Takvifte test: 7 effektive modeller til hjemmet

En takvifte er mer effektivt enn du kanskje tror. Har du et stort rom som skal kjøles ned på en effektiv måte, så finnes det nesten ikke noe bedre alternativ. Det gjelder spesielt i sommemånedene for oss her hjemme i Norge.

Samtidig kan en fin takvifte gi et godt design i rommet ditt. Det skal vi komme litt mer tilbake til lengre ned i testen.

Med denne forbrukertesten ønsker vi å gi våre lesere en enkel jobb med å velge riktig modell. Mange kjøper feil takvifte. Butikkansatte i Norge har ofte veldig lite kunnskap om denne sesongvaren. Nettopp derfor har vi gjort jobben med å undersøke hele det norske markedet. Deretter har vi listet opp de syv beste produktene i denne nisjen.

Om du skal kjøpe deg en takvifte, anbefaler vi disse nettbutikkene: Lampegiganten og Lampemesteren.

Vinnere av vår takvifte-test

Nedenfor ser du en oversikt over våre 7 anbefalte produkter. Skulle du ha et behov for å lese mer om hver enkelt før du bestemmer deg, så kan du scrolle nedover i artikkelen.

#Produkt
1Titanium Takvifte – vår favoritt!
2Corinna Takvifte med Lys – Fargerik og barnevennlig
3Harstad Takvifte – Med LED-belysning og ramme i krystall
4Formentera Takvifte – Med fjernkontroll og et moderne designuttrykk
5Aeratron Takvifte – Produsert i miljøvennlig mørkt tre
6Lissiana LED-takvifte – Laget i hvitt stål
7Turbo Swirl Klassisk – Med 10 års garanti fra produsenten

1. Titanium Takvifte – vår favoritt!

Vår testvinner er en klassisk takvfite med gode funksjoner. Dette er en av bestselgerne på det norske markedet.

Med god grunn.

 • Veldig enkel å bruke; fine instruksjoner.
 • Svært praktisk å ha hjemme.
 • Viften tilbyr god rekkevidde og kjøler ned rommet effektivt.
 • Lyset fungerer like godt som en vanlig taklampe.
 • Passer like godt på kontoret som i privatbolig.
 • Kommer med fjernkontroll.

Takviften kalt «titanium» er riktignok ikke laget av titanium. Men den er både lekker og svært brukervennlig. Det hvite utseende gjør at mange som har lys bolig (og spesielt de som har hvitt tak) går for denne modellen.

God sirkulasjon

Til tross for svært god energimerking (A++), så gir Titanium Takvifte deg svært gode forhold innendørs. Både når det kommer til belysning og lufting.

Denne takviften har en rekkevidde på hele 25 kvadratmeter. Når vi sammenligner dette med konkurrerende produkter, så er dette svært bra. Titanium er en av modellene på det norske markedet som har den største rekkevidden. Dette gjør modellen svært populær blant folk som har store stuer eller større kontorfellesskaper.

Mange gode funksjoner

Vår favorittfunksjon er det som kalles «glidebryter». Dette betyr at du både kan få viften til å dreie med og mot klokken. Ved såkalt «tilbakeløp», så vil Titanium faktisk kunne varme opp rommet ditt.

Derfor er det mange som bruker takviften til oppvarming om vinteren.

Dog er ikke varmen du får fra en slik sirkulasjon nok til å fungere som en primær varmekilde.

Fjernkontroll følger med og er lett i bruk.

God energimerking og fin belysning

A++, som nevnt tidligere, er en henvisning til hvor mye strøm takviften bruker når den er i bruk. Mange nordmenn er naturligvis opptatt av å holde strømkostnadene nede.

For sikkerhets skyld: A++ er det beste du kan få.

Vi må også snakke om lyset. Lysstyrken er ufattelig god. Og det er verdt å nevne at takvfiten ikke gir et klassisk ubehagelig «kontorlandskap-lys» som svir i øynene. Den jevne lysfordelingen sikrer at du lyser opp hele rommet – uten å bruke for mye strøm. Praktisk.


2. Corinna Takvifte med Lys – Fargerik og barnevennlig

Da vi skulle kjøpe takvifte til barnerommet i leiligheten, så var vi ikke i tvil. Corrina er en funksjonell og spennende variant.

I tillegg vil utseendet nok falle i smak hos de aller fleste barn under 8 år.

 • Samtlige av «propellene» kommer i ulik farge.
 • Bruker veldig lite strøm.
 • Kan justeres til tre ulike hastigheter.
 • Barnevennlig utseende.
 • Produserer ikke særlig mye støy.

Før du trykker på knappen «Sjekk prisen», så kan vi avsløre noe. Prisen er lav.

Denne morsomme takviften er både økonomisk og lekker. De forskjellige fargene gjør at den passer perfekt til barn. Samtidig vet vi at barnerom neppe er de største i huset. Med en kapasitet på 15 meter, så vil du etter all sannsynlighet kunne kjøle ned rommet kjapt.

Tre ulike «moduser»

La oss være ærlige. Det er ikke like varmt om sommeren i midten av april som det er i månedsskiftet mellom juli og august. Ulike temperaturer krever ulike løsninger. Med sine tre ulike hastigheter kan du alltid justere nivået slik at barnet får et behagelig inneklima.

Viften justeres ved hjelp av en trekkbryter.

Lampe med OK lys

Lyset som kommer ut fra takviftens lampe er ikke det skarpeste på markedet. Her har nok produsenten valgt å kompensere litt. Til tross for gode funksjoner, så kunne kanskje lampen vært litt bedre.

Samtidig er det verdt å nevne at Corinna takvfite kan brukes både på sommer- og vinterstid. Dette er nemlig en vifte som både kan varme opp og kjøle ned rommet. Dette er en funksjon du kan endre på vifteboksen.

For deg som innreder barnerommet på budsjett

Mange barneforeldre er godt kjent med at produsenter ofte tar seg godt betalt når det kommer til «barneprodukter». Heldigvis slipper du å oppleve noe sånt med Corinna. Dette er en takvifte som er utrolig lavt priset. Når du ser hvilke flotte funksjoner du får, så forstår du at du kan gjøre et kupp.

Det er veldig enkelt å sammenligne Corinna med andre «profesjonelle modeller» på markedet. Viften er like god – og prisen lavere. Samtidig må vi si at lysstyrken kunne vært litt bedre.


3. Harstad Takvifte – Med LED-belysning og ramme i krystall

Først ble vi sjarmert av at viften delte navn med en nord-norsk by.

Deretter ble vi sjarmert av det vakre utseende og den fine LED-lampen.

 • Prydet med en elegant krystallramme.
 • Den tilhørende LED-belysningen kan dimmes.
 • Lyset gir deg også ulike fargevalg.
 • Selve viften kan justeres til å gå på ulike hastigheter (3 i tallet).
 • Fungerer kun til nedkjøling om vår og sommer (ingen oppvarming).

Harstad er en takvifte som har blitt utviklet med tanke på et moderne design. Den flotte krystallrammen er både unik og lekker. Om du skal gi boligen din et luksuriøst preg, så finnes det vel knapt noe bedre alternativ der ute.

Men Harstad er mer enn bare et vakkert ytre. LED-lampen som er plassert rundt takviften er av svært god kvalitet.

Unikt design

Det er veldig lett å snakke om produktdesignet når man omtaler Harstad takvifte. Der de fleste ønsker å snakke om utseende, så vil heller vi fokusere på funksjonene.

En tradisjonell takvifte har et lys i midten og store propeller som går ut på sidene. Harstad er annerledes. Her er vifte-funksjonen plassert i midten – og lyset plassert i en sirkel rundt viften. På den måten kan man nesten si at dette er mer en taklampe enn en takvifte.

Det er en konklusjon som er lett å komme frem til når man ser bilde av produktet.

Godt og dimbart LED-lys

Et annet argument for at dette er «mer en lampe enn en vifte» er kvaliteten på belysningen. LED-lampen kan dimmes. Det vil si at den fungerer som en høyt funksjonell LED-lampe i absolutt høyeste kvalitet.

Antall watt? Det ligger på 40 – noe som gir en god og sterk belysning til hele rommet.

Til tross for at viften kan justeres i tre hastigheter, så er det LED-belysningen som stjeler shower. Lyset kan ikke bare dimmes. Det gir deg også mulighet til å skifte farge. På den måten kan du gjøre rommet ditt grønt, rødt eller gult kun ved hjelp av en knapp.

Vår dom

Harstad takvifte er en taklampe som tilfeldigvis har en vifte i midten. Dog vet vi at mange faller for estetikken når de skal kjøpe interiør. Nettopp derfor får produktet en fortjent tredjeplass i vår «takvifte»-test.

Dette er et produkt du kan plassere i alle rom i hele huset. Viften tillater ikke tilstrømming av varmluft. Det gjør at de aller fleste utelukkende bruker viftefunksjonen om sommeren.


4. Formentera Takvifte – Med fjernkontroll og et moderne designuttrykk

Formentera er selve definisjonen av uttrykket «moderne takvifte». Fjernkontroll, et flott designuttrykk og god belysning er bare noen av ingrediensene modellen kan tilby.

Vi elsker den. Men vi anerkjenner at prislappen er rimelig heftig.

 • Perfekt for de som eier et moderne skandinavisk hjem.
 • Styres ved hjelp av en tilhørende fjernkontroll.
 • Motorbladene kan «flippes» for å gi viften et helt nytt utseende.
 • God energieffektivitet.
 • Premium modell som kommer til en premium pris.

Har du lyst til å «freshe opp» hjemmet ditt med en moderne takvifte, så har du kommet til rett produkt. Formentera har – som tidligere nevnt – et utrolig lekkert design. Hele poenget med viften er at den skal «gå i ett» med designet i hjemmet ditt.

For la oss være ærlige. Ingen kjøper en vifte fordi den skal være så ufattelig lekker. Alle tenker på funksjonalitet.

Nettopp derfor er det herlig å se en modell som både er pen å se på – men også veldig funksjonell.

Brukervennlig fjernkontroll og strømbesparende

For god funksjonalitet – ja, det har Formentera. La oss først begynne med energieffektiviteten. Den er klassifisert som «A++». Dette er det aller beste på EU-skalaen. Med andre ord: du kan bruke viften over lengre perioder uten å måtte bekymre deg for høy strømregning.

Dette til tross for at du både bruker lys og vifte samtidig.

God viftekapasitet

Til tross for lavt energibruk, så ligger kapasiteten på hele 25 kvadratmeter. Om du ikke ønsker å blåse «fullt ut», så kan du justere viften. Formentera lar deg justere hastigheten på de tre motorbladene i tre ulike hastigheter.

Fjernkontrollen er lett å bruke. Du kan enkelt stille inn ulike justeringer for både lys og vifte. En funksjon mange liker er den såkalte «inverse funksjonen». Dette betyr at viften lar deg blåse varmluft om vinteren.

Vår dom

Etter vår bedømming kan vi kjapt si at dette er en av de mer brukervennlige takviftene på markedet. Det moderne utseende er det mange som forelsker seg i. Fjernkontrollen er utrolig praktisk og lett å forholde seg til. I tillegg bruker Formentera lite strøm.

Men prisen er høy. Veldig høy. Det finnes helt sikkert 500 billigere modeller på det norske markedet. Så hvis du først går for denne modellen, så skal du virkelig ønske det.


5. Aeratron Takvifte – Produsert i miljøvennlig mørkt tre

Aeratron er en vifte som passer veldig godt for deg som ønsker en behagelig og rustikk stemning hjemme.

Det miljøvennlige mørke treet på bladene passer definitivt best når den er plassert mot et mørkt tak.

 • Et utseende som passer veldig godt på hytta.
 • Produsert i høykvalitets-materialer.
 • Kan justeres i 6 ulike hastigheter, noe som er fryktelig mye!
 • Kommer ikke med lampe.
 • Miljøvennlig.

Aeratron er en takvifte som skiller seg fra konkurrentene på mange måter. Og vi snakker ikke bare om at det skiller seg ut positivt.

Men la oss begynne med det positive. Bladene er laget av tre. For det første gjør dette viften forholdsvis tung. Men det gir først og fremst et utrolig lekkert minimalistisk uttrykk. Alt i alt er materialvalget både modig og interessant.

Kommer uten belysning

Hele 6 av 7 av våre anbefalte takvifter kommer med integrert lampe. Det sier noe om industri-standarden. Man kan nesten ikke introdusere en effektiv takvifte på det norske markedet uten at den kommer med belysning.

Men Aeratron tar oss tilbake til de gode gamle dager. Det mørke treet er helt åpenbart laget for å passe inn i hjem som har en litt «gammeldags stil». Nettopp derfor mener vi at dette er en takvifte som passer perfekt til hytta på fjellet.

Med fjernkontroll og seks ulike hastigheter

Aeratron kompenserer utmerket for manglende belysning ved å tilby seks ulike hastigheter. Det gir en ufattelig god presisjon til å justere inneklimaet akkurat slik du ønsker. Om du fryser om vinteren, så kan du dra nytte av den reversible motoren. Den sikrer deg nemlig at du også kan få varmluft-strømming om vinteren.

Fjernkontrollen følger med. Og den er veldig enkel å bruke.

Oppsummering

Aeratron er en ganske simpel takvifte uten særlig mange funksjoner. Samtidig har den et så fantastisk utseende at vi vet at mange nordmenn elsker den.

Vi mener ofte at belysning er viktig. Man er nødt til å kompensere med annen belysning hvis man går for Aeratron. Samtidig er det en takvifte vi anbefaler. Nå som miljøkampen blir viktigere og viktigere, så gjør det heller ingenting å fylle huset sitt med miljøvennlig tre.


6. Lissiana LED-takvifte – Laget i hvitt stål

Lissiana har et veldig enkelt design som passer inn i de fleste hjem. Samtidig er lampen/viften laget i hvitt stål – noe som er nærmest unikt.

Dog bruker Lissiana mye strøm

 • Energieffektivitet klasse A.
 • LED-lys.
 • Kommer med fjernkontroll.
 • Kapasitet på 15 meter.
 • Godt lys og helt OK vifte.

Lissiana er en annen modell som helt klart har sin store styrke i lyset. LED-lyset justeres veldig enkelt med fjernkontrollen. Lyset kan også dimmes.

Når du ser på produktbildet, så ser du egentlig bare en taklampe. Men innerst finnes det en vifte som kan gi en lufthastighet på 5,1 meter i sekundet. Dog er ikke viften en av de sterkeste. Og når både lys og vifte er i gang, så bruker Lissiana mye strøm.

Produsert i stål

Det høres kanskje ikke ut som dette er den beste takviften på markedet. Akkurat det kan vi vel slå fast med en gang.

Samtidig vet vi at veldig mange forbrukere bryr seg om holdbarhet. Lissiana er produsert i hvitt stål, noe som tyder på at den kommer til å vare i veldig lang tid. LED-lyspære er inkludert i pakken.

Monteringsjobben er også veldig enkel.

Vår dom

Lissiana er en takvifte for deg som trenger mer lys enn kulde. Luftstrømmen er forholdsvis svak og gir kun en kapasitet på 15 kvadratmeter. Med andre ord: viften klarer kun å kjøle ned forholdsvis små rom.

LED-belysningen på Lissiana er både dimbar og veldig god. Pæren som følger med, gir en varm belysning i hele rommet. Samtidig er det nettopp denne gode lampen som gjør at viften trekker mye strøm. Vi i Boligmag er ikke altfor glad i elektroniske produkter som har energiklasse «A».


7. Turbo Swirl Klassisk – Med 10 års garanti fra produsenten

Turbo Swirl er en takvifte som skiller seg ut fra konkurrentene på mange måter. Her får du med seks rotorblader – og viften er både funksjonell til kald- og varmluft.

Prisen er heller ikke så verst.

 • Liten kapasitet på 12 kvadratmeter.
 • Viften er produsert i lønnetre.
 • Westinghouse gir egen 10 års garanti på feil i motoren.
 • Kan rotere både forover og bakover, noe som også gir mulighet for varmluft.
 • Beste energiklasse (A++).

Turbo Swirl kommer langt ned på listen vår på grunn av sin manglende kapasitet. Dessverre kan den bare kjøle ned et rom som er 12 kvadratmeter.

Dette er betydelig mindre enn en gjennomsnittlig norsk stue.

Flotte funksjoner og gode fordeler

Samtidig skal vi ikke avskrive denne takviften helt. Estetisk sett er det veldig lite å utsette på Turbo Wirl. De fleste kan vel være enige om at viften er ufattelig flott.

Men det stopper ikke der. Turbo Swirl bruker lite strøm. Det kan illustreres ved at produktet har fått energiklasse «A++» på Eu-skalaen.

Til slutt kan vi også nevne garantien. Produsenten Westinghouse har selv gått ut og gitt 10 års garanti på feil ved motoren. Det kommer godt med.

Ulemper – kapasitet og lyspære

Vi i Boligmag må også være ærlige når det kommer til produktets ulemper. Turbo Swirl gir mulighet for lys – men lyspære følger ikke med. Tommel ned.

Det er veldig sjelden at disse produktene selges uten lyspære.

Samtidig er kapasiteten på 12 kvadratmeter veldig liten. Hvis du har en stue av normal størrelse, så må du minst ha to av disse takviftene for å få en normalt kjølende effekt.


Er du redd for hvordan takviften skal passe inn i boligen din? Her er noen bilder til inspirasjon:


Hvorfor trenger man en takvifte i Norge?

Mange forbinder takvifte med Syden og USA. Men det er mange grunner til at nordmenn bør investere i en.

Her er noen av fordelene du får:

 • Om sommeren har du behov for effektiv gjennomstrømming av luft i boligen.
 • Du slipper å ha oppe vinduer og dører for å få gjennomtrekk.
 • Mange av takviftene er utstyrt med en lampe – som også gjør dem brukbare om vinteren.
 • Sammenligner du med varmepumpe, så vil en takvifte koster godt under en tredjedel.
 • Du kan få kjøpt viftene i nær sagt alle forskjellige design (også barnevennlige).
takvifte hvit

Våre testkriterier og andre viktige ting å tenke på

Når du kjøper interiør, så må du tenke på to ting. Det viktigste er å vite hvilket behov du har.

Når skal takviften brukes – og hvilken effekt ønsker du?

Husk at noen av takviftene kommer med ekstrafunksjoner som lys og et barnevennlig design. Nedenfor ser du en liste over de kriteriene vi har brukt for å vurdere produktene i denne testen.

Energieffektivitet

EU har satt en standard på elektroniske produkter for hvor energieffektive de er. Det vil si: hvor mye strøm maskinene bruker når de er påskrudd. Elektronikk som selges i Norge pleier å følge denne standarden.

Skalaen kjenner du til: alfabetet. «A» betyr at viften bruker lite energi – og «G» er det dårligste. I og med at slike takvifter som regel står på «hele sommeren», så er det fint å legge merke til energimerkingen.

Ekstrafunksjoner

Mange tenker at en takvifte er en flypropell-lignende konstruksjon som går i sirkulære bevegelser. Men neida – noen av modellene er betydelig mer avanserte enn som så.

For det er flere av takviftene som selges i Norge som er utstyrt med belysning. På den måten kan viften erstatte taklampen.

I tillegg er noen vifter utstyrt med en «vintermodus» og «varmluftmodus». Førstnevnte funksjon betyr at viften hjelper med mindre tørr luft innendørs om vinterne. Varmluftsirkulasjon fungerer nærmest som en varmepumpe. Det vil si: viften kan faktisk fungere som en varmekilde fra taket – noe som ofte er veldig effektivt.

Kapasitet

Hvis du skal kjøle ned en stor stue på 60 kvadratmeters areal, så skal du kjøpe en av de kraftigste modellene. Det er veldig stor forskjell når det kommer til kapasitet på takviftene som selges i Norge. Om du skal kjøle ned et større rom, så anbefaler vi nesten at du kjøper to stykker.

Som regel vil ikke selv de kraftigste viftene i vår test klare å dekke mer enn 40 kvadratmeter alene.

Utseende og design

For mange nordmenn handler interiør om estetikk. Man ønsker at det ser fint ut hjemme. I utgangspunktet kan designet på de «klassiske» takviftene være stygge. Mange modeller ser kliss like ut som de gjorde på 90-tallet.

Men det finnes en del modeller på markedet som faktisk ser både anonyme og stilige ut. Det viktigste er at du finner en som går «i ett» med resten av interiøret ditt. Det gjelder både om du kjøper takvifte til kontoret og til privatboligen.

Prislappen

Som med alt annet interiør, så er det store forskjeller når det kommer til pris. Takvifter kommer helt ned til 1000 kroner – og opp til godt over 10,000.

Mitt råd er å sette et budsjett. Og hold deg til det.

Det finnes så mange ulike modeller på markedet at du ikke trenger å kompensere prismessig. Har du et budsjett på 5000 kroner, så skal du ikke la deg friste av å kjøpe en super-fancy modell til 8000 «bare fordi den er fin».

Støynivå

Noen vifter støyer mer enn andre. Ingenting er mer irriterende å høre «dure-lyd» når man sitter og konsentrerer seg.

Nettopp derfor er det viktig at takviftene har et lavt støynivå. I mange tilfeller er desibelnivået oppgitt i nettbutikken du handler fra.

takvifte

Holder du på å fikse interiøret ditt hjemme?

Det kan være en god idè å oppdatere boligen sin noen ganger. Vi i Boligmag har nærmest et manisk forhold til det å pusse opp hjemme.

Heldigvis har det ført til at vi kan presentere en rekke gode forbrukertester. Her er noen av våre mest populære interiør-tester:

Helt til slutt

I denne testen har vi vurdert ulike takvifter som selges i Norge. Vi vet at det finnes titusenvis av modeller på markedet. Og det kan være greit å få litt «profesjonell hjelp» til å ta et godt valg.

Nettopp derfor anbefaler vi at du leser beskrivelsene nøye før du bestemmer deg.

Det viktigste er at du finner en modell som passer ditt behov. Vi har nemlig nettopp gått til innkjøp av en flott takvifte til Boligmag-kontoret. For vår del var det viktig å kjøpe noe som var lydløst. Vi ønsker ikke å bli tvunget til å sitte med lydisolerende hodetelefoner når vi er på kontoret. I tillegg var det viktig at viften var kraftig. Kontoret vårt ligger på rundt 40 kvadratmeter – så vi trengte en av de kraftigste modellene.

Det er nettopp denne tankegangen du selv bør ha når du sjekker hvilke produkter som er på markedet. Som du skjønner, så er det ikke sikkert at vår testvinner passer for deg. Men da må du i hvert fall velge en annen modell basert på en behovsanalyse du gjør av din egen situasjon. Så skal nok ting ordne seg.

Ofte stilte spørsmål

🔆Hvordan velger jeg riktig takvifte?

Det å velge riktig takvifte handler ikke bare om å finne riktig design eller farge. Veldig mange nordmenn overvurderer det estetiske. De faktorene du bør sjekke er: desibel (hvor lydløs er modellen?), pris samt diameter.

I tillegg må du sjekke at viften kan klare å kjøle ned hele rommet den skal plasseres i.

🔆Hvilken effekt kan man forvente av en takvifte?

En takvifte kan både kjøle ned og varme opp et rom. Dette skjer via noe som kalles “The Wind chill effect” – altså på engelsk.

VIften vil ikke justere ned temperaturen i rommet. Innendørstemperaturen vil holde seg stabil. Men en vifte vil hjelpe med at de som oppholder seg i rommet vil FØLE seg kaldere.

🔆Bør man kjøpe en modell med 4 eller 5 blader?

Hovedforskjellen på 4 og 5 blader er utseende. Men det finnes også små funksjonelle forskjeller. En 4-blad-vifte vil klare å dytte litt mer kjølig luft rundt i rommet da det er større distanse mellom bladene.

I tillegg handler det om vekt. Fem blader er – kanskje ikke overraskende – tyngre.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar