Full oversikt: Så ofte bør du vaske kjøkkenet (nyttig guide)

Kjøkkenet. Hjemmets pulserende hjerte. Det er kanskje det rommet man bruker mest i huset. Og, dessverre, er det også en fin samlingsplass for bakterier, støv og mikroorganismer man ikke tør å tenke på.

For meg er det en evig sirkulasjon. Man lager mat – og så må man rengjøre kjøkkenet. Deretter lager man mat igjen, noe som krever en ny omgang med vask.

Etter hvert blir man ganske lei av denne evige sirkelen. Så man ønsker å gjøre noe med det.

Nå har jeg lært meg hvordan jeg skal få noen gode rutiner på kjøkkenvask. Det sparer meg ikke bare ufattelig mye tid. I tillegg er det helt essensielt for at kjøkkenet faktisk BLIR vasket.

Hvis jeg ikke har tydelige daglige-, ukentlige-, månedlige- og kvartal-gjøremål, så er det mye som går i glemmeboken.

Hva skal gjøres til de ulike tidspunktene?

Dette er en oversikt jeg har printet ut og hengt på kjøleskapsdøra. Den er svært nyttig for at jeg får gjort det jeg har planlagt.

Daglige gjøremål

  • Tømme oppvaskmaskinen hvis det er nødvendig
  • Ta oppvasken kontinuerlig gjennom dagen
  • Tørke over benken for å fjerne søl og brødsmuler
  • Rengjøre benken og komfyren med kjøkkenspray på slutten av dagen

De daglige gjøremålene handler egentlig bare om èn ting: få det til å se like rent ut på slutten av dagen som det så ut da du sto opp. 🙂

Ukentlige gjøremål

  • Gå gjennom alt av rester i kjøleskapet. Kast det du ikke skal spise.
  • Rengjør innsiden av mikrobølgeovnen
  • Desinfiser vasken og områdene rundt vasken (for å hindre bakterieflora)
  • Mopp gulvet
  • Erstatt gamle kjøkkenhåndklær med noen nye

Månedlige gjøremål

  • Skriv en liste over alle tørrvarer som er i ferd med å bli tomme*
  • Sjekk fryseren for matvarer som må spises eller kastes snart
  • Rengjør både inni og utenpå kjøleskapet
  • Rengjør oppvaskmaskinen hvis det er nødvendig

*= Her pleier jeg alltid å kjøpe inn ting som soyasaus, ris, pasta og andre ting jeg ofte bruker. Hvis noe er i ferd med å gå tomt, så setter jeg det på handlelisten neste gang.

Kvartal-gjøremål (hver tredje måned)

  • Rengjør kjøleskapet GRUNDIG. Ta ut all maten og gå kraftig til verks.
  • Rengjør under ovnen
  • Rengjør inni ovnen
  • Ta en kikk i skapet hvor alt av kjøkkenredskaper ligger. Er det noe du ikke bruker? Selg det på Finn!
  • Hvis du har behov for noe nytt, så bør du sette av en dag i nærmeste fremtid for å dra på IKEA.

Tar ikke all denne kjøkkenrengjøringen fryktelig mye tid?

Jeg har hatt noen venner over på besøk. Flere av dem har naturligvis bitt seg merke i at det henger en (lang) lapp på kjøleskapsdøra.

Og jeg forstår absolutt at den kan virke avskrekkende.

En av venninnene mine sa til og med noe sånt som:

“Hæ? Gjør du alt det der? Har du tid til det da?”

forvirret venninne

Joda.

Kjøkkenrengjøring har jeg tid til. Hvis du analyserer hva som faktisk gjøres hver dag, så er det faktisk ikke så mye. De ukentlige gjøremålene tar meg heller ikke mer enn 15-20 minutter å fullføre.

Tro meg: du bruker mer enn 15-20 minutter på å se TV, se Youtube eller annet “tull” i løpet av søndagen. Da kan du likeså godt være litt aktiv og rengjøre kjøkkenet ditt ordentlig.

Hvor lang tid pleier du å bruke på hver av de ulike dagene?

Her er en oversikt:

Daglig10 minutter
Ukentlig15-20 minutter
Månedlig1 time
Kvartal1-1,5 time

Fem tips til deg som vil være med effektiv når du rengjør kjøkkenet

Jeg har desperat prøvd å bli mer effektiv hver eneste dag når jeg rengjør kjøkkenet. Dette er noe jeg har jobbet med – og som jeg har blitt ufattelig mye bedre på.

Her er fem tips til deg som ønsker å gjøre det på en bedre og kjappere måte:

1. Musikk eller podcast

“Radioresepsjonen” er favoritten. Jeg tar ofte på meg et par “noise canceling”-hodetelefoner. Kjører på med “Radioresepsjonen” eller noe Kygo-musikk…og vipps, så er det faktisk underholdende å vaske. 🙂

Hvis du ikke kjenner til Radioresepsjonen: her er en smakebit!

2. Rengjør kjøkkenet på kvelden

Vasker du kjøkkenet om morgenen, så kommer du til å få “dårlig samvittighet” for å lage lunsj. Det er noe du bør unngå.

Selv er jeg veldig påpasselig med at det å vaske kjøkkenet er noe jeg gjør helt på slutten av dagen.

Hvis jeg skal ta større oppgaver (månedlige og kvartal), så pleier jeg å gjøre det mellom klokken 19:00 og 22:00. Det er etter middagstid, men jeg er heller ikke SÅ sliten.

3. Du kommer langt med rengjøringsmateriell i dagligvarebutikker

En ren klut, en kjøkkenspray og noe lunkent vann.

Det er alt som skal til for å rengjøre 90 % av kjøkkenet ditt. Du trenger ikke alle disse fancy produktene som lover gull og grønne skoger.

Ta det enkelt.

Dette er for øvrig kjøkkensprayen jeg bruker (kjøpt på Rema 1000):

PS! Denne artikkelen er IKKE sponset av JIF. 😉

4. Ikke glem kjøleskap og fryser

Mange overser kjøleskapet og fryseren. En venn av meg sa at det ikke var så viktig fordi “det er så kaldt og bakteriene trives vel ikke inni der uansett?”.

FEIL.

Scotsman.com publiserte en forskningsartikkel. Den viste at 19 av 50 kjøleskap inneholdt ekle bakterier. Hvis du er en av de som ikke har rengjort kjøleskapet ditt på en stund, så vil jeg absolutt anbefale å gjøre det sporenstreks. 🙂

5. Vær disiplinert!

Dette høres kanskje mer ut som en ordre. Men det å ha selvdisiplin er altså så ufattelig viktig.

Hvis du gjør noe til et fast tidspunkt over en lengre periode, så slutter det å være irriterende etter en stund. Det gjelder styrketrening. Og det gjelder i stor grad også kjøkkenrengjøring.

Sammendrag

Det å holde kjøkkenet organisert, rent og “oppdatert” er en oppgave som aldri tar slutt. Men hvis du har skrevet ned tydelige gjøremål på et papir, så trenger du ikke tenke over hva som skal gjøres – ei heller NÅR det skal gjøres.

Dette er noe som øker sannsynligheten betraktelig for at du alltid har et godt og rent kjøkken.

Hvis du klarer å kategorisere gjøremålene etter når de skal utføres, så er du enda lengre på vei. Jeg sier ikke at jeg har det perfekte systemet, men det er i hvert fall et system som har fungert svært godt for mitt eget vedkommende.

Legg igjen en kommentar