et stort bilde av en lavendelåker. Det kan gi følelse av velvære og avspenning. Hvis du bruker hjemmekontor, kan lilla være med på å øke kreativiteten din mens du sitter og jobber.

Oransje

Det finnes faktisk ingen farger som er så varme og kjærlige som toner i oransje. En farge som kanskje blir litt for fargesprakende på soverom, men som egner seg godt eller i huset. Mange studier tilsier at oransje er med på å stimulere appetitten, så dette kan være en god farge å bruke på kjøkkenet. Oransje kan også være med på å oppmuntre mennesker til kontakt og sosial omgang, noe du ønsker når du vil samle barna rundt spisebordet. 

Rosa

Selv om rosa ofte assosieres med jentefarger, finnes det utallige nyanser av rosa. Det er en varm og romantisk farge, og om du velger en mer terracotta-aktig rosafarge, kan du skape et romantisk soverom uten å la det gå på bekostning av å gjøre det for feminint og barnslig. Rosa er kanskje den vanskeligste fargen å bruke, da man må finne en balanse med fargene man kombinerer den med. Hvis man gjør det riktig, vil det absolutt legge til litt ekstra sjarm og trygghet i hjemmet.

Legg igjen en kommentar