Best i test: Elegante vinstativ til kjøkken og stue

Det har blitt populært å la vinflaskene sine ligge fint til pynt på kjøkkenet eller stua. Et godt vinstativ holder flaskene trygge og gode, passer fint inn med møblene dine og er laget i et sterkt og stabilt materiale.

I denne artikkelen anbefaler vi de beste vinstativene som finnes på det norske markedet. Vi anbefaler kun produkter vi selv har gjort grundige undersøkelser på- og som kan kjøpes hos seriøse norske nettbutikker.

Dette er våre favoritt-vinstativ

Jeg har også funnet noen billige vinstativ som jeg synes er gode kjøp:


3 Flaskers vinstativ: Display til vegg fra Traditional Wine Racks

Et flott og elegant vinstativ du kan henge opp på kjøkkenet eller stua. Utviklet og solgt av verdenskjente Traditional Wine Rack Co.

 • Plass til tre flasker
 • Laget i høykvalitets tremateriale
 • Flaskene ligger vertikalt og stabilt
 • Passer inn i nordiske hjem
 • Enkelt å montere

Plass til 12 flasker: Stabeltbar Vinstativ fra Hahn StackRack

Et vinstativ i krom (sølvglinsende metall) som enkelt stabler vinflaskene på kjøkkenbenker. Kommer i fire forskjellige størrelser; til 4, 6, 12 eller 18 flasker.

 • Stilrent og pent
 • Kan stables oppå hverandre
 • Veldig praktisk
 • Flaskene ligger stabilt, men er alltid lett tilgjengelige
 • Passer både på kjøkken og i stue


Solid og smart: Veggmontert vinstativ fra Hanh Pise

Et vinstativ som henger på veggen hjemme. Kommer i to deler. Du kan enten sette det sammen til seks vinflasker (som på bildet) – eventuelt ha to separate vinstativ med 3 flasker i hver.

 • Tar veldig lite plass i hjemmet
 • Fra merket Hahn Pisa
 • Godt priset
 • Passer inn i små leiligheter
 • Kommer med en fin gaveeske (gratis…)


Med plass til opptil 5 flasker: Vinstativet Gold Leaf fra Nordal

Et flott vegghengt vinstativ i gyldne farger!

PS! Vi vet at bildene ikke er de beste på dette produktet. Men vi kjøpte og testet produktet – og nettopp derfor får det tommel opp fra oss. Vi vet at det er av høy kvalitet.

 • Laget i gul/gull-malt jern
 • Passer spesielt til mørke vegger
 • Elegante farger
 • Veldig enkel å montere
 • Passer spesielt godt til mørke rødvinsflasker


Påbyggingsbart vinstativ med plass til 42 flasker: Light Oak fra Traditional Wine Racks

Perfekt vinstativ for deg som skal bygge en vinkjeller og har god plass.

 • Rommer hele 42 flasker
 • Du kan bygge flere ved siden av hverandre – og få en gigantisk vinkjeller eller «vin-bod»
 • Passer godt til den ultimate vinelskeren
 • Kommer både i lys og mørk eik (se bildene i galleriet)
 • Høy kvalitet for lav pris


Trenger du mer inspirasjon? Sjekk ut disse bildene av hvordan folk lagrer vin hjemme:


Hvorfor trenger man et vinstativ?

Hele poenget med et vinstativ skal være at man kan oppbevare vin- og champagneflasker på en organisert og pen måte.

Store 750 ml-flasker er ikke særlig pene når de står oppreist på kjøkkenbenken. De tar også ufattelig mye plass. Og formen på vinflasker vil også gjøre at de færreste anser kjøkkenskapet som et godt alternativ for lagring over lengre perioder.

Derfor er det viktig å kjøpe et vinstativ hvis man pleier å ha mer enn et par-tre flasker i hus.

I tillegg vil et vinstativ være en flott form for dekorasjon. Det å ha vin liggende fremme i et flott vinstativ vil være med på å gi boligen din et elegant preg.

Du vil nok forstå hvorfor et vinstativ kan sees på som et flott interiør-objekt i avsnittet under. Her går vi igjennom de forskjellige typene stativ – og du vil helt sikkert finne et som passer din bolig.

De forskjellige typene vinstativ

Det finnes primært tre forskjellige typer vinstativ:

 • Vegghengt
 • Stående
 • Vinstativ med plass til mange flasker

La oss ta en kjapp titt på hva de forskjellige typene vinstativ har å by på.

Vegghengt stativ

Denne type vinstativ er perfekt for deg som ønsker å spare plass på kjøkkenbenken eller i boden.

Når du henger noe på veggen, så tar det umiddelbart veldig lite plass. Slike vinstativ går også for å være mer delikate å se på.

I tillegg gir de en luksuriøs følelse i rommet.

Det eneste problemet er at du må frem med spiker og hammer. Men det å sette opp noe sånt på veggen er noe selv de med 10 tommeltotter vil klare.

Disse vegghengte vinstativene kommer i alle mulige former og farger. Til venstre kan du se en av de mer luksuriøse modellene som er på markedet.

Stående vinstativ

Ønsker du å ha noe som rommer få flasker, men som kan stå fremme på kjøkkenbenken eller i en hylle på stua?

Perfekt.

Da skal du ha det som kalles et stående vinstativ.

Disse kommer i mange fasonger, men som regel består de av tynne aliminiumsstriper som gir en perfekt form til èn eller flere vinflasker.

Det er ofte ikke plass til flere enn mellom 2 og 4 flasker i denne type stativ. Derfor passer de nok best til deg som har en litt beskjeden vinsamling.

Vinstativ med plass til mange flasker

Sitter du på en vinsamling som selv Eyvind Hellstrøm ville blitt misunnelig på?

Har du et behov for å lagre mye vin over en lengre periode?

I så fall finnes det også vinstativer som passer dine behov. Dette er egentlig stativer som primært kjøpes av restauranter og barer, men som også spesielt interesserte nordmenn har begynt å kjøpe inn.

De trenger nemlig ikke være så dyre. Felles for dem alle er at de skal bankes inn i veggen – og at de ofte rommer mellom 24 og 72 vinflasker.

På mange av disse vinstativene vil du se at de kalles påbyggingsbare. Det vil si at du enkelt kan sette sammen flere av disse stativene på èn vegg – og man vil ikke kunne se at det er separate biter. Du kan med andre ord ha en vegg med 5000 vinflasker uten at det ser stygt ut….hvis du har plass.

Pris på vinstativ- hva koster det?

 • Under 300 kr: Kjøper du et vinstativ under 300 kroner, så skal du verken forvente noe av en særlig stor størrelse eller kvalitet. Det finnes et par stående vinstativ som ligger mellom 300 og 500 kroner, men du får ikke plass til mer enn fire-fem flasker på dem.

 • Rundt 600-1000 kr: Har du et budsjett rett under tusenlappen, så kan du nærmest velge helt fritt av alle typer og størrelser. Dette inkluderer også de aller største vinstativene med plass til mange flasker. De er faktisk ikke så dyre – og kommer ofte med en prislapp på mellom 450 og 800 kroner. De eneste produktene som er utelatt i denne priskategorien er de som er laget av eksklusive merkevarer, og hvor man rett og slett «betaler mye for merkevaren».

 • Over 2000 kr: Vinstativ til over 2000 kroner er enten laget av kjente «interiør-motehus». Eller så er de ufattelig store. Størrelsen har faktisk ikke en helt tydelig sammenheng med pris når det kommer til vinstativ. Du kan fint finne et stativ som rommer 60 flasker, men som knapt koster 500 kroner. På den annen side har vi i denne testen anbefalt et vinstativ som koster i overkant av 2000 kroner – og det har bare plass til tre flasker! Riktignok er det laget av et treverk av absolutt ypperste kvalitet.

Trenger du inspirasjon til kjøkken- eller stueinteriøret?

Vi har tidligere skrevet en rekke artikler som kan være verdt å se på hvis du ønsker å freshe opp kjøkkenet eller stuen.

Hvis du blar deg gjennom disse, så skal du nok klare å finne noe du har lyst på. Vi pleier å si at å scrolle seg gjennom Boligmag er litt som å ta seg en lengre lørdagstur på IKEA – man finner noe nytt man har lyst på hver eneste gang. 😉

Tips

 • Verken for kaldt eller varmt. Riktig romtemperatur når du lagrer vin er ufattelig viktig for at den skal holde seg godt. Ved langtidslagring anbefales det at vinen oppbevares gjennomsnittelig i 13 varmegrader. Vinen bør aldri oppleve «ekstremtemperaturer» ned mot 5 grader eller opp mot 20-22 grader celcius. Hvis vinen blir lagret i for høy varme, så vil dette akselerere aldringsprosessen.

 • Legg vinen horisontalt. Dette er spesielt viktig for vinflasker med naturkork. Hvis korken tørker ut, så er det mye større sjanse for at vinen blir dårlig og gammel. Merk at det ikke er nødvendig å legge vinen sånn – vi har jo også anbefalt vinstativ hvor vinens tut peker oppover. Men det kan være et godt tips hvis man ønsker å lagre vinen i lengre tid (over 1 år).

 • Unngå direkte sollys og steder med vibrasjoner. Sollyset har ikke bare en påvirkning på at flaskene vil bli for varme. UV-stråler kan skade vinens smak og aroma. I tillegg lønner det seg å ha vinstativet stående et godt stykke vekk fra vaskemaskin og oppvaskmaskin. Risting av flaskene vil være med på å ødelegge vinens stabilitet, noe som igjen har en negativ påvirkning på smaken.

 • Unngå steder med for høy luftfuktighet. I Norge pleier vi ikke ha problemer med at vin blir ødelagt av luftfuktighet. Allikevel er det mange nordmenn som liker å oppbevare vin i en fuktig kjeller. Dette tar ikke selve vinen skade av, men det kan hende at noen av merkelappene på vinflaskene vil falle av hvis det blir mye fukt. Det aller sikreste er nok å lagre vinen på kjøkkenet eller i stua – og unngå et sted med mye lys, høye temperaturer eller vibrasjon.

Helt til slutt

Har du funnet ut hvilket vinstativ du skal kjøpe til boligen?

Det får vi da virkelig håpe at du har klart! Ellers kan du scrolle deg igjennom både Kitchentime.no og Bakerenogkokken.no èn gang til for å se om du kan finne noe du har lyst på.

Ofte stilte spørsmål

✅Hvilket materiale bør jeg kjøpe?

Vinstativ i tre er både mer massive i størrelse, men gir også bedre holdbarhet og stabilitet. Hvis du har dyre viner som krever en stabil lagring, så vil vi absolutt anbefale tre.

Har du et lite kjøkken hvor du skal ha et tynt, lite vinstativ, så kan messing eller aliminium være helt fint å kjøpe.

✅Er det vanskelig å sette sammen vinstativet?

95% +++ av de vinstativene som selges i Norge kommer ferdig monterte.

Dette gjelder i hvert fall de som vi har anbefalt i denne artikkelen. Noen av dem krever at du banker dem fast i veggen. Men alt du trenger er en hammer, en spiker og en vegg.

✅Hvor skal jeg sette vinstativet mitt?

Du trenger ingen vinkjeller. Vinstativ har en såpass flott fasong at de lett kan stå fremme på kjøkkenbenken eller i stua.

Hvis du, mot formodning, skulle ha en kjeller, så går det helt fint å ha det stående der.

✅Hva kreves av vedlikehold?

Vinstativ krever nærmest ikke noe vedlikehold.

Det er anbefalt å tørke støv av det et par ganger i året. Mer enn det behøves ikke.

Har du spørsmål eller en tilbakemelding? Legg igjen en kommentar under da vel!

Legg igjen en kommentar