Thaimat – Alt du må vite om det thailandske kjøkken

I følge Flysmart24.no, er Thailand det absolutt heteste turistmålet for oss nordmenn. Deilige kritthvite strender, et tropisk klima – og ikke minst verdens beste mat!

Selv har jeg brukt de to siste årene på å bo i Thailand (Bangkok & Chiang Mai). Hver bidige dag i løpet av de to siste årene har jeg spist lokal mat. Ingenting slår Thaimat når det kommer til styrke og smak.

Nettopp derfor anser jeg meg som en «ekspert» innenfor faget.

Og jeg ønsker å lære Boligmags lesere om mye av det jeg har lært gjennom samtale med thailandske kokker.

I denne artikkelen skal vi (blant annet) gå gjennom:

  • Enkle matretter fra Thailand som det er lett å lage på et norsk kjøkken.
  • Hvilke matretter du bør prøve når du bor i Thailand.
  • De beste kokebøkene for å lære seg å lage autentisk thaimat.
  • En innføring i hvilke råvarer du MÅ ha for å lage ekte thaimat.
  • Samt noen videoer som viser ekte thai-kokker briljere på kjøkkenet.

Er du klar til å lære noe nytt om det thailandske kjøkken?

Da går vi bare i gang! 🙂

thaimat

Thaimat – hva er det?

Det er en ganske vanskelig oppgave å beskrive Thaimat på noen få avsnitt. Det thailandske kjøkken er komplekst, variert og spennende.

Men vi kan begynne med å forklare hvor de fleste thairettene har fått sin inspirasjon fra. I og med at Thailand geografisk ligger nære India, Malaysia og Indonesia, så benyttes veldig mange av de samme råvarene i thaimat som i nærliggende land.

Samtidig er det viktig å påpeke at thaimat går for å være betydelig mer sofistikert og komplekst enn for eksempel indonesisk mat.

thailandsk mat

Styrke – er det bare masse sterke chili-retter?

Det er en myte at all thaimat er sterk mat.

For eksempel benytter thaiene seg i stor grad av kokosmelk og sitrongress. Dette er to ingredienser som gir en henholdsvis mild/søt og mild/sur smak på rettene.

Thaimat omtales ofte som «velbalansert». Det vil si at chilistyrken i stor grad blir jevnet ut fra andre mildere ingredienser.

Samtidig er det ingen tvil om at du kan få sterk mat i Thailand!

marked i Bangkok, Thailand

Ferske råvarer og lite prosessert mat

Hvis du noen gang går på en ekte Thai-restaurant, så vil du etter all sannsynlighet si noe sånt som:

«Oj sann, dette var ferske råvarer!»

For Thaiene har en klar tradisjon om å bruke krydder, kjøtt og andre råvarer rett fra naturen. Spesielt kjennetegnes thaimat av å være en god blanding urter/krydder sammen med ferskt kjøtt. Dette gir et smaksinntrykk som er forholdsvis kraftig – uten at det er ubehagelig sterkt, surt eller søtt.

En klassisk thairett vil dermed inneholde litt søte, litt sure og noen bitre smaker. Det er nettopp denne unike kombinasjonen som gjør at thaimat kan være vanskelig å lage for nybegynnere.

reker til middag, Chiang Mai, Thailand

Klassiske retter fra det thailandske kjøkken

Litt lengre ned i artikkelen vil jeg gi deg en introduksjon til mine tre favoritt-retter i Thailand.

Men det kan være greit å begynne å fortelle hva Thaiene selv elsker. Tom Yam Kung er en chilibasert suppe med reker. Suppen inneholder også koriander, lime og sitrongress. Dette gjør at Tom Yam Kung er både forholdsvis sur og sterk.

Khai Niao er det lokale navnet på kleberis. På engelsk omtales det som «sticky rice». Kleberis serveres veldig ofte sammen med søte frukter, som mango. I tillegg brukes Khao Niao i veldig mange desserter.

Som Tam er det thailandske navnet på papaya-salat. En papayasalat består av grønnsaker, chili og diverse frukter. I tillegg går Som Tam for å være ufattelig sterkt hvis du bestille det på den klassiske thai-måten.

Thaiene har også en forkjærlighet for desserter. Vi har tidligere vært inne på Khao Niao Tad – som er en søt versjon av kleberisen. Videre er det mange, spesielt på landsbygda i Thailand, som lager Gui Daak; som er en søt banandessert med honning på toppen.

Derfor er Thaimat så godt (video)



De beste thaioppskriftene – Mine 3 favoritter

Jeg har plukket ut tre veldig solide thairetter som er forholdsvis enkle å lage hjemme i Norge.

Det skal sies at de aller fleste oppskriftene fordrer at du har en innvandrerbutikk tilgjengelig i nærheten av der du bor. Eventuelt har jeg også sett at større butikker som Meny pleier å ha en del eksotiske råvarer.

1. Tom Kha Gai med kylling (suppe)

Tom Kha Gai er en autentisk thairett. Originalt består suppen av en hel kylling, men i Norge er det vanligst å bruke kyllingfilet.

Suppen har også en forholdsvis mild smak på grunn av kokosmelken.

Anbefalt oppskrift på nett:

Video – Slik lager du Tom Kha Gai kyllingsuppe hjemme på et vestlig kjøkken



2. Thai Moo satay (Satay kyllingspyd med peanøttsaus)

Hvis du bestiller «den vanligste retten du har» på et hotell i Bangkok, så får du det vi kaller «Kylling Satay».

I Thailand heter det «Thai Moo Satay». Og retter består av peanøttsaus, samt kyllingbiter trukket over et spyd.

Vår anbefalte oppskrift på Satay:

Video – Slik lages autentisk kylling-satay i Thailand

Er du litt nysgjerrig på hvordan den mest kjente thairetten smaker?

I denne videoen går en ekspert gjennom hvordan du kan få til Thai Satay på eget kjøkken:



3. Tom Yum Goong – Klassisk Tom Yum-suppe med scampi

Thaimat kan være så mangt. For oss som elsker sjømat, så kan scampi-suppen Tom Yum Goong falle i smak.

Denne smakfulle suppen er ofte ganske sterk på smak (mye chili) og inneholder en del sitrongress for en litt sur ettersmak.

Anbefalt oppskrift på Tom Yum Goong:

Video – Så enkelt lager du kremete Tom Yum Goong



Hvilket utstyr trenger jeg til å lage thaimat hjemme?

Når du så denne overskriften, så tenkte du kanskje:

«Å nei, skal de ha oss til å kjøpe masse nytt utstyr for å lage thaimat?»

Neida.

Fortvil ikke.

Det er veldig lite spesialutstyr som skal brukes til å lage ekte thaimat. Jeg vil faktisk anslå at du har 95 % av alt utstyr på ditt eget kjøkken nå. Og de resterende 5 % kan du selv velge om du ønsker å kjøpe. Hvis du ikke ønsker å investere i noe nytt utstyr, så er det helt fint.

Du finner nok mange gode erstatninger blant det utstyret du allerede har på eget kjøkken.

thailandsk nuddelsuppe

Utstyrsliste

Her er de tingene du MÅ ha for å lage ekte thaimat på kjøkkenet ditt:

  • En stor jerngryte. Som du har fått med deg, så består det thailandske kjøkken av en rekke supperetter. Dette inkluderer blant annet Gaeng og Tom Yum Goong. Selv anbefaler jeg sterkt at gryten er laget av jern – i og med at varmen fordeles bedre i en jerngryte. På den måten kan du være sikker på at alt av ingredienser i suppen blir ferdig på mer eller mindre samme tidspunkt. Du kan lese mer om vår «jerngryte-test» ved å klikke her.

  • En morter. Riktig sammensetning av krydre og urter er alfa & omega for å lage god thaimat. Derfor trenger du en veldig god morter. Når du vandrer rundt i Thailands gater, så ser du eldre damer sitte og knuse krydderurter på nær sagt hvert gatehjørne. Hvorvidt du kjøper en morter av treverk eller stein, er egentlig ikke så farlig. Om du trenger en ny morter, så kan du sjekke ut utvalget hos enten Kitchn.no eller Bakeren&Kokken.no.

  • En stor wokpanne. Med en wokpanne kan du i løpet av få minutter fritere eller koke ferske grønnsaker. I og med at friterte grønnsaker er en stor del av Thailands matkultur, så forstår du kanskje hvorfor du bør ha en god wok? Sjekk ut Boligmags store wokpanne-test ved å klikke på denne lenken.
Wok thailandsk mat

Thailandsk spesialutstyr du kan vurdere å kjøpe (for spesielt interesserte)

  • En egen kniv (miit muu). Hvis du virkelig skal slå på stortromma, så kan du kjøpe en egen thailandsk kokkekniv. Disse knivene går under navnet miit muu på thai. Selv har jeg brukt mine vanlige, japanske kokkekniver når jeg lager thaimat. Og skal jeg være ærlig, så ser jeg på det som overflødig å investere i en egen kniv for å lage denne type mat.

  • Papaya-skreller. Det finnes egne verktøy som hjelper deg med å skrelle papaya mer effektivt. Men dette er et så primitivt og merkelig redskap at jeg selv aldri har sett behovet for å investere i det.

Thaimat – hvordan bestille på restaurant?

thailand restaurant i Norge

De nedenstående avsnittene gjelder BÅDE for thai-restauranter i Norge og Thailand.

Tro meg: jeg har bestilt en god del på thai-restaurant.

Når thailandske restauranter får en «farang» (utlending) på besøk, så antar de umiddelbart at du ikke kan spise sterk mat. Hvis du ønsker chili, så må du be spesifikt om det. På thai kalles chili for «prik».

Hvis du ikke spør, så vil du få det som kalles «Thaimat for nybegynnere». Med andre ord: det vil være ganske mildt og smakløst.

Her i Norge vil du nok få valget mellom å få maten servert som «mild, medium eller sterk». Er du i tvil, så bør du starte med mild. Vanligvis betyr «mild» at det ikke er noen form for chili i maten.

thai-restaurant Norge

Bonus: Thai-restauranter i Norges største byer som serverer autentisk thaimat

Det er ikke mange thai-restauranter i Norge jeg kan anbefale.

Men her har du noen jeg personlig har testet og kan gå god for:


Oslo

  • Thai Orchid Restaurant: Calmeyers gate 11, 0183 Oslo

  • Plah Restaurant: Sommerrogata 1, 0255 Oslo

  • Nam Fah Thai: Maridalsveien 21, Vulkan, Grünerløkka, 0175 Oslo

Bergen

  • Siam Ratree: Øvregaten 2B, 5003 Bergen

Anbefalte (norske) kokebøker om det thailandske kjøkken

Jeg har sikkert bladd meg igjennom 15 kokebøker som fokuserer på thailandsk mat.

Kun to av disse thai-kokebøkene kan anbefales.

1. «Alt Asiatisk» av Elisabeth Le

Elisabeth Le har stått for en av de store kokebok-suksessene i Norge de siste årene.

I 2021 publiserte hun boken «Alt Asiatisk» – som ble en umiddelbar suksess. Jeg kan nesten ikke anbefale denne kokeboken varmt nok.

  • Inneholder oppskrifter fra hele Asia; inkluder Thailand.
  • Alle rettene består av ingredienser som kan finnes i norske matvarebutikker.
  • Utrolig enkle oppskrifter – nybegynnervennlig kokebok!
  • Velskrevet, velformulert og ikke minst skrevet av en ekspert.
  • Inneholder en rekke bilder som vil gi deg vann i munnen.

2. «Bangkok: Oppskrifter og historier fra hjertet av Thailand» av Leela Punyaratabandhu

Denne thailandske kokeboken er – naturligvis – skrevet av en Thai.

Internasjonalt blir denne boken anerkjent som den aller beste kokeboken for de som ønsker å lære seg Thai.

Blant annet har New York Times omtalt Leelas bok i varme ordlag.

  • Inneholder en rekke historier om maten fra Bangkok.
  • Oppskrifter fra både Sør- og Nord-Thailand.
  • Inneholder 120 oppskrifter på thaimat.
  • Skrevet av en ekte thailandsk kokk.
  • Ufattelig bra bok.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke utfordringer møter man ofte på når man skal lage thaimat her hjemme i Norge?

En av de største utfordringene man møter når man skal lage thaimat her hjemme i Norge er å få tak i de eksotiske råvarene som brukes. Det kan være vanskelig å finne et sted å kjøpe ingredienser som galanga, tamarind, koriander og mange andre thailandske urter og krydder.

I tillegg kan det være utfordrende å finne de korrekte mengdene og kombinasjonene av ingredienser for å få smakene til å harmonere. Det er også viktig å huske på at thai-mat har et stort innhold av fett og sukker, så det kan være utfordrende å lage thaimat som er sunnere og ernæringsmessig balansert.

Det er derfor viktig å bruke mer sunne råvarer som for eksempel gresk yoghurt og grønnsaker. Det er også viktig å lære seg å balansere ingrediensene slik at smakene ikke blir for overveldende.

For å lage en skikkelig thailandsk måltid må man få frem smaker som syrlighet, sødme, salt og bitre toner. Dette er ikke alltid lett å få til når man ikke har kunnskap om de korrekte mengdene av ingredienser.

Er det en fare for at man lager thailandsk mat som rett og slett er for sterkt?

Ja, det er en felle veldig mange går i. Her hjemme i Norge, så har vi ikke en tradisjon for å bruke mye chili og andre sterke urter i maten.

Det er derfor viktig å huske på at thailandsk mat inneholder ofte krydder som chili og andre krydder som kan være for sterk for de som ikke er vant til det. Det er derfor viktig å tilpasse rettene slik at de passer for alle.

Hvilke tre retter bare MÅ man spise når man besøker Thailand for første gang?

1. Pad Thai – denne klassiske thailandske nudelretten er en kombinasjon av stekte nudler, egg, tamarindsaus, kylling, reker, tofu og friske grønnsaker.

2. Tom Kha Gai – en suppe laget av kokosmelk, kylling, galangal, sitrongress, chili og koriander.

3. Thai green curry – en rik og smakfull curry laget av grønn currypaste, kokosmelk, kylling, grønnsaker og koriander.

Legg igjen en kommentar