Hva er et smarthus – og er det noe man egentlig trenger?

“Hva er et smarthus?”

Det burde egentlig være ganske enkelt å svare på det spørsmålet. Men dette ganske enkle spørsmålet har en rekke forskjellige svar – avhengig av hvem du spør. Helt kort, så kan et smarthus bli definert som et hus hvor menneskelige gjøremål har blitt erstattet av automatikk og roboter. Noen blir allerede bygget inn i husets konstruksjon. Andre automatiserte systemer kan man kjøpe senere.

Det er også veldig vanlig at boligens eiere lett kan styre husets funksjoner ved hjelp av en app på mobilen, stemmekontroll eller ved hjelp av små fjernkontroller. I noen tilfeller vil også funksjonene la seg styre av seg selv gjennom kunstig intelligens. For noen huseiere kan det å kjøpe en Amazon-høyttaler være alt man trenger for å kalle hjemmet sitt for et “smarthus”.

Men det vanligste er å gå litt lengre. Da handler det ofte om å investere i en rekke forskjellige produkter, som blant annet:

 • Høyttalere
 • Kameraer både inni og utenfor huset
 • Datamaskiner
 • Smarttelefoner som kan styre forskjellige lys, etc.
 • TVer
 • Sikkerhetssystemer
 • Og mye mer.

Hva er et smarthus og hvilke fordeler gir det?

Fordeler med å ha et smarthus

 • 1. Energibesparende
 • 2. Gjør livet enklere
 • 3. Økt sikkerhet
 • 4. Man slipper rydde- og vaskejobben
 • 5. Underholdning

Vanlige smarthus-produkter

 • 1. Smart-høyttaler
 • 2. Intelligente lyspærer
 • 3. Smart varmestyring
 • 4. Ringeklokke med video

1. Spar energi på automatisk temperaturendring

Veldig mange har forskjellige motivasjonsfaktorer for å bygge ut et smarthus. Men den aller vanligste faktoren er at det er energibesparende. To veldig gode produkter er automatisk temperaturendring og aircondition/varmepumpe.

Mange har nå installert en applikasjon på mobilen sin som gjør at man kan skru på ovnene på hytta før man ankommer. Det gjør at man slipper to-tre timer med bitende kulde når man har ankommet Hemsedal. Samtidig finnes det også termostater som nå er så smarte at de regulerer seg etter utetemperaturen. På den måten reduserer man strømkostnadene betraktelig da det ikke er noe vits i å ha på en hel masse varme når utetemperaturen går opp.

2. Gjør mange aspekter av livet ditt enklere

Komfort i egen bolig er nøkkelen til et godt liv. Det mener i hvert fall vi i Boligmag.

Man ønsker alltid å være så komfortabel som mulig – og det er også et av hovedargumentene for å installere elementer som utgjør boligen din til et smarthus. Du kan starte med noe veldig enkelt. Mange begynner nå å kjøpe smarte lys. Disse kan man skru av ved hjelp av stemmen sin. Noen av de har også en sensor som gjør at de føler når noen kommer inn i rommet – og skrur seg automatisk både av og på.

Er det ikke litt kult å kunne klappe to ganger i hendene for å få lyset til å slå seg av? 🙂

3. Økt sikkerhet

Heldigvis er vi bortskjemt med lite kriminalitet når man bor i Norge. Men av den kriminaliteten som skjer, så handler mye om boliginnbrudd rettet mot privatpersoner.

ABC Nyheter kunne forholdsvis nylig avsløre at det er en sterk nedgang i registrerte boliginnbrudd i Norge. Mye av skylden skal faktisk legges på smarthus-løsninger som gjør boligen din tryggere.

For det er en rekke smarte produkter du kan kjøpe for å bedre sikkerheten i boligen din:

 • Utendørs lys med bevegelsessensorer
 • Kameraer både inne i boligen, men spesielt utenfor*
 • Ringeklokke med video slik at du alltid kan se personen som ringer på

* = Bare husk på å ha god nok kvalitet på bildene slik at de kan brukes i en eventuell straffesak. Nylig uttalte tidligere politileder Asbjørn Hansen til TV2s «Åsted Norge» at dårlig videokvalitet er med på å gjøre etterforskning vanskeligere for politiet i mange kriminalsaker.

4. Fikser rydde- og vaskejobben for deg

Hvis du ønsker å redusere tiden du bruker på husarbeid, så finnes det noen nyttige produkter for dette også. Du har helt sikkert allerede fått med deg “robotstøvsuger-bølgen” som har slått over hele verden de siste årene. Alle virker jo å ha en robotstøvsuger nå. Og det er veldig mange som er fornøyd med dem.

Men det er en rekke andre produkter som gjør ting lettere for deg på kjøkkenet også. Da vi testet ut Norges beste isbitmaskiner, så forsto vi endelig hvor tungvint prosessen med å lage isbiter i fryseren er. Tenk deg en vaskemaskin som automatisk skrur seg på når den har blitt fylt med nok klær (så slipper du å bruke skittentøyskurver). Eller et kjøleskap som automatisk bestiller melk fra Kolonial.no når den merker at melkekartongen begynner å nærme seg tom..?

5. Bedrer underholdningsmulighetene i hjemmet

Er du av typen som liker å bli underholdt av radio, TV og telefon? I så fall kan vi godt slå fast at smarthus-teknologien vil kunne gi deg et betydelig bedre liv.

Smart-høyttalere kan alltid kobles sammen med digitale assistenter som kjører på kunstig intelligens. Det vil si at de kan spille musikk, gi deg dagens ferskeste nyheter eller fortelle deg fotballresultatet mellom RBK og Brann mens kampen fortsatt pågår. Den kunstige intelligensen gjør også at du kan be om film- eller TV-anbefalinger på bakgrunn av det datamaskinen vet om dine preferanser.

Akkurat det siste punktet er kanskje litt skremmende, men faktisk utrolig nyttig! 🙂

Kjøpsguide: Dine første smarthus-produkter

Det er en lang rekke produkter som er med på å gjøre huset ditt smartere. For å få deg i gang med tankeprosessen, så har vi valgt ut en håndfull produkter som kan være interessante for deg.

Anbefalte nettbutikker

Vi kommer ikke til å anbefale produktmodeller da vi ikke har testet disse produktene selv. Men vi ønsker å anbefale tre nettbutikker som har en lang historie for å selge gode smarthus-produkter:

Og joda: vi har testet alle disse nettbutikkene, men ikke nødvendigvis produktene som vi omtaler nedover. 🙂

1. Smart-høyttaler

De aller største teknologiselskapene har satser milliarder på å utvikle gode smart-høyttalere. Dette er høyttalere som fungerer som en form for samtalepartner – hvor man kan stille spørsmål og få forholdsvis gode svar i retur.

De to aller mest kjente internasjonalt er Google Assistant og Amazon Alexa.

Vår erfaring med disse høyttalerne er at “det enkle er ofte det beste”. Noen selskaper har prøvd å ta ting et steg videre og få en kombinert høyttaler med temperaturjusteringer i rommet, etc. Det anbefaler vi ikke. Gå for noe billig – og da er enten “Amazon Echo Dot” eller “Google Nest Mini” gode alternativer.

2. Smarte lyspærer

Første steg for veldig mange når de skal utarbeide et smarthus er å kjøpe noen smarte lyspærer. Disse kan du få på nærmest alle lampebutikker i hele Norge. Dette er et produkt som har en lav kostnad, men potensielt sett sparer deg for veldig mye tid og penger.

3. Automatisk termostat tilknyttet ovnene i huset

Hva om du bare kunne justere temperaturen i alle rommene dine med mobilen? Du har èn applikasjon som styrer om du ønsker 15 grader på badet, men 20 grader i stuen? Ville ikke det vært fantastisk?

Joda. Det ville det vært. Og det er en mulighet som allerede finnes der ute.

Veldig mange smarthus- og -hytter i Norge har allerede slike løsninger installert. Det krever dog en litt større investering, men dette er ofte penger du får igjen i form av en lavere strømregning på slutten av måneden.

Video: slik fungerer en automatisk termostat4. Ringeklokke med video

Er det den sjalu eks-kjæresten som ringer på? Eventuelt en irriterende fyr fra NRK som skal sjekke om du skal betale lisensavgiften? Eller en gammel kollega du ikke orker å se?

Hvis du har video på ringeklokken, så kan du alltid sjekke hvem som prøver å komme seg inn i boligen din. Mange ringeklokker har nå også HD-kvalitet på kameraet. I tillegg er flere av de utstyrt med en mobil-applikasjon slik at du kan slippe folk inn uten å måtte reise deg fra sofaen.

Siste ord

Et smarthus er altså et hus som består av en rekke løsninger som gjør hverdagen enklere for de som oppholder seg i boligen. Dette kan enten være energibesparende tiltak som gjør strømregningen billigere. Men det kan også dreie seg om produkter som frigjør tid fra husarbeid – som for eksempel en robotstøvsuger.

Men et smarthus trenger ikke nødvendigvis kun ha praktiske formål. Det er også en rekke underholdningstilbud som blir ti ganger lettere å bruke ved smarte teknologiske løsninger.

Har du et smarthus – eller noen spørsmål/kommentarer til artikkelen? Kommentarfeltene våre er alltid åpne, og vi svarer så raskt vi ser kommentaren din. 🏡

4 kommentarer om “Hva er et smarthus – og er det noe man egentlig trenger?”

 1. Jeg tror ikke folk forstår hvor smarte husene våre kommer til å være om noen år. Greit, nå er det noen begrensninger. Mange bruker bare Alexa/Google Home. Typiske høyttaler-produkter som spiller sanger for deg eller sier noe om været ute. Andre har en ovn som skrur seg på i løpet av morgenen. I tillegg kommer jo Netflix-anbefalinger på toppen av det.

  Men jeg tror vi kommer til å se følgende funksjoner mer og mer de neste årene:

  – Kjøleskap som automatisk bestiller mat for deg.
  – En grillovn som kan skru seg på og av med mobilen.
  – Eventuelt at ovnen skrur seg av akkurat når Grandiosaen er perfekt stekt.
  – Dører som automatisk åpner seg når man nærmer seg dem.

  Svar
  • Dører som åpner seg automatisk er faktisk genialt! Spesielt hvis man har et spedbarn på armen og skal inn på badet for å skifte bleie! 😉

   Det blir jo litt som glassdørene som står plassert ved inngangen til store kjøpesentre, hehe.

   Svar
 2. Det siste jeg skal ha i huset mitt er en elektronisk gjenstand fra Amazon eller Google som vet hva jeg sier hele tiden. ser dere ikke at dette kan være sinnsykt farlig?

  Dere vet allerede hvor mye Google og Amazon lagrer av personlig data. Hvis de også skal høre på samtalene våre så er det heeeeeeeeeeeeeeelt krise

  Svar

Legg igjen en kommentar